Jeffrey Herlings potřetí mistrem světa

Jak se dalo předpokládat, třiadvacetiletý Nizozemec Jeffrey Herlings (Red Bull KTM Factory) si už v první jízdě dvěstěpadesátek na Velké ceně USA, předposledním závodě motokrosového mistrovství světa, předčasně zajistil titul. Stal se tak šampionem potřetí a naposledy v této kubatuře, protože pro sezonu 2017 přestupuje kvůli věkovému limitu do třídy MXGP.

První ze dvou amerických Velkých cen měl být odjetá v režimu pátek-sobota, ale zasáhla všemocná matička příroda. V pátek se nad areálem Charlotte Motor Speedway prohnal od Floridy hurikán, a tak pořadatelé nakonec přikryli dráhu igelitovými foliemi a tréninky s kvalifikacemi zrušili. Zmeškané jízdy se pak odehrály před sobotním závody, ale už bez kvalifikačních závodů. O pole position tedy rozhodovaly měřené tréninky. Ve dvěstěpadesátkách se před vedoucího jezdce šampionátu Herlingse dostali dva američtí jezdci. Pole position získal Austin Forkner (1:45.539 min.), druhý skončil Adam Cianciarulo (oba Kawasaki). Herlings pak o pár hodin později potvrdil, že je nejenom rychlý, ale umí jezdit i hlavou.

Holeshot první jízdy třídy MX2 urval Cianciarulo před Forknerem, dalším Američanem Cooperem Webbem (Yamaha) a Herlingsem. Nizozemec se hned nehnal dopředu a počkal si na chybu jezdců na čele. Ta také přišla nejprve ze strany Cianciarula, pak i Forknera, kvůli kterému musel zpomalit Webb a Herlings se prodral do vedení. Pak už udělal to, co dělával celou sezonu. Přidal plyn a lehce se vzdálil všem soupeřům. První jízdu vyhrál s náskokem pět sekund na Webba. A protože jeho největší soupeř v boji o titul, Švýcar Jeremy Seewer na tovární Suzuki, dojel až jako desátý, mohl v cíli slavit svůj třetí světový titul. „Byl to docela intenzívní boj – já proti Američanům. Ale já vyhrál a myslím, že docela stylově. Jsem šťastný, že jsem po tolika zraněních a dvou letech zase získal titul. Druhá jízda bude sice také důležitá, ale mně už na výsledku nemusí tolik záležet. Děkuji všem, kteří mi pomáhali, hlavně stáji Red Bull KTM Factory. Musím ale říct, že jsem byl před závodem hodně nervozní a taky moc nezvládám ten časový posun,“ uvedl v cíli Herlings, kterého po dojezdu obklopil na trati celý jeho tým.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist