Motokrosaři míří do Holic

Seriál mezinárodního mistrovství České republiky v motokrosu – LR COSMETIC / ADOS CUP 2011 pokračuje tuto neděli 3. července ve východočeských Holicích třetím podnikem, který je stejně jako v předcházejících sezónách vypsán pro třídy MX2, MX3–OPEN a Veterán.

Holice patří k tradičním centrům motokrosového sportu, které v minulosti hostilo i řadu podniků mistrovství světa. Trať ve známém areálu Poběžovická kotlina nabízí jezdcům náročné kolbiště a infrastrukturu vysokých kvalit, divákům pak přehlednou sportovní podívanou v příjemném prostředí motokrosového závodiště. První motokros se zde jel v roce 1951, coby součást mistrovství světa se objevily Holice v kalendáři FIM premiérově v sezóně 1963, kdy v Poběžovické kotlině závodil jezdecký výkvět třídy třídy 250 ccm. Místo na motoristickém výsluní si drželo rodiště cestovatele Emila Holuba i v dalších letech. V Holicích hostovaly světové šampionáty ať už zmíněných dvěstěpadesátek či tříd 125 a 500 ccm. Poběžovická kotlina servírovala fanouškům i mistrovství světa družstev a Trofej národů. Po několikaleté přestávce se vrcholný motokros vrátil do Holic v letech 2009 – 2010 díky závodům mistrovství světa třídy MX3 a mistrovství Evropy MX2.

Na startu by měla být stovka závodníků ze sedmi zemí z České republiky, Slovenska, Francie, Maďarska, Německa, Itálie a Rakouska, ačkoliv naplno rozjetou sezónu provází pochopitelně dílčí jezdecké zdravotní i technické problémy. Třídy MX2 a MX3–OPEN absolvují v Poběžovické kotlině dvě jízdy na 30 minut + 2 kola, třída Veterán (startují jezdci po dovršení věku 40 let) pojede dvakrát 15 minut + 2 kola. V každé ze šesti jízd sbírají body jezdci umístěni na prvních dvaceti pozicích. Dramatické okamžiky zažívají diváci vzápětí po startu všech tříd, kdy jezdec, který jako první přetne na trati označené místo, vyhrává tak zvaný holeshot. Jeho vítěz získává finanční bonus 1.500 korun.

Slavná tradice a kvalitní činnost pořadatelů činí ze závodů v Holicích přitažlivou záležitost. O tom, že jezdci se do Poběžovické kotliny z drtivé většiny těší, svědčí i několik před nedělním kláním namátkou vybraných hlasů.
 
Jiří Čepelák, úřadující mezinárodní mistr České republiky třídy MX3–OPEN: „Holická trať je špičková, mám ji kousek od domova a většinou se mi na ní dařilo.“ Vojtěch Brumla, třída MX3–OPEN: „Do Holic se velmi těším, tamní trať patří k nejlepším v České republice. Je to rychlá, členitá a přesto přehledná dráha, na které nechybí technické úseky a divácky atraktivní pasáže. Navíc si troufám tvrdit, že povrch tratě je bezkonkurenční a také celkově jsou závody v Holicích na vysoké pořadatelské úrovni.“ Martin Michek, vedoucí jezdec průběžného pořadí třídy MX3–OPEN: „Je to pěkná velice známá trať, ale není mi úplně šitá na míru.“ Jan Brabec, třída MX3–OPEN: „Do Holic se pokaždé těším, je to nádherný motokrosový areál s velmi rychlou a technickou tratí.“ Josef Kulhavý, vedoucí jezdec průběžného pořadí třídy MX2: „Holická trať se mi celkem líbí, i když by po těch letech mohla doznat pár změn.“ Miroslav Jiránek, letošní překvapení třídy MX2: „Areál v Holicích je perfektní, tamní terén má zvláštní povahu. Holické bláto je hodně lepkavé a velice náročné jak pro motorky tak pro jezdce. A když je sucho, tvoří se na mnohých místech plotny, které hodně kloužou.“

Hezkou součástí letošního mezinárodního mistrovství České republiky se stal patronát bývalých vynikajících motokrosařů nad jednotlivými třídami a nejinak tomu bude i v Holicích, kde budou patrony Miloslav Halm,  Zdeněk Velký,  Jaroslav Falta a Antonín Baborovský.
 
Třída MX2: Po úvodním závodě seriálu v Pacově se zdálo, že cestu Francouze Florenta Richiera za obhajobou loňského titulu nemůže nic zkřížit. Jenže následující Petrovice francouzský jezdec kvůli smluvním povinnostem v Německu vynechal a rázem z pozice lídra klesl na osmou příčku s pětatřicetibodovým mankem na vedoucího Josefa Kulhavého. Flintu do žita Richier ještě házet nemusí, každá chyba na trati mu však může návrat na přední pozice hodně zkomplikovat. Kulhavému pomohlo do čela celkové vítězství v Petrovicích, nicméně ve svých prognózách zůstává zkušený Severomoravan opatrný.

"Vedení v šampionátu je nádhera, ani se mi tomu nechce věřit. Ale bavit se o dalším vývoji seriálu je zatím předčasné, stále jsme na začátku. Loni se mi v Holicích moc nedařilo, takže uvidíme, jaké to bude teď v neděli,“ říká Josef Kulhavý. Velké zlepšení oproti loňsku vykazuje Maďar Bence Szvoboda, rychlí jsou i Milan Špičák a Slovák Tomáš Šimko, zatím však nedokáží udržet stabilní tempo. 

Bodový stav před Holicemi: 1. KULHAVÝ Josef (ČR, KRTZ IV v AČR, Suzuki) 85, 2. ŠIMKO Tomáš (Slovensko, LR Cosmetic – ADOS KTM team, KTM) 74, 3. ŠPIČÁK Milan (ČR, Brumla Racing Team, Kawasaki) 74, 4. SUKUP Marek (ČR, Osička MX Team, Kawasaki) 72, 5. SZVOBODA Bence (Maďarsko, LR Cosmetic – ADOS KTM team, KTM) 56, 6. JIRÁNEK Miroslav (ČR, MOTOMAN TEAM, Kawasaki) 56, 7. HAAS Václav (ČR, SMS Praha, Kawasaki) 52, 8. RICHIER Florent (Francie, Osička MX Team, Kawasaki) 50, 9. SOLDÁT David (ČR, SMS Kaplice, Suzuki) 47, 10. PAUL Tomáš (ČR, LUKA motocross team, Yamaha) 45.


Třída MX3–OPEN: Počínaje druhou jízdou v Pacově předvádí velké výkony Martin Michek. V šampionátu z dosavadních čtyř jízd vyhrál tři a výbornou formu potvrzuje i v seriálu mistrovství světa MX3, kde je aktuálně na třetím místě. Původně bezkonkurenčně favorizovaný Maďar Kornél Németh má na svém kontě pouze vítězství z úvodní pacovské jízdy a jak ukázaly Petrovice, bude muset akutně zapracovat na své fyzické kondici. Pravidelné starty v evropském šampionátu svědčí Petru Bartošovi. V Petrovicích porazil ve druhé jízdě kromě Michka kompletní startovní pole včetně Németha. „Škoda, že první jízdu jsem kvůli prázdné přední pneumatice nemohl dokončit. Na závod v Holicích se těším, ale tamní trať moc rád nemám. Ty skoky a odskoky jsou pěkné rány! Po jedné takové mě ještě od loňska pořád bolí hlava,“ jako obvykle vtipkuje Petr Bartoš.
 
Na trati je rychlý, bojovný, doplácí však na špatné starty - nevýrazné začátky s následnými efektními nicméně vysilujícími stíhacími jízdami jsou letos pro obhájce titulu Jiřího Čepeláka noční můrou. „V Petrovicích jsem ve druhé jízdě odstartoval až na patnáctém místě a potom jsem ještě upadl. To mě připravilo o možnost bojovat alespoň o čtvrté místo. Můj největší soupeř? Hlavně já sám, bohužel...Ale na Holice se těším, je to skoro moje domácí trať a většinou se mi tam dařilo,“ nevěší Jiří Čepelák před nedělním závodem hlavu.
 
Favoritem čísla 1 by měl být v Poběžovické kotlině lídr šampionátu Michek. „Víkend v Petrovicích se mi povedl a v Holicích se pokusím na tyto výsledky navázat. Mým soupeřem je určitě každý, kdo se postaví na start. Protože motokros je náročný sport, ve kterém se nedá nic dopředu předvívat,“ uvažuje Martin Michek střízlivě.

Bodový stav před Holicemi: 1. MICHEK Martin (ČR, Orion Litomyšl – RS Petrol Team, KTM) 95, 2. NÉMETH Kornél (Maďarsko, LR Cosmetic – ADOS KTM team, KTM) 89, 3. ČEPELÁK Jiří (ČR, Osička MX Team, Yamaha) 74, 4. KADLEČEK Michal (ČR, KRTZ IV v AČR, Husaberg) 60, 5. BARTOŠ Petr (ČR, Orion Litomyšl – RS Petrol Team, KTM) 58, 6. MICHALEC Petr (ČR, UFO racing team, Honda) 54, 7. BRABEC Jan (MAX Kaudela Motocross Team, Kawasaki) 50, 8. ŽERAVA Martin (ČR, Motoman Team, Honda) 49, 9. GREGOR Michal (ČR, Moto Team Excel racing, Honda) 39, 10. STLOUKAL Petr (ČR, TEAM MAX 2, Yamaha) 36.


Třída VETERÁN: S jedinou výjimkou si Jan Mrázek vede stejně suverénně jako mistr republiky v předcházejících dvou letech Miroslav Kučírek. Nejlepší pozici ve skupině jezdců bojujících o pomyslnou stříbrnou medaili překvapivě drží Roman Skalka, za ním následuje exšampion Roman Heinrich. Nečekaně svižně jede letos i Miroslav Štaud, posun dopředu se očekává od bývalého soutěžáka a účastníka Šestidenní Zdeňka Gottvalda, podobný cíl má i Milan Heřman.

Bodový stav před Holicemi: 1. MRÁZEK Jan (ČR, Orion Litomyšl – RS Petrol Team, Suzuki) 97, 2. SKALKA Roman (ČR, SMK Klášterec nad Orlicí v AČR, Honda) 79, 3. HEINRICH Roman (ČR, MCF cz TM Racing Bonver, TM) 62, 4. ŠTAUD Miroslav (ČR, TEAM MAX 2, Yamaha) 55, 5. GOTTVALD Zdeněk (ČR, Gottbros, TM) 53, 6. HEŘMAN Milan (ČR, Moto Team Excel racing, Honda) 51, 7. KUDLÁČEK Josef (ČR, SMS Morava, Honda) 45, 8. TICHÝ Dušan (ČR, BV Racing Cross, Suzuki) 45, 9. NESEJT Josef (ČR, SMS Pardubice, Kawasaki) 44, 10. DUCHOŇ Marián (Slovensko, KRTZ IV. V AČR, Honda) 42.

Nad 50 let: 1. Štaud Miroslav 100, 2. Potůček Jaroslav 86, 3. Klanica Bohumil 74, 4. Pour Erich 42, 5. Videcký Karel 36, 6. Gherli Fabrizio (Itálie) 34, 7. Klimek Libor 32, 8. Kindl Martin 29, 9. Růžička Bohdan 29, 10. Chromý Jan 26. 

ČASOVÝ HARMONOGRAM ZÁVODU v Holicích
08.00 – 09.25 hod. Volný trénink všech tříd
10.00 – 12.00 hod. Kvalifikační trénink všech tříd
12.40 – 13.00 hod. Slavnostní zahájení závodu s představením jezdců
13.00 – 15.00 hod. 1. jízdy tříd VETERÁN, MX2, MX3–OPEN
15.30 – 17.40 hod. 2. jízdy tříd VETERÁN, MX2, MX3–OPEN 

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist