Netolice: Juniorský mistrák je za půlkou

Pátým závodem se přehoupl juniorský motokrosový šampionát do své druhé poloviny. Tentokrát zamířili jezdci do jihočeských Netolic u Písku. Malé bodové rozdíly mezi vedoucími jezdci slibovaly napínavou podívanou. MSK Netolice připravil hlinitou trať Ingelinka s největší pečlivostí a jejich snaha byla oceněna nejen jezdci.

Sobotní den zpočátku sliboval po nočním dešti krásný slunečný den, a proto pořadatelé volili variantu denního časového harmonogramu s kropením, místní se však ke svým hadicím nedostali, vše obstarala, s citem přírodě vlastním právě ona. Jako tradičně na trať vyjely první osmdesátky, s jezdci z Rakouska, Polska, Slovenska a Čech. Nejrychlejším mladíkem v kvalifikaci byl slovenský expres Richard Šikyňa, následován Prammerem, Zbíralem, Terešákem a Vykutilem. Závod však ovládl právě Prammer jedoucí za Motosport Chýnov, následován Šikyňou, Zbíralem, Polákem Chetnickim a Vykutilem. Druhá jízda byla mnohem zajímavější a mladíci předvedli opravdu pěkné závody. Po holeshotu Vykutila se rozpoutala bitva mezi Prammerem, který se ujal vedení, Vykutilem, Terešákem, Zbíralem a Osičkou. Vykutil s Terešákem poodjeli ostatním a sváděli nádherné souboje, z nichž vyšel nakonec lépe Honza Vykutil. Celkově: Prammer, Vykutil, Zbíral, Šykiňa, Terešák. Pořadí seriálu: Šikyňa 200 b, Vykutil 172 b, Prammer 165 b.
Stopětadvacítky mají největšího favorita v jezdci Václavu Kovářovi, který vyhrál doposud všechny jízdy. Na záda mu však dýchají další adepti na vítězství, Nedvěd s Krčem. Holeshot se stal kořistí právě Kováře, stejně jako obě jízdy. V první jízdě si pro body za druhé místo dojel Nedvěd následován Krčem, Podmolem a Drdajem. Holeshot druhé jízdy patřil Nedvědovi, který i několik kol vodil celé startovní pole a Kovář se snažil útočit ze všech sil. Vedoucí dvojici dotáhl Martin Krč, který i do posledního kola vedl kvalifikaci. Nedvěd Kovářovi podlehl a na Jonáše dál tlačil Martin Krč, jejichž souboj vygradoval několik kol před cílem v jedné zatáčce, kde došlo ke kontaktu a lépe vyšel z tohoto souboje druhý v cíli Nedvěd. Cílovou šachovnici protnuli jezdci ve stejném pořadí jako v jízdě první. Celkově: Kovář, Nedvěd, Krč, Podmol, Drdaj. Pořadí seriálu: Kovář 250 b, Krč 202 b, Nedvěd 201, Podmol 179 b, Drdaj 142b.
Po závodě odpověděl Martin Krč na pár otázek.
Martine jaké byly cíle před začátkem sezóny?
Cíl byl dojet na bedně a zdravej.
Je šance ještě porazit Vaška?
Vašek jede dobře, ale ještě není konec a šance je vždy.
Jak se ti líbí zdejší trať v Netolicích?
Luxusní, skvěle připravená, paráda.
Tvé cíle pro Sevlievo a příprava?
Zajet co nejlépe, získat zkušenosti, dojet zdravý. Příprava je fyzička, motorka a nějaká regenerace.
Na trať po „dvackách“ vyjela kubatura 65ccm. Zde jednoznačně první zatáčce vévodil Radim Kraus, v závodech pak bylo pořadí jako přes kopírák Hofer, Polák, Stauffer, Stehlík, Vrchlavský. V této třídě byla vyhlášena kategorie do 10-ti let. Nejlépe si vedl Hofer před Palou a Rathouským. Celkově: Hofer, Polák, Stauffer, Stehlík, Vrchlavský. Pořadí seriálu: Polák 206 b, Stehlík 201 b, Fiala 157 b, Hofer 150 b, Klimo 145 b.  Královská kubatura MX2 vrcholila ostře sledovaným soubojem mezi Hanouskem a Weschtou. Nejrychlejší jezdec kvalifikace Ruda Weschta se chystal na útok na zatím leadera seriálu Romana Hanouska, kterého trápilo poraněné rameno. První holeshot patřil Martinu Fiňkovi, kterého předjel Weschta. Třetí v cíli Hanousek následován Brendlem a Komprdou. Ve druhé jízdě měl holeshot David Čermák, který vodil startovní pole, zle na něj dotíral Weschta, kterému se nakonec po kontaktu s Čermákem podařilo dostat do čela závodu, následován Komprdou, Hanouskem, Čermákem a Nejedlem. Celkově: Weschta, Hanousek, Komprda, Nejedlo, Paukner. Pořadí seriálu: Weschta 222 b, Hanousek 215 b, Komrda 172 b, Čermák 149 b, Kučera 149 b.
I vítěz Ruda Weschta odpověděl na pár otázek.
Jaké byly cíle před začátkem sezóny?
Tak chtěl jsem být do třetího místa v juniorech a do desítky v seniorech.
Jak se ti líbí v Netolicích ?
Trať je perfektně připravená, je to tu pěkné.
Jak se ti líbí seriál?
Seriál je pěkný, jak se staráte, je vidět, že jde úroveň nahoru a začíná se to podobat zahraničním závodům.
Celý team RACE SUPPORT klub v AČR pracuje na tom, aby se závody staly 
konkurenceschopnými pro zahraniční podniky, proto se v Netolicích přistoupilo k měření hluku ve třídě 125 2T a MX2, ale také k měření objemu motoru ve třídě 80ccm. Závody komentovala dvojice Petr Kovář a Evžen Zadražil, která přinesla závodům opět nový drive.
Jediným stínem na zatím velmi dobře fungující mašinérii bylo zmatečné použití černého praporu při druhé jízdě kubatury MX 2 a jeho následné vyhodnocení. RS se ještě večer po závodě sešel a učinil nápravné kroky, aby se tento problém již neopakoval. Všem postiženým se omluvil. Další závod seriálu se jede 1.9. v Horažďovicích.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist