V Dalečíně jely družstva, adrenalinový motokros až do konce

Poslední závod sezony 2019 je za námi. Stejně jako loni jím bylo atraktivní klání družstev. Jezdci nebyli závislí pouze sami na sobě, ale museli spolupracovat s ostatními členy družstev. Na trati jsme tak v některých případech viděli i kooperace jinak velkých soupeřů. A výsledek závodu nebyl vůbec jasný až do samotného konce.

Závod družstev se stejně jako loni uskutečnil na trati v Dalečíně na Vysočině. Ovšem letos, oproti loňsku, závodníky i fanoušky přivítalo poměrně teplé, ale větrné počasí. Kromě závodníků družstev přijeli do Dalečína i juniorští jezdci třídy 85 ccm.

MX1 + MX2

Celý závodní program ovšem odstartovala rozjížďka tříd MX1 a MX2. Hned po startu jízdy se do čela dostal Michael Kratzer (J. H. Racing Team-Eurotransport) z rakouského družstva. A jelo mu to opravdu rychle, za ním chvíli jezdil Slovák Tomáš Šimko (SMF) a na něj nalepený Patrik Liška (HT Group Racing Team). Jenže i družstva jsou ten pravý motokros, kde všechno rozhodně nebývá stejné od začátku až do konce dlouhé půlhodinové rozjížďky. Na druhou pozici za Rakušana se zanedlouho probojoval Filip Neugebauer (Osička MX Team) a zajížděl nejrychlejší kola závodu. Jenže to by nebyl Filip, aby se vozil za Kratzerem. Jezdil na něj nalepený a v posledním kole se dostal před něj na první místo. Kratzer byl v cíli druhý. Na třetí pozici dojel Patrik Liška, kterému se jízda hodně povedla. Čtvrtý Tomáš Šimko, což byl pro něj dobrý výsledek. Pátý v první rozjížďce Johannes Klein (J. H. Racing Team-Eurotransport), který jel v družstvu s druhým Kratzerem, což znamenalo zatím sedm bodů pro rakouský tým. Sedm bodů měl ovšem také Osička MX Team, díky výkonům Filipa Neugebauera a Šimona Jošta, který dojel šestý. Sedmý v cíli Martin Krč, to znamenalo slušný výsledek také pro tým HT Group Racing Team.

Výsledky po první jízdě:
Dělené 1. místo: Osička MX Team a J. H. Racing Team-Eurotransport – 7 bodů
3. místo: HT Group Racing Team – 10 bodů

MX2 + MX3

Ve druhé rozjížďce družstev se na start postavili závodníci tříd MX2 a MX3 a znovu se bojovalo o cenné body do celkového hodnocení družstev. Co nejméně bodů chtěli svým týmům přivézt všichni, druhý dnešní závod družstev se ovšem nejlépe povedl rakouskému týmu J. H. Racing Team-Eurotransport. Prvního Lukase Neurautera (Osička MX Team) jenom pár kol před koncem závodu předjel Rakušan Pascal Rauchenecker (J. H. Racing Team-Eurotransport), jeho týmový kolega Johannes Klein dojel na sedmé pozici, což pro družstvo znamenalo osm bodů. Výsledek nebyl jistý až do konce rozjížďky, protože dlouho jezdil první Neurauter a Šimon Jošt (Osička MX Team) pátý. Jenže Neurauter nakonec skončil druhý a Jošt se propadl až na osmou pozici, tím pádem bylo jejich družstvo v rozjížďce druhé. Na hodně dobrý výsledek jel také Martin Michek v barvách družstva Orion Racing Team, který skončil třetí a celou jízdu se hodně tlačil na soupeře před sebou. Jeho „spolujezdec“ Jonáš Nedvěd (Orion Racing Team) ovšem dojel až na šestnácté pozici. Dobré body přivezli také jezdci Haas Čepelák Racing Teamu – čtvrtý Dušan Drdaj a třináctý Martin Vondrášek. Pátý Martin Finěk (KRTZ Motorsport) jel sice moc dobře, ale Jiří Matějec, který je s ním v družstvu, obsadil až 20. pozici. Podobná situace nastala i v družstvu HT Group Racing Team. Martin Krč skončil šestý, ovšem Václav Kovář, který byl v družstvu s ním, chyboval a nakonec ze závodu odstoupil.

Výsledky po druhé jízdě:
1. místo: J. H. Racing Team-Eurotransport – 15 bodů
2. místo: Osička MX Team – 17 bodů
3. místo: Orion Racing Team – 39 bodů

MX1 + MX3

Poslední jízdu celého dne a také celé letošní sezony nejlépe rozjel Tomáš Šimko (SMF) s Petrem Michalcem (4c Racing). Oba jezdci se skoro celou rozjížďku drželi na prvních dvou místech. Cílem ale projeli na třetím (Šimko) a čtvrtém (Michalec) místě. Před ně se na první pozici dostal Lukas Neurauter (Osička MX Team), který tak ve spolupráci s Filipem Neugebauerem (Osička MX Team), zajistil svému družstvu celkové vítězství v rozjížďce. I přesto, že Neugebauer měl problémy, když upadl a musel se vracet zpátky do tempa, dojel šestý. Druhý byl v cíli rozjížďky Martin Michek (Orion Racing Team), což byl cenný výsledek pro jeho družstvo, týmový kolega Petr Bartoš byl v poslední jízdě na 10. pozici. Dobře jelo také rakouské družstvo J. H. Racing Team-Eurotransport. Jízdu měli rozjetou dobře ovšem hlavně ze začátku, na konci dojel Michael Kratzer osmý, Pascal Rauchenecker jízdu nedokončil. Páté místo v závodě získal Dušan Drdaj, šestý byl Neugebauer, sedmý Václav Kovář. Jak tedy skončila družstva celkově?

Družstva celkově

Ono totiž po odjetí poslední jízdy a spočítání bodů není v závodě družstev ještě úplně jasno. Každému týmu se škrtá nejhorší výsledek jednoho jezdce. Což znamenalo velké škrtání hlavně u týmu J. H. Racing Team-Eurotransport a například i u týmu HT Group Racing Team.
I když měla tato dvě družstva velké škrtání, které jim ubralo hodně bodů, na prvním místě skončilo družstvo Osička MX team, jehož jezdci jeli opravdu skvěle. Toto družstvo bylo už před samotnými závody favorizované. Ovšem neměli to úplně jisté, protože ze začátku byli před nimi jezdci týmu J. H. Racing Team-Eurotransport složené z rakouských závodníků. A i přesto, že se jim škrtalo hodně bodů za nedojetou jízdu, body jim stačily „jenom“ na druhou pozici. Třetí, i když velmi těsně, skončili závodníci družstva HT Group Racing Team. Jenom o bod za nimi bylo družstvo Orion Racing Team. Páté družstvo Haas Čepelák Racing Team, šesté družstvo 4c Racing a sedmé slovenské družstvo SMF.

Výsledky:
1. Osička MX Team (Filip Neugebauer, Šimon Jošt, Lukas Neurauter) – 16 bodů
2. J. H. Racing Team-Eurotransport (Michael Kratzer, Johannes Klein, Pascal Rauchenecker) – 23 bodů
3. HT Group Racing Team (Patrik Liška, Martin Krč, Václav Kovář) – 35 bodů
4. Orion Racing Team (Petr Bartoš, Jonáš Nedvěd, Martin Michek) – 36 bodů
5. Haas Čepelák Racing Team (Rudolf Plch, Martin Vondrášek, Dušan Drdaj) – 39 bodů
Výsledky družstev SMS:
1. SMS Pardubice (Michal Votroubek, Denis Dvořák, Roman Mňuk) – 74 bodů
2. SMS Motokrosu Morava v AČR (Zdeněk Kratochvíl, Marek Nešpor, Ondřej Tögel) – 95 bodů
3. SMS Jižní Čechy (Michal Gregor, Michal Bárta, Pavel Beránek) – 126 bodů

85 ccm – 1. rozjížďka

V rámci závodu družstev se jako tradičně jel i jeden vložený závod. Letos se jednalo o závod juniorské třídy 85 ccm. Jako lídr této třídy přijel do Dalečína Vítězslav Marek (Cermen s.r.o.). Jenže na startu chyběl jeho největší soupeř Noel Zarócz. A tak byl Marek téměř neohrožený a už v první rozjížďce navýšil svůj bodový náskok na čele tabulky. Vyhrál první rozjížďku. Nejlepší start do jízdy měl ovšem Jiří Halama (Enduro Klub Semily), ten se ale nakonec musel spokojit až se čtvrtým místem. Druhý byl v cíli první jízdy Jaroslav Katriňák a třetí Jiří Klejšmid.

85 ccm – 2. rozjížďka

Také druhou dalečínskou jízdu ovládl Vítězslav Marek, ovšem start do závodu mu nevyšel úplně podle představ a musel se chvíli probojovávat před svoje soupeře. Druhý byl v cíli druhé rozjížďky tentokrát Jiří Klejšmid, což pro něj znamenalo i celkové druhé místo v závodě. Třetí ve druhé jízdě i celkově v Dalečíně Jaroslav Katriňák a stejně tak čtvrtý v rozjížďce i celkově Jiří Halama. Seriál nyní vede Víťa Marek s náskokem už 37 bodů. Na druhou pozici v průběžném hodnocení se dostal Jiří Klejšmid, třetí je zatím Noel Zarócz, který v Dalečíně chyběl.

„Velké“ mistrovství republiky je pro letošní rok u konce. Ale přijeďte ještě podpořit mladé juniory na jejich poslední závod, který se bude konat 12. října v Kaplici. Bude se rozhodovat o šampionech mezi českými motokrosovými juniory.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 4 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
JardaKTM přispěl 2 Kč
Rosička přispěla 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist