Honda posiluje, do MXGP přichází Evans

Sestavy týmů pro motokrosové mistrovství světa 2020 jsou z větší části hotovy. Pojďme si zrekapitulovat poslední týdny na přestupovém trhu. Největší aktivity vyvinula Honda a její satelitní týmy.
 

HRC letos zaznamenala vytoužený úspěch, když supertalentovaný Slovinec Tim Gajser přerušil nadvládu jezdců KTM a stal se suverénním mistrem světa v prestižní třídě MXGP. Během jeho určitě obtížné obhajoby v příštím ročníku MS dostane parťáka: v sedle Hondy CRF 450RW se představí také Australan Mitch Evans, který podepsal smlouvu s HRC po své nováčkovské sezoně ve třídě MX2. Letos byl jedním z nejpříjemnějších překvapení šampionátu. Debutoval v týmu v barvách týmu Honda 114 Motorsports. První pódium získal už během prvního závodu v Argentině, pak přidal jedno v Portugalsku, než se zranil a třetinu sezony promarodil. Přes to všechno dokončil světový šampionát dvěstěpadesátek na konečném jedenáctém místě, což přesvědčilo Hondu, že je hoden další velké šance. Austrálie je známou líhní skvělých terénních jezdců a Evans by chtěl jít ve stopách tamní motokrosové legendy Chada Reeda.  Austrálii opustil Evans na konci roku 2018, kdy ve své premiérové sezóně ve třídě MX1 tamního mistráku obsadil druhé místo. Ve stejný rok pomohl australskému týmu k neskutečnému čtvrtému místu na loňském Motokrosu národů na americké trati RedBud.

Tým Honda 114 Motorsports po odchodu Mitche Evanse dlouho neotálel a pro mistrovství světa 2020 ve třídě MX2 angažoval další australské jezdce Nathana Crawforda a Baileyho Malkiewicze. A do evropské třídy EMX250 získal také Francouze Axela Louise. Všichni pojedou osvědčené stroje CRF250R. Nathan Crawford skončil čtvrtý v australském motokrosovém šampionátu třídy MX2, když celkem osmkrát vystoupil na pódium a dvakrát dokonce vyhrál. Účastník FIM mistrovství světa juniorů ve třídě 125ccm Bailey Malkiewicz v letošním roce postoupil do třídy MX2 australského motokrosového šampionátu a dokončil ho jako sedmý.

A ještě jednou Honda. Její satelitní tým SR Motoblouz podepsal pro příští rok smlouvu s Valentinem Guillodem. Švýcar, bývalá hvězda dvěstěpadesátek, tak pojede světový šampionát třídy MXGP po boku zkušeného Belgičana Jeremy van Horebeeka. Guillod si nedokázal v roce 2019 zajistit angažmá ve světovém šampionátu, ale zúčastnil se mistrovství Německa, kde obsadil konečné čtrnácté místo. Nová sezóna odstartuje už 1. března 2020 Velkou cenou Británie na známé a mimořádně populární trati Matterley Basin.

 

 

 

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist