Létající Holanďan Jeffrey Herlings

Teprve osmnáctiletý talent z nizozemského Geldropu v neděli vyhrál svůj druhý titul mistra světa třídy MX2 a je nyní nejlepším holandským jezdcem se stejným počtem titulů jako John Van Den Berk, ale s třiceti celkovými triumfy v Grand Prix, což je o jednadvacet víc než jich získal bývalý světový šampion.

Holanďan během závodního víkendu v Lokti skutečně létal a vyhrál oba závody, čímž pokračuje v úžasné sérii letošní sezony s čtrnácti triumfy Grand Prix v řadě. Tovární jezdec KTM Jeffrey Herlings vítězství v České republice komentoval slovy: „Všechno se to děje tak rychle … před třemi lety jsem jel svoji první Grand Prix a nyní jsem vyhrál třicátou Grand Prix, dva světové tituly MX2 a spoustu umístění na stupních vítězů … je to úžasný pocit, ale možná, až budu o něco starší, tak si teprve plně uvědomím, čeho jsem vlastně dosáhl.“

V Holandsku je motokros velmi oblíbený sport s početnou základnou fanoušků, což také bylo vidět o víkendu Grand Prix České republiky. Jeffrey Herlings byl mohutně povzbuzován svými krajany, což je podpora, kterou mu mnozí jeho kolegové a soupeři můžou závidět. „Je úžasné mít všechny své fanoušky, rodinu, přátele, národní a světová média kolem sebe, protože to je dobré pro mě, pro tým a pro tento sport vůbec. Byl to šílený víkend s tolika fanoušky a mě blízkými lidmi, kteří mě tu přijeli podpořit. Nejsme v Holandsku, ale atmosféra byla skvělá a bez nich bych se cítil velmi osaměle,“ pokračoval Herlings.
I když se zdá, že obhajoba titulu byla pro Jeffrey Herlingse snadnou záležitostí není to až tak docela pravda. Holanďan neměl vždy ideální tréninkovou a kvalifikační přípravu s některými těžkými nehodami, ale s tím si dokázal poradit. Každopádně vyhrál šestadvacet s osmadvaceti letošních závodů, byl druhým nejlepším jezdcem MX2 v brazilském Super Finale a třetím v prvním závodě ve Švédsku. Dosud vyhrál sedm pole position a to nám do konce sezony ještě zbývají tři Grand Prix.

Ziskem titulu už v Lokti ale jezdec tovární stáje Red Bull KTM Factory Racing motivaci neztrácí. Naopak. Jeffrey Herlings chce nastavit další rekord a vyhrát všechny Grand Prix sezony. „Doufám, že vyhraji poslední Grand Prix a nastavím další rekord, protože všechny Grand Prix zatím nikdo v historii nevyhrál. Také jsem připraven na Motokros národů v Teutschenthalu, kde mám šanci závodit s Američany a samozřejmě také s Tonym (Cairolim).“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist