Beaton přestupuje do MXGP, Moosdijk k Husqvarně

Konec motokrosového mistrovství světa v Itálii vyvolal další vlnu přestupů špičkových jezdců. Talentovaný Australan Jed Beaton míří z dvěstěpadesátek o třídu výš a v příští sezóně se objeví v barvách týmu F&H Kawasaki Racing. Roan Van De Moosdijk zůstává ve třídě MX2, ale mění Kawasaki za Husqvarnu.

Třiadvacetiletý rodák z ostrova Tasmánie Jed Beaton, závodící pod oblíbeným číslem 14, přicestoval do Evropy jako mistr Austrálie dvěstěpadesátek v roce 2016 a zkoušel to v závodech otevřeného šampionátu starého kontinentu. Debut v Grand Prix si odbyl o rok později v západočeském Lokti. O další rok později už se dlouhovlasý sympaťák stal stálým jezdcem mistrovství světa, když dostal smlouvu v týmu F&H Kawasaki Racing pro třídu MX2. Již během prvních závodu seriálu dojížděl ve své nováčkovské sezóně v TOP 10, v portugalské Aguedě si dokonce poprvé vyskočil na stupně vítězů. Po osmi odjetých kolech seriálu držel průběžnou pátou příčku v bodovém hodnocení, ale jeho parádní sezonu zastavila zlomenina nohy z Grand Prix Velké Británie.  

V posledních dvou letech už Beaton vystřelil mezi hvězdy, v továrním týmu Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing skončil v konečném hodnocení třídy MX2 2020 čtvrtý, letos pátý, když nejlépe si vedl v Nizozemsku a Turecku. Na kontě mu přibylo dalších šest pódiových umístění. Australan nyní otevírá novou kapitolu své závodní kariéry, smlouvu s týmem F&H Kawasaki Racing Team z nizozemského Moordrechtu má ale jen na jediný rok, takže se bude muset pořádně ukázat, aby se ve třídě MXGP udržel. „S týmem F&H Kawasaki Racing Team už jsme spolu v minulosti něco dokázali, teď jsme udělali velký krok do budoucnosti, všichni jsme z toho nadšeni,“ uvedl Beaton.

Odchodem Jeda Beatona se v týmu Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing uvolnilo ve dvěstěpadesátkách místo pro jeho důstojného nástupce. Husqvarna už oznámila podpis s bývalým evropským šampionem třídy EMX250 Roanem Van De Moosdijkem, kontrakt platí na dvě následující sezony. Jednadvacetiletý Nizozemec nahradí Beatona v továrním týmu s plným názvem Nestaan MX2 Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing. Jeho kolegou bude další supertalentovaný Nizozemec Kay De Wolf. Závodním nářadím bude samozřejmě Husqvarna FC250. Van De Moosdijk je považován za specialistu na závody, které se jednou za ztížených podmínek. V MS debutoval v roce 2020 a hned po začátku začal jezdit na bednu, v legendárním Lommetu skončil druhý, v konečné klasifikaci pak sedmý. V letošní sezoně už měl patřit na stroji Kawasaki k favoritům, ale v Lokti si po havárii zlomil kost a bylo po nadějích. V konečném pořadí MS M2 skončil až sedmnáctý, protože musel vynechat devět Velkých cen.  

 

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 3 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
fomax přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist