Co je nového u zraněných Dessala a Villopota?

Motokrosové mistrovství světa bude za týden pokračovat italskou Grand Prix na klasické trati v lombardské Maggioře. Natěšení italští fanoušci se ptají, zda v legendárním areálu, který zažil už v roce 1986 Motokros národů, uvidí dvě zraněné hvězdy třídy MXGP. Belgičana Clementa Desalla a Američana Ryana Villopota.

Jak už to tak chodí, fanoušci dostávají jednu dobrou a jednu špatnou zprávu. Belgičan Clément Desalle z továrního týmu Rockstar Energy Suzuki World MXGP nemusel se svým ramenem, které si zranil po nárazu na kámen v dojezdovém kvalifikačním kole Velké ceny Francie, na operaci. Po šesti scanech a dalších důkladných testech v Belgii se zjistilo, že místo zákroku, který by předčasně ukončil sezonu dvojnásobného vicemistra světa, bude možná stačit pořádný odpočinek a nezatěžování zraněného ramene. Desalle tak přijede do místa konání Velké ceny Itálie a lékaři až těsně před startem tréninků určí, jestli může v Maggioře na své Suzuki RM-Z450 jet. Pokud by to nešlo o víkendu 13. a 14. června, všichni jsou si jistí, že další závod za další týden v Německu už nebude pro Belgičana žádným problémem. Desalle měl skvěle rozjetou sezonu. Dlouho vedl průběžnou tabulku mistrovství světa třídy MXGP, pak jej ale předstihl Němec Max Nagl (Husqvarna) a naposledy ve Franci i osminásobný mistr světa a obhájce titulu Ital Antonio Cairoli (Red Bull KTM Factory). V sázce jsou ale ještě body z deseti následujících závodů a Desalle ještě může směle zaútočit na titul.

S devítinásobným mistrem AMA Ryanem Villopotem je to složitější a je pravděpodobné, že se v devátém podniku MS znovu neukáže. Ba co víc, sílí hlasy, že se do seriálu mistrovství světa nevrátí už vůbec. Tovární jezdec Kawasaki měl být velkou ozdobou šampionátu a na jeho souboj s Cairolim a spol. se těšili všichni motokrosoví fandové. Villopoto sezonu slušně rozjel, vyhrál v Thajsku a zdálo se, že se pořád zlepšuje. Až přišla Velká cena Trentina a Villopotův pád po přílišném zvednutí předního kola. Od té doby nejel kvůli zlomenině kostrče jedinou Grand Prix. Specializovaný magazín MXLarge se snažil oslovit všechny nejbližší Villopotovy lidi, aby zjistil, kdy se Ryan vrátí do sedla. Z povětšinou zdráhavých informací vyplynulo, že RV2 uvažuje, že svou světovou misi spíš odpíská a zůstane v Americe. Dva vynechané měsíce jsou v takové konkurenci znát, stejně jako velká bodová ztráta. Villopotova neskutečná kariéra byla protkána mnoha zraněními a jezdec sám se několikrát vyjádřil, že tato sezona bude jeho úplně poslední.…

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist