Ve Slovinsku zajel Michek s Bartošem na stupně vítězů, junioři zářili v Dánsku

Slovinská motokrosová dráha Orehova Vas přivítala účastníky mistrovství Evropy třídy EMX Open, při již pátém dějství tohoto seriálu. Čeští motokrosaři zajel výborně, když Martin Michek skončil druhý a Petr Bartoš třetí. V Dánsku jeli seriál severozápadní zóny a skvělý úspěch tam zaznamenal v kategorii EMX 65ccm Martin Venhoda, který byl první.

Na domácí dráze a za velkého vedra se divákům ukázal šestý muž letošních světových tabulek kubatury MX2 - Tim Gajser sedlající tovární motocykl Honda. Gajser už letos stihl vyhrát MS v Itálii (Trentino) a ve Slovinsku byl pochopitelně jasný favorit. Ovládl vše na co sáhl, prostě si pěkně zatrénoval před dalším kláním světového šampionátu (o víkendu znovu Itálie - Maggiora). Nejlepší český motokrosař Martin Michek (Buksa/Ados KTM) byl dvakrát druhý. „Tim jel skvěle, je dobře rozjetý ze světa, a tak to pro nás byla pěkná příležitost si s ním tady zakrosit,“ upřesnil po klání Michek.

Třetí příčku po horších startech bral zkušený pilot Péťa Bartoš z týmu Orion-RS Petrol KTM a k závodu řekl: „Vůbec mi nešly starty, vedro bylo taky šílené, ale nakonec jsem s výsledkem spokojen. Teď budeme přes týden u kamaráda Šipka v Chorvatsku (vždy se u něho stavíme), také si tady někde zatrénujeme a vyladíme mašiny.“

Z dalších českých zástupců bodoval čtvrtým flekem Petr Michalec (Spencer Live Media) a celkově jedenáctý se ještě umístil Jonáš Nedvěd (Orion-RS Petrol KTM). Evropský šampionát pokračuje za týden 13.-14.června 2015 v chorvatské Mladině.

Průběžná klasifikace EMX Open:

1 -  P. Bartoš (CZE) - 164b.
2 -  M. Michek (CZE) - 144b.

3 -  E. Tyletski (BLR) - 142b.
4 -  P. Michalec (CZE) – 142b
...,
11 J. Nedvěd (CZE) - 56b.

V Dánsku se také dařilo českým juniorským reprezentantům (zóna NW), kteří jeli na trati v Erslevu, kde byl převážně zase hluboký písek. Ve třídě EMX 65ccm podal svůj životní výkon Martin Venhoda (Team Motokrosová Škola) a celkově se tak tady v tvrdé konkurenci mladých Švédů, Finů, Dánů, Belgičanů, Nizozemců, Němců radoval ze zlatého úspěchu. Až za nim dojeli Holanďan Scott Smulders a Dán Matti Jorgensen. Na body ještě dosáhli Radek Větrovský (BO AUTOPROFI GLASSGO), jenž z písku vydoloval celkové čtrnácté místo a jednadvacátý byl Adam Máj.

Celkové pořadí NW Zony 65ccm: 1. Constantin Piller (GER) - 220b., 2. Kay Karssemarkers (NED) - 205b., 3. M. Venhoda (CZE) - 189b..., 7. R. Větrovský (CZE) - 139b.

V kubatuře EMX 85 ccm zvítězil domácí rychlík Mikel Haarup. Našim fanouškům udělal další radost Petr Polák (BO AUTOPROFI GLASSGO), když bral stříbrnou pozici. „Kluci jeli na písku skvěle, prostě paráda - tato evropská skupina je hodně tvrdá, nabitá a kdo chce něco dokázat, tak závodí tady,“ prozradil trenér Poláka, Honza Froněk. „Venhoda, Větrovský a Polák se tím pádem kvalifikovali do závěrečného finále evropských skupin, kde proběhne hlavní boj o titul v termínu 11.-12. července v Lotyšsku,“ dodal.

Celkové pořadí NW Zony 85 ccm: 1. M. Haarup (DEN) - 294b., 2. P. Polák (CZE) - 223b., 3. Rick Elzinga (NED) - 212b.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist