V Přerově se nedojelo pro prach...

Moravský Přerov byl dějištěm třetího závodu osmidílného šampionátu „BUKSA/ADOS MOTOKROS 2012“ Mezinárodního Mistrovství ČR v motokrosu.

Již při příjezdu do Přerovské Rokle byla v parkovišti závodních strojů nápadná slabší jezdecká účast. Pohled do startovních listin pak tento dojem pouze potvrdil. Ve třídách MX2 a Veterán byla účast ještě poměrně důstojná (vždy bezmála 40 jezdců), zato ve třídě MX3, která se často nazývá též prestižní, byla účast velmi chabá. Šestadvacet pilotů na třetím závodě seriálu je opravdu hodně málo.

Jako by někteří jezdci tušili, že nebudou mít v Přerově na růžích ustláno. Již při rozpravě bylo zřejmé, že je velká část jezdců nespokojena s přípravou tratě na tento mistrovský podnik. Staré díry zahrnuté prachem, kropit se začalo až v sobotu v podvečer, atd.. Možná je to tím, že se v Přerově jel letos už čtvrtý závod, možná tím, že v této autokrosové baště drží motokros při životě jen pár nadšených jedinců, každopádně ani jeden tento argument pořadatele neomlouvá.

Veterán: Kučírek s Baborovským bez konkurence
Přední místa v této kategorii jsou letos v režii dvou jezdců. Holeshot patřil v obou případech Michalu Baborovskému. V první jízdě se držel na čele 4 kola, pak ho předjel Miroslav Kučírek a s velkým náskokem před zbytkem startovního pole dojeli do cíle. Ve druhé se „Kůča“ dostal na čelo záhy po startu, vedení udržel bez větších problémů až do cíle a tak plný bodový příděl stejně jako v Lokti patřil tomuto jezdci týmu MAX2. Třetí místa letos celkem pravidelně sbírá Petr Dokoupil. Nejinak tomu bylo i tentokrát. Dvěma čtvrtými místy v Přerově příjemně překvapil severomoravský pilot Roman Buček. Ve třídě Veterán nad 50 let vypadl ve druhé jízdě lídr této třídy Jaroslav Potůček a tak si pohár pro vítěze zasloužil Miroslav Štaud.

Celkové výsledky třídy Veterán: 1. Kučírek Miroslav, CZE, Honda, TEAM MAX2, 50 bodů; 2. Baborovský Michal, CZE, Honda, SMS Střední Čechy, 44b.; 3. Dokoupil Petr, CZE, Yamaha, KRTZ IV. v AČR, 40 b.; 4. Buček Roman, CZE, KTM, SMS Morava, 36b.; 5. Skalka Roman, CZE, Honda, ACCR, 29b.

MX2: Vše v režii vynikajícího Sukupa
Opravdu skvělý výkon předvedl v Přerově jezdec Osička MX teamu Marek Sukup. Vyhrál obě jízdy systémem start – cíl. Zpočátku se za ním drželi Tomáš Šimko a Lukáš Komprda, oba pak ale výkonově trochu stagnovali. Do bojů na čele v první jízdě nemohl zasáhnout ani Martin Kohút, který v 7. minutě ohnul řadicí páku a z jízdy odstoupil. Bence Svoboda a Petr Smitka jsou po zranění a tak se teprve dostávají do formy. Fyzičku tentokráte slušně naladil Milan Špičák. Zezadu dotahoval i Maďar Erik Hugyecz, v cíli byl nakonec třetí. Před druhou jízdou se hodně diskutovalo, jezdci nechtěli kvůli zvýšené prašnosti do jízdy nastoupit, ale jezdci BUKSA/ADOS KTM teamu nakonec na start přeci jen najeli a tak ostatní, aby nepřišli o body, přijeli rychle na startovní rošt také. Výjimkou byl např. Petr Smitka. Druhá jízda pak byla trochu podobná té první. Kvůli proražené pneumatice vystřídal Hugyecze na medailové pozici Martin Kohút, ale celkově bral stříbro nakonec Milan Špičák a bronz díky dvěma čtvrtým místům pak Slovák Tomáš Šimko.

Celkové výsledky třídy MX2: 1. Sukup Marek, CZE Kawasaki, OSIČKA MX TEAM, 50 bodů; 2. Špičák Milan, CZE, Kawasaki, Brumla Racing Team, 42b.; 3. Šimko Tomáš, SVK, KTM, BUKSA / ADOS KTM TEAM, 36b.; 4. Finěk Martin, CZE, KTM, REDE KTM, 31b.; 5. Hrabský Dominik, CZE, KTM, BUKSA / ADOS KTM TEAM, 28b.

MX3: Závod bez druhé rozjížďky
V této nejméně obsazené třídě chyběli např. Čadek, Stloukal, Marek, atd., zraněni jsou Žerava a Čepelák, Richier a Neugebauer měli zase povinnosti v zahraničí. A tak se stalo, že letos hvězdné duo týmu Orion Litomyšl – RS Petrol Michek & Bartoš mělo konkurenci pouze v podobě Michala Votroubka a Petra Michalce. Dokonce i Michal Kadleček tentokráte za špičkou trochu zaostával. V této režii se odehrála první jízda. Dějství druhé jízdy se pak uskutečnilo pouze v předstartovním prostoru. Jezdci se jednomyslně rozhodli, že kvůli vysoké prašnosti a tudíž zvýšené rizikovosti do druhé jízdy nenastoupí. Já osobně si myslím, že zas tak extrémně prašno v Přerově nebylo. Zažil jsem už více prachu… Ale byl jsem tam pouze v roli komentátora, nikoli jezdce, tudíž to nemohu adekvátně posoudit a tak nezbývá, než názor jezdců respektovat.

Výsledky třídy MX3 (jela se pouze jedna rozjížďka): 1. Michek Martin, CZE, KTM, ORION LITOMYŠL - RS PETROL, 25 bodů; 2. Bartoš Petr, CZE, KTM, ORION LITOMYŠL - RS PETROL, 22b.; 3. Votroubek Michal, CZE, Yamaha, REGION racing cz , 20b.; 4. Michalec Petr, CZE, Honda, UFO racing team, 18b.; 5. Kadleček Michal, CZE, Kawasaki, KRTZ IV. v AČR, 16b.

Jen pro zajímavost, přerovští pořadatelé navezli během sobotního večera a celé neděle na trať 35 cisteren vody. Možná to však chtělo začít kropit už v týdnu a mohlo být všechno jinak. Takhle odcházelo půl druhého tisíce diváků domů již po páté odpolední jízdě. Jezdcům na náladě nepřidal ani podle mého soudu zbytečný poplatek za elektriku a vodu v parkovišti závodních strojů. Zda napřesrok do Přerova vrcholný motokros opět zavítá, neví dnes nikdo. Vše ukáže až čas…

Další závod se jede v jihočeské Kaplici v neděli 8. července a bude to čtvrtý závod seriálu.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist