V sobotu startuje juniorský šampionát v motokrosu

Motokrosové MMČR Junior „Lorenc Logistic 2016“ letos odstartuje na zajímavé trati v Mohelnici - Křemačově. Stejně jako loni budou jeho součástí třídy 50ccm, 65ccm, 85ccm, 125ccm 2T do 19-ti let a MX2 Junior do 21 let. Budeme doufat, že tento šampionát bude letos opět atraktivní pro kvalitní jezdce ze zahraničí.

Ohledně příprav mohelnické tratě nás informoval předseda pořádajícího AMK Mohelnice v AČR Miroslav Stratil: „Máme za sebou letos už závod MČR v Offroad Maratonu. Od minulého týdne se na trati pracuje, počasí to umožňuje. Profil dráhy zůstává od loňska beze změn. Ve čtvrtek bychom chtěli mít vše finálně hotové a podle počasí budeme v pátek kropit. Chceme, aby vše proběhlo ke spokojenosti všech zúčastněných.“

Hodně otevřené budou i letošní boje o tituly, neboť v podstatě všichni loňští mistři přestoupili do vyšších tříd.

Loňský mistr nejmenší kubatury, tedy třídy 50ccm, Matěj Skořepa letos přestoupil do třídy 65ccm. Jeho zimní příprava byla především fyzická, hraje hokej a od podzimu do jara dostává zabrat 4x týdně na ledě. V únoru pak trénoval s Radkem Tomanem a jeho svěřenci z Motokrosové školy v Itálii. Nyní se už naplno rozjely tréninky s Martinem Šťastným. A jaké jsou jeho ambice na tuto sezónu? „Hlavně se nezranit a jezdit s radostí. Netlačíme na pilu, letos plánujeme hlavně pilovat techniku řazení, vyvarovat se špatných návyků, a pokud budou i výsledky závodů pěkné, bude to bonus. Na první závod v Mohelnici se už moc těšíme!“ zní z Matějova týmu.  

Šampión pětašedesátek, kudrnatý blonďák Radek Větrovský a stejně tak i jeho týmový parťák a další svěřenec Jana Froňka ml., loňský mistr třídy 85ccm Petr Polák, také oba přestupují do vyšší třídy. Kluci na sobě poctivě makají a jejich trenér Jan Froněk informuje: „Oba moji svěřenci získali po loňském úspěchu na juniorském mistrovství světa angažmá v belgickém týmu, přímo podporovaném továrnou KTM s názvem KTM Diga junior racing, takže pro ně bude letos prioritou Mistrovství Evropy a světa. Nicméně juniorské MMČR by měli stihnout s výjimkou jednoho závodu,“ poodkrývá plány na letošní sezónu Froněk a dále doplňuje: „Za Digu a zároveň v mé tréninkové skupině pojede také Daniel Stehlík, který má po loňských zraněních v letošním roce skvělou formu. V zimě jsme byli s týmem na Sardinii na velmi vydařeném tréninkovém kempu, přípravu jezdců střídáme zhruba vždy týden v Čechách a týden v Belgii. S jejím průběhem jsem byl velmi spokojen a už se všichni moc těšíme na start nové sezony!“

„Motocykl 85ccm mi už byl malý, přestup na 125ccm jsem zvládl myslím v pohodě, motorka mi sedí. Vedle závodů MS, ME a MMČR Junior bych ještě chtěl jet ADAC a na doplnění také holandský a belgický mistrák,“ upřesňuje Petr Polák.

Nenápadný a skromný mistr loňských 125ccm Kryštof Kouble také mění motocykl: „Přestoupil jsem do kubatury MX2 na čtyřtaktní KTM 250. Zimní přípravu jsem absolvoval jako v předchozí sezóně pod dohledem Karla Schedera a budu startovat za Czech Enduro Junior Team,“ zůstává trochu tajemný ohledně svých letošních ambicí.

Vítěz třídy MX2 Junior pro rok 2015 Martin Krč má letos jiné cíle než juniorský mistrák, a tak v Mohelnici na skoro domácí trati startovat nebude. Budeme doufat, že o Martinovi uslyšíme v souvislosti s jinými seriály včetně reprezentace.

Kromě loňských mistrů se v juniorském mistráku představí další špičkoví jezdci. Například loni úspěšný jezdec třídy 50ccm Julius Mikula z Moto Most Klubu také přestupuje do pětašedesátek. „Až první závod ukáže, jak na tom budeme ve srovnání s konkurencí. Cílem bude dojíždět, zlepšovat se a být vidět,“ informuje manažer týmu Láďa Havej.

Do třídy 65ccm přestupuje i Antonín Kabát z SMS Střední Čechy a také jezdec Cermen Racing teamu Vítězslav Marek. V padesátkách to tedy bude letos v boji o titul hodně otevřené.

Loni velice úspěšný český juniorský reprezentant Martin Venhoda ve třídě 65ccm také letos „povýší“ do 85ccm. „Přípravu jsme měli poctivou a to jak v tělocvičně, tak i v Itálii na motorce,“ říká Radek Toman, manažer týmu Motokrosová škola, za který Martin jezdí.

V pětašedesátkách zaznamenal loni úspěch také Matyáš Chlum. Také on přestoupí do třídy 85ccm. „Přes zimu jsme hodně trénovali na běžkách včetně závodů v této disciplíně. Od poloviny února v rámci možností trénujeme na motorce, ale přišla i nějaká nachlazení a tedy antibiotika. Znovu jsme začali trénovat až o Velikonocích. Připravujeme se pod vedením Karla Schedera a pojedeme za jeho tým Czech Enduro Junior Team. Po dohodě obou týmů bychom letos chtěli v barvách Motosportu Chýnov absolvovat také rakouský mistrák třídy 85ccm,“ sděluje Matyášův otec.

Zvědavi budeme i na Jakuba Terešáka z Motosport Klubu Málkov. Ten má stále po zranění problémy s kolenem, takže nemá moc natrénováno, v Mohelnici se ale objeví. Zranění si ještě před sezónou způsobil další rychlý jezdec třídy 125ccm Rakušan Lukas Prammer. Ten tedy bude v barvách týmu Motosport Chýnov v Mohelnici bohužel chybět, stejně jako Rene Hofer, který ještě stále zůstává coby velký favorit ve třídě 85ccm. Zde je však důvodem absence účast v kvalifikaci EMX ve slovinské Brezici, protože Rakousko na rozdíl od České republiky spadá do Jihovýchodní evropské zóny, a tak dojde ke dvěma termínovým kolizím s českým juniorským mistrákem.

Do třídy 125ccm 2T přestoupí loňský vicemistr třídy 85ccm Jiří Matějec z Týmu MAX2, stejně tak i pilot týmu Alima-MX RT Milan Šturma. Ve třídě MX2 Junior pak bude po odchodu Martina Krče a Matouše Rejska k hlavním favoritům patřit loni úspěšný Jiří Vozáb ze SMS Střední Čechy, Jiří Pach z týmu Motokrosová škola anebo loni úspěšný jezdec 125ccm 2T Rudolf Plch z jihočeského Extreme Motorsport RT.

Necháme se překvapit s čím v Mohelnici kromě již zmíněných motokrosových klubů vyrukují i další kvalitní juniorské týmy, jako například JD 191 KTM RT, MAXSPEED RT, AMK Zejax Motoklub Chrudim, Orion RT, Mňuk RT, nebo jezdci nového týmu STR Promotorsport a dalších. Kartami mohou značně zamíchat i rychlí zahraniční jezdci z Maďarska, Slovenska, Rakouska, Polska a dalších států.

Tréninky v Mohelnici začínají 2.dubna 2016 v 8:00 hodin, závod pak ve 13:00 hodin.
GPS tratě je zde: 49.7896147N, 16.8688981E

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist