Mistr světa dvěstěpadesátek Renaux povýšil o třídu výš

Yamaha udělala velmi očekávaný krok a posunula letošního motokrosového mistra světa dvěstěpadesátek Maxime Renauxe v rámci svého továrního týmu Monster Energy Yamaha Factory do královské třídy MXGP. Jednadvacetiletý Francouz pojede na osvědčeném motocyklu YZ450FM další dvě sezony. 

Renaux by se měl poprvé na silnějším motocyklu představit už na konci listopadu během pařížského superkrosu. V seriálu mistrovství světa 2022 bude mít za týmové kolegy Švýcara Jeremyho Seewera a Nizozemce Glenna Coldenhoffa. Talentovaný Francouz celou svou dosavadní kariéru spojil výhradně s motocykly Yamaha, u japonského výrobce závodí už deset let. Vypracoval se nahoru týmovými strukturami od svých nadějných začátků na motocyklu YZ85.

V roce 2015 oslavil tři vítězství v seriálu EMX125 a nakonec téhož roku získal svůj první světový titul působivým vítězstvím na juniorském mistrovství světa třídy 125 ccm ve španělském El Molar. Sezóny 2016 a 2017 poznamenala zranění, ale v roce 2018 už jel pár podniků Grand Prix na divokou kartu ve třídě MX2 a ukázal velký potenciál. Nikoho proto nepřekvapilo, že už další rok ve svých 18 letech absolvoval první kompletní sezónu v MX2 a dokázal dovést svou YZ250F k prvnímu umístění na stupních vítězů. V konečné klasifikaci MS se propracoval až k sedmému místu. Následující rok 2020 už útočil na titul, ale nakonec skončil třetí. Na konto si ale připsal i první vítězství v Grand Prix v italské Faenze.

Letošek už patřil jenom jemu, mistrovský titul ve dvěstěpadesátkách získal naprosto zaslouženě a suverénně s obrovským náskokem, i když mu k tomu tak trochu pomohlo i zranění obhájce titulu, Francouze Toma Vialleho (Red Bull Factory KTM). S podporou týmu Monster Energy Yamaha Factory podstatně zlepšil své jezdecké a závodní umění. Ve své debutové sezóně coby továrního jezdce dovezl své startovní člslo 959 k neskutečným 24 umístěním v TOP 3 v jednotlivých jízdách a k 10 vítězstvím. V hodnocení Velkých cen byl 14krát na stupních vítězů a pětkrát Grand Prix vyhrál.  

Maxime Renaux: „Z další kapitoly mé kariéry jsem opravdu velmi nadšený. Vím, že to pro mě bude úplně nová výzva a je to určitě nejdůležitější část mé dosavadní kariéry, protože jakmile dosáhnete třídy MXGP, tak jste zkrátka na absolutní špici. Už tady není žádná další třída, kam byste se posunuli. Cítím, že jsem na to připravený a opravdu se těším na tuto novou zkušenost. Motorku jsem už otestoval, cítím se na ni dobře a velmi pohodlně. V minulosti jsem už na motocyklu o objemu 450 kubíků jezdil, takže to pro mě není tak úplně nová motorka. Ale poprvé pojedu na tovární YZ450FM. Přes zimu budeme motorku testovat a dále upravovat, aby mi co možná nejlépe seděla."   

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
fomax přispěl 3 Kč
KARING přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist