Desalle: Víc než jindy budou rozhodovat starty!

Clement Desalle byl dvakrát po sobě vicemistrem světa nejsilnější motokrosové kubatury, ale vloni pro vleklé zranění skončil v konečné tabulce až čtvrtý, hned za svým týmovým kolegou u Rockstar Energy Suzuki a dalším Belgičanem Kevinem Strijbosem. Jak je Desalle připravený na víkendový start šampionátu v Kataru, se dovíte z následující rozhovoru.

Většinu ledna jsi strávil v USA a hlavně v jižní Kalifornii. Stejně jako v roce 2010, kdy jsi pak po kvalitní přípravě vyhrál tři z pěti úvodních Velkých cen. Bylo tvým záměrem zopakovat si ten úspěšný model přípravy?

„Ano, ale stejně tak jsem to udělal v roce 2011 a měl jsme smůlu, protože jsem v Kalifornii onemocněl. Tentokrát jsem jel do USA s přítelkyní, zůstal jsem zdravý a to bylo zásadní. Usilovně jsem trénoval tři a půl týdne a hrozně mi to šlo. Bylo pak šokem vrátit se do Belgie a tady všude taková zima. Člověk si hned uvědomí, je dobrá pro jeho tělo příprava v teplých podmínkách.“


Předsezónní závody jsi jel v mlze, dešti a chladu. Vyhrál si dva ze tří silně obsazených závodů, takže sis asi z těch jízd odnesl něco pozitivního...

„Jo, dařilo se mi. Britský Hawkstone opravdu začal hustou mlhou, ale nevadilo to zase tak moc, protože se jelo na písku a to je parketa mého parťáka u Suzuki Kevina Strijbose. Měl jsem z toho dobrý pocit, protože jsem jel svoje a on mi vpředu moc neujížděl. Valence, to bylo spíš enduro než motokros! Ale vyzkoušel jsem si tam ostré starty a také Mantovu hodnotím kladně.”

Vypadá to, že jsi zhubl, jsi fit a připravený …

„Právě jsem mluvil s tátou a hlásil jsem mu, že se cítím skvěle a jsem šťastný, že už se blíží start MS. Loňské nezdary mne neodradily a už se opravdu zase těším na pořádné závodění.”


Třída MXGP bude letos složitá, nabité jezdecké pole, spousta továrních týmů …

„Myslím, že právě kvůli tomu budou letos rozhodovat kvalitní starty, protože když v bráně zaspíš, bude velmi složité se prodírat dopředu tak kvalitním jezdeckým polem. Ale já se o to teď nestarám. Budu se snažit udělat svou práci na 100 procent a uvidím, kam mne to zavede. Pro začátek bych byl spokojený, kdy se mi dařily starty a kdybych vyhrál pár jízd!”

Co jste přes zimu změnili na motocyklu Suzuki RM-Z450, verze 2015?

„Jenom pár drobností na motoru, opravdu jen menší detaily. Také teď používám vzduchem podporovanou vidlici. Zkoušel jsem ji už kdysi, ale tehdy se mi moc nezdála. Ale na konci loňského roku jsme udělali pár testů a zjistili jsme, že se s pomocí té vidlice dá nalézt optimálnější nastavení a udělali jsme v té věci velký pokrok. Ušetřili jsme také jeden další kilogram.”

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist