Herlings přišel v Trentinu o neporazitelnost

Až v osmém podniku letošního motokrosového mistrovství světa poznal nizozemský suverén Jeffrey Herlings (Red Bull KTM Factory Racing) chuť porážky. Zatím pouze v kvalifikačním závodě. Ten v rámci Trentino Grand Prix vyhrál v třídě MX2 Francouz Dylan Ferrandis (Monster Energy Kawasaki Racing Team), Herlings skončil třetí. Ve třídě MXGP opět triumfoval mladičký Slovinec Tim Gajser (Honda Gariboldi).

Seriál FIM Motocross World Championship 2016 tentokrát zavítal na 1660 metrů dlouhou dráhu s tvrdým povrchem v severoitalské Pietramuratě pod bílými dolomitskými skálami. Sobotní program velmi ovlivnil déšť, který trať chvílemi proměnil v bahenní jízdě. Ani ty ovšem nezastavily nového lídra šampionátu ve třídě MXGP Tima Gajsera, který o minulém víkendu v Německu bodově předstihl továrního jezdce Yamahy Francouze Romaina Febvra. Gajser v kvalifikačním závodě zaznamenal suverénní holeshot, za ním z prvního vinklu po startu vyrazili loňský vítěz z Trentina, Němec Max Nagl (Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing), a Rus Jevgenij Bobryšev (HRC Honda). K potěše domácích fanoušků čtvrté místo po startu okupoval osminásobný mistr světa Antonio Cairoli (Red Bull KTM Factory Racing) a vypadalo to, že naváže na návrat formy, který prokázal dvojnásobným triumfem v Německu.

Ještě v prvním kole sicilský veterán vnitřkem riskantně předjel Bobryševa, dál se ale nedostal. To proto, že Nagl před ním jel opravdu skvěle a bez chyb. Neměl sice na fantastického Gajsera, ale na Cairoliho si brzy začal získávat malý náskok. Bobryšev měl zatím co dělat s odvracením ataků silné skupiny za sebou, kterou tvořili Belgičan Kevin Strijbos (Team Suzuki World MXGP), jeho krajan Jeremy Van Horebeek (Monster Energy Yamaha Factory Racing) a úřadující mistr světa Francouz Romain Febvre ze stejného týmu jako Van Horebeek. Vepředu se nic moc nedělo, pouze se zvyšovaly odstupy mezi prvními třemi jezdci. Do cíle dorazil jako první Gajser a vyhrál tak letos už svůj čtvrtý kvalifikační závod. Za ním skončil Nagl s odstupem osmi sekund a třetí Cairoli měl ztrátu 15 sekund. Bobryšev za sebou udržel smečku pronásledovatelů, osmým místem potěšil navrátilec po zranění Francouz Gauthier Paulin (Honda HRC).

Po startu kvalifikačního závodu třídy MX2 se do první zatáčky řídítka na řídítka cpali Dylan Ferrandis a Jeffrey Herlings, holeshot o šířku pneumatiky patřil Francouzovi. Herlings byl trochu dlouhý, ale využil rychlého výjezdu a udržel druhé místo. Hned v dalších zatáčkách se snažil na Ferrandise útočit vnitřkem, ale ten odolal, zatímco Herlings na svůj manévr doplatil a šli před něj Brian Bogers (HSF Logistics Motorsports Team) i Švýcar Jeremy Seewer (Team Suzuki World MX2). V Top 5 se držel i Herlingsův týmový kolega Lotyš Pauls Jonass. Čekalo se, že Herlings po své chybě opět zabere naplno, ale ten se po předjetí Bogerse k překvapení všech spokojil se třetím místem. Vepředu si mezitím Ferrnadis vyjížděl čím dál tím větší náskok, i Seewer vypadal na druhém místě spokojeně a bezpečně. O perfektní pozici v cíli ho nakonec málem připravil jeden z jezdců o kolo zpět, ale Švýcar infarktovou situaci nakonec bravurně zvládl. Za třetím Herlingsem, který se po sedmi triumfech v kvalifikačních závodech za sebou musel spokojit s porážkou, dojeli Jonass, Rus Aleksandr Tonkov ( Wilvo Standing Construct Yamaha) a Ital Samuele Bernardini (TM Racing Factory Team). Jindy rychlý Brit Max Anstie v posledním kole havaroval se svou Husqvarnou a dojel sedmý.

Výsledky kvalifikačních závodů na Trentino GP

MX2: 1. Dylan Ferrandis (FRA, Kawasaki), 25:08.730; 2. Jeremy Seewer (SUI, Suzuki), +0:08.255; 3. Jeffrey Herlings (NED, KTM), +0:10.023; 4. Pauls Jonass (LAT, KTM), +0:11.541; 5. Aleksandr Tonkov (RUS, Yamaha), +0:36.804; 6. Samuele Bernardini (ITA, TM), +0:45.476; 7. Max Anstie (GBR, Husqvarna), +0:48.567; 8. Michele Cervellin (ITA, Honda), +0:54.768; 9. Alvin Östlund (SWE, Yamaha), +0:57.905; 10. Simone Furlotti (ITA, Yamaha), +1:06.213

MXGP: 1. Tim Gajser (SLO, Honda), 25:00.430; 2. Maximilian Nagl (GER, Husqvarna), +0:08.075; 3. Antonio Cairoli (ITA, KTM), +0:13.720; 4. Evgeny Bobryshev (RUS, Honda), +0:16.367; 5. Kevin Strijbos (BEL, Suzuki), +0:17.067; 6. Romain Febvre (FRA, Yamaha), +0:18.274; 7. Jeremy Van Horebeek (BEL, Yamaha), +0:19.752; 8. Gautier Paulin (FRA, Honda), +0:48.489; 9. Valentin Guillod (SUI, Yamaha), +0:52.694; 10. Glenn Coldenhoff (NED, KTM), +0:55.004

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist