ME Classic motocross – Parádní závody v Netolicích

Na známé trati Ingilinka v jihočeských Netolicích se jel v sobotu, 6. července 2019 druhý a poslední závod letošního seriálu ME Classic Motocross. S kvalitními závodníky z Itálie, Francie, Švédska, Finska, Anglie, Německa, Švýcarska a dalších evropských zemí poměřili na domácí půdě síly naši čeští reprezentanti a vedli si tradičně velice dobře.

Také česká značka motocyklů ČZ byla hojně zastoupena ve startovní listině a to nejen v podání českých jezdců. Milovníci techniky mohli dále sledovat stroje z 60. a 70. let značek jako BSA, Husqvarna, Bultaco, Matchles, Maico a další. Závodilo se ve třídách 30+, 50+, 60+, 66+ a 72+ dle věku jezdce. Jelo se na tři jízdy, stejně jako na prvním závodě ve francouzském Ramonchampu, to kvůli zrušenému úvodnímu květnovému závodu v Itálii (Casale Monferrato). Nejhorší z celkem šesti jízd se do konečného pořadí seriálu škrtala. Závodu v Netolicích přihlížely téměř dvě tisícovky diváků, pořadatelem byl MSK Netolice.

V nejmladší třídě 30+, kde byly motorky starší, než jezdci, se nedařilo hlavnímu favoritovi Davidu Říhovi. Ten měl po úvodním závodě ve Francii dobře nakročeno k obhajobě loňského evropského titulu, ale v Netolicích to bylo až páté místo. Vítězem netolického klání byl další Čech, Petr Kotrla (oba ČZ). Evropským šampionem se pro letošek ale nakonec stal Ital Alessio Solda na BSA, který byl v Netolicích třetí, za dalším Čechem Ondřejem Herinkem (ČZ).

kategorii 50+ také dominovali čeští jezdci – Petr Dokoupil vyhrál nejen závod v Netolicích, ale stal se i evropským mistrem v této třídě. Druhý byl další Čech Rudolf Kavský a až třetí Belgičan Chris Smeyers, všichni tři na strojích ČZ.

Třída 60+ už zdaleka takovou dominanci českých závodníků neumožnila. Nejlepším z nich byl čtvrtý Vítězslav Branda na ČZ. Vítězem netolického závodu i mistrem Evropy se stal Nizozemec Peter v.d. Nieuwenhof před Belgičanem Patrice Thiouxem a třetím Italem Fiorelo Sberzem (všichni ČZ). Mistrem Evropy se pro letošek stal Švýcar Peter Mathia na stroji Maico, kterému sice v Netolicích chyběla jedna jízda, ale ta se do celkové pořadí seriálu škrtala.

Mezi jezdci třídy 66+ byl letos dominantní loňský obhájce titulu Francouz Roger Brelet na BSA. V Netolicích sice jen o jediný bod zvítězil před Miroslavem Hanáčkem, ale v součtu obou závodů ME se stal jasným šampionem. Třetí místo pak vybojoval Švéd Göran Josefsson na stroji WASP.

Nejstarším jezdcům v kategorii 72+ vévodil Švýcar Werner Mohr. Zvítězil ve všech jízdách a bral i letošní evropský titul. Za ním pak probíhaly souboje mezi Švédy Rolfem Berdhardsonem (Husqvarna), který skončil jen těsně druhý a třetím a Hansem Astorssonem na ČZ.

Závodu panovalo poměrně horké letní počasí, promotér seriálu musel v závěru dne dokonce zkracovat čas, určený pro rozjížďky. Moc práce naštěstí neměli zdravotníci, závod se obešel bez jakýchkoli větších zranění, poměrně kuriózní byl pouze zásah zdravotníků v depu u jedné popáleniny ruky, když se jednomu belgickému jezdci vznítil benzín z otevřeného kanystru přímo v dodávce a shořela mu při tom i motorka. Spokojen byl po závodě nejen pořadatel, ale i šéf promotérské agentury ECMO Alberto Langenberg, který přislíbil umístit seriál ME Classic Motocross do České Republiky i v příštím roce.

Kompletní výsledkový servis.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 4 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
JardaKTM přispěl 2 Kč
Rosička přispěla 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist