Ve Slovinsku jeli úvodní podnik ME, Bartoš druhý, Michalec třetí

Letošní motokrosový seriál mistrovství Evropy kubatury EMX Open odstartoval prvním dílem ve slovinském Brezici. Podle předpokladu se na domácí dráze v konkurenci dvaatřicet pilotů nejlépe umístil velký favorit, poslední mistr světa zrušené třídy MX3, Klemen Gercar jedoucí v satelitním týmu Husqvarny. Velmi dobře si vedli také Češi, protože na druhém místě skončil Petr Bartoš a na třetím Petr Michalec. Nováček Jonáš Nedvěd obsadil celkové jedenácté místo.

Českým příznivcům udělal určitě radost loňský vicemistr Evropy, pětatřicetiletý zkušený matador Petr Bartoš z týmu Orion-RS Petrol KTM. Petr měl v podstatě vydařený celý víkend a úvodní podnik komentoval slovy: „Vše tady z mého pohledu dopadlo skvěle, mohl jsem se opírat o dobré starty, což je vždy důležité a krásně jsem si na úvod sezony zazávodil. Po druhé rundě mě docela bolely ruce, ale nebyl jsem sám. Příště to už snad bude lepší. Z druhého místa jsem pochopitelně nadšený ..., bylo tu hodně domácích rychlých závodníků (bratři Irtové nebo zkušený Sašo Kragejl), ale někdy dělali zbytečné karamboly a já jsem na tom vydělal.“
Na stupně vítězů se ještě dostal další český zástupce sedmadvacetiletý Petr Michalec, který si na své Hondě v dresu Spencer Live Media zajistil bronzový stupínek. Také Michalec byl se svým výsledkem spokojen: „První startovací manévr mi nevyšel podle představ, byl jsem někde kolem dvanácté pozice, pak jsem ale zabral a nakonec z toho byla v cíli trojka. Napodruhé jsem si to již pohlídal, ale zase zde byl nebezpečný Slovinec Kragejl, s nímž jsem dlouho bojoval o dobré umístění,“ prohlásil po klání radostně jezdec.
Jako nováček vstoupil do letošního seriálu mistrovství Evropy Jonáš Nedvěd (21let), který je Bartošovým parťákem ve stáji Orion-RS Petrol KTM. „Bylo to tady pro mě velice zajímavé, získal jsem potřebné zkušenosti, které bych chtěl příště zúročit. Celkově jedenáctá příčka určitě není na úvod špatná a zejména v první rozjížďce to bylo super. Jezdil jsem kolem pátého místa, ale potom se srazil s jedním domácím šílencem (zřejmě Molnar) a nakonec jsem cílem prosvištěl ještě jako osmý,“ prozradil své postřehy z jízdy Jonáš.
Podle již zase změněného kalendáře by se mělo odjet ještě sedm podniků, ale například Rusko je podle kluků ve velice nebezpečné oblasti, navíc termínově koliduje s našim mistrákem (Kramolín). A tak další dějství letošního evropského šampionátu EMX Open uvidí diváci 26.dubna 2015 na známé a pěkné dráze ve slovenské Šenkvici.

Motocross European Championship - EMX Open (TOP15)

Průběžné hodnocení po úvodních dvou závodech ve Slovinsku.

1 - Klemen Gercar - SLO - HUSQVARNA 450/4 - 50 bodů
2 - Petr Bartoš - CZE - KTM 350/4 - 44
3 - Petr Michalec - CZE - HONDA 450/4 - 38

4 - Saso Kragelj - SLO - YAMAHA 450/4 - 34
5 - Aljosa Molnar - SLO - HONDA 450/4 - 30
6 - Evgeni Tyletski - BLR - KTM 450/4 - 28
7 - Marko Leljak - CRO - KTM 450/4 - 26
8 - Matej Jaros - CRO - KAWASAKI 450/4 - 22
9 - Nerijus Rukstela - LTU - KTM 450/4 - 21
10 - Peter Irt - SLO - HUSQVARNA 450/4 - 20
11 - Jonáš Nedvěd - CZE - KTM 350/4 - 20
12 - Theo Urbas - SLO - KAWASAKI 450/4 - 17
13 - Volodymyr Tarasov - UKR - KTM 350/4 - 14
14 - Anej Doplihar - SLO - YAMAHA 250/4 - 14
15 - Arkadiusz Mańk - POL - KTM 350/4 - 13
.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist