Desalle odchází od Suzuki, pojede Kawasaki

Sotva skončil letošní seriál motokrosového mistrovství světa, rozjely se velkém přestupy mezi jednotlivými stájemi. Dvojnásobný vicemistr světa třídy MXGP Belgičan Clement Desalle odchází po letech strávených u Suzuki ke Kawasaki. Také ve dvěstěpadesátkách se pořád něco děje, o čemž svědčí i fakt, že talentovaný Rus Alexandr Tonkov přestoupil od Husqvarny k Yamaze.

Desalle letos chvílemi vedl průběžnou klasifikaci mistrovství světa, ale pak už ho poněkolikáté postihlo zranění ramene a musel na operaci. I tak mu vyjetých 331 bodů stačilo na desáté místo celkově. Jeho přestup od továrního týmu Rockstar Suzuki World by se mohl zdát překvapivý, ale jezdec přiznal, že s Kawasaki jednal o angažmá už dlouho a v týmu Monster Energy Kawasaki Racing má kamarády. Smlouvu podepsal na dva roky, k dispozici dostane zbrusu novou KX450F-SR a jeho novým parťákem bude Francouz Jordi Tixier, mistr světa třídy MX2 z roku 2014. Oba se ještě stále zotavují ze svých zranění, ale již brzy začnou opět trénovat a připravovat se na nadcházející sezónu. Clement Desalle jezdí mistrovství světa už sedm let a na svém kontě má devatenáct triumfů v Grand Prix. Uvidíme, jak se s nastálou situací vypořádají u Suzuki, kde zůstal jen zkušený Belgičan Kevin Strijbos, zatímco další jezdec, Nizozemec Glenn Coldenhoff, oznámil přestup k týmu Red Bull KTM. Dvojice Desalle, Tixier nahradí u Kawasaki letošní hodně neúspěšnou dvojici Ryan Villopoto (USA, celkově po zranění 20.) a Tyla Rattray (Jižní Afrika, celkově 13.)



 

„Byl jsem po několik let v kontaktu s majitelem týmu Thierrym Chizatem Suzzonim a současný manažer Francois mi dokonce v roce 2009 dělal mechanika. Teď mě konečně přesvědčili, abych se k nim v dalších dvou sezónách připojil. Byl to skvělý pocit, když jsem viděl, jak moc se mnou chtějí spolupracovat, což pro mě bylo v okamžiku, kdy jsem se potřeboval rozhodnout, velmi důležité. Se svým předchozím týmem jsem strávil skvělé roky, ale myslím, že nastal ten správný okamžik pro změnu barvy, motorky a prostředí. Změna není nikdy snadná, ale jsem se svým rozhodnutím spokojený a nemůžu se dočkat, až začnu novou Kawasaki testovat. V současné době se ještě stále zotavuji ze zranění ramene poté, co jsem se po Lommelu rozhodl podstoupit operaci. Před dvěma týdny jsem od svého lékaře dostal povolení, že mohu začít pracovat se svým fyzioterapeutem. Všechno jde zatím skvěle. Čeká mne ještě další prohlídka, při které se dozvím, jestli už můžu znovu začít jezdit na motorce,“ uvedl Desalle.

Rus Alexandr Tonkov (vrchní snínek) příští rok pojede vzhledem k věkovému limitu světový šampionát třídy MX2 naposledy a po odchodu od Husqvarny se představí v barvách týmu Standing Construct Yamaha na stroji YZ250F. Zaujme tak uprázdněné místo po Švýcaru Valentinu Guillodovi, který sice s Yamahou zůstane i nadále, ale přesune se do třídy MXGP. Tonkov se zranil během německé Grand Prix a od té doby se na tratích neukázal. I tak ale figuruje v konečné tabulce MS třídy MX2 na třináctém místě, když dokázal jednu jízdu vyhrát a jednou dojet druhý.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist