Žerava a Čepelák podepsali, Ringo skončil

V poslední letošní motokrosové zprávě se budeme věnovat dvěma jezdcům z naší absolutní špičky a rakouskému závodníkovi, který je ze svého účinkování na našich tratích velice populární mezi českými fanoušky.

Ostřílený Martin Žerava, čtvrtý muž letošního mistrovství světa třídy MX3, přestoupil do týmu MoToman. Jel za tento tým už mistrovství ČR družstev v Přerově, kde zajel výborně, byl nejlepším českým jezdcem, a stíhal i světovou extratřídu Maďara Kornéla Németha. „Potřebuji silný tým, abych se mohl umisťovat v první pětce MS třídy MX3 a tím MoToman rozhodně je,“ uvedl Martin Žerava pár dní před podpisem smlouvy. Žerava se pětkrát umístil do šestého místa v seriálu MS MX3 a dvakrát získal trofej v evropských družstvech. „Jsem rád, že jsme angažovali tak zkušeného jezdce jakým je Martin Žerava. V minulých sezónách ukazoval, že dokáže držet krok s ostřílenými světovými jezdci. Navíc Martin může předávat zkušenosti svému týmovému kolegovi Františku Smolovi, který se v současné době připravuje v USA,“ uvedl generální manažer týmu Josef Toman. „Martin je velká osobnost a stále patří mezi špičku českého motokrosu, což potvrdil i na družstvech v Přerově, kde jel skvěle,“ dodal Toman.
„Uvidíme, jak se bude dařit, záleží na hodně faktorech, zdraví, aktuální forma a podobně. Když to půjde, tak bych byl rád do čtvrtého místa, optimálně i výš. Dám do toho všechno, výhodou je, že většinu tratí znám. Letos přibudou do seriálu noví jezdci, špička bude pořád dobrá a vyrovnaná. Pro mladé talenty může být MX3 přestupní stanicí do elitní kategorie MX1,“ říká nový jezdec týmu Martin Žerava.
Jiří Čepelák už dvakrát vypomohl Osička MX Teamu v domácí soutěži družstev a od půlky letošní sezony za tuto squadru oficiálně jezdil. Nedávno se dvaatřicetiletý veterán s majitelem týmu Martinem Osičkou dohodl na prodloužení smlouvy i na rok 2011. „Doufám, že se Martinovi odvděčím nějakým dobrým výsledkem a udělám všechno pro to, abych ze svého motocyklu nesundal svou jedničku,“ uvedl Čepelák s narážkou na to, že je aktuálním mistrem ČR ve třídě MX3-Open. Bodoval ve všech šesti podnicích, to znamená dvanácti jízdách, jednou vyhrál v Kramolíně a jednou ve Vranově. Domácím šampionem už byl i v letech 2007 a 2009. Osička MX Team letos získal český titul i ve třídě MX2, a to zásluhou francouzského jezdce Florenta Richiera (Kawasaki). Ten teď v zimním období sklízí velké úspěchy na evropských superkrosech.
Je to šok, ale rakouský jezdec Philipp Ringhofer v pouhých osmadvaceti letech ukončil svou motokrosovou kariéru. Nevedlo ho k tomu zranění, ale nedostatek financí. Jako první o tom informoval web motorsportchynov.cz. Jezdec přezdívaný Ringo absolvoval letošní mistrovství ČR třídy MX2, uvedl se dvěmi třetími místy v Pacově a celkově skončil sedmý se 150 body. Společně s Čepelákem a Němcem Dennisem Baudrexlem pak pro Osička MX Team získali druhé místo na letošním MČR družstev v Přerově. „Motokros se mi věší na hřebík těžko. Měl jsem sice na rok 2011 stejnou nabídku od Kawasaki jako letos, ale u dalších sponzorů se mi podpora sháněla stále hůře, a tak jsem se rozhodl s motokrosem skončit a plně se věnovat své nové práci. Musím zkrátka myslet i na svoji budoucnost. Nicméně motokrosu se zcela nevzdám. Budu si dále jezdit pro radost a třeba se i někdy objevím na nějakých závodech, nicméně rakouský mistrák už to nebude,“ uvedl dvojnásobný mistr Rakouska. Bohužel ani u našich jižních sousedů není jak vidno situace kolem motokrosu jednoduchá. „Bylo mi jasně řečeno, že finanční podpora sportu se v Rakousku musí více ubírat k olympijským disciplínám, ne do motorismu. Pryč jsou bohužel ty časy, kdy závodili Heinz Kinigadner nebo Sigi Bauer, to se tehdy v motokrosu točilo zhruba trojnásobně více peněz než dnes. Přitom finanční nároky jsou nyní daleko větší než v minulosti,“ uzavírá bývalý pravidelný účastník mistovství Evropy.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist