Motokros Vranov – Karty jsou rozdány

Do druhé poloviny vkročil prestižní český motokrosový šampionát. Ve dvou třídách je zcela jasné, kdo bude mistrem. Ve slabších MX2 je k neporažení Francouz Florent Richier a ve veteránech už druhým rokem vládne Mirek Kučírek. Jen nabitou třídu Open čekají lité boje o primát, ikdyž spolehlivě jedoucí obhájce titulu Jirka „Čépa“ Čepelák má nejvýhodnější pozici a vzhledem k jeho zkušenostem bych si vsadil právě na Čépu.

Kapitoly článku

Vranov byl hodně blátivým závodem, v sobotu začalo pršet a pořadatelé měli co dělat, aby bláto z tratě ztáhli. S úpravami tratě nakonec pomohl pan Brabec a jeho těžká technika, tak tréninky mohli začít. Trať byla zkrácena, ale upravena na výbornou. Postupně osychala a časy na jedno kolo se zrychlovaly. V sobotu visel ve vzduchu ještě jeden problém ohledně odměn jezdcům. Pořádající agentura Forsage bohužel snížila odměny a letos si jezdci vyjedou prach bídné peníze, proto chtěli nápravu a vrácení na původní výši odměn. Zatím se nedohodli, ale situace kolem odměn je neunosná a rozhodně se musí řešit.

Veterán – Kučírek zase v pohodě vyhrává

Kučírek se na své domácí trati nenechal překvapit a vyhrál vše, co se dalo, kvalifikaci, první i druhou jízdu. Stínem mu byl, po celý víkend, Honza Mrázek, který skončil pokaždé na druhém místě. Tahle dvojice si, v každé jízdě, vytvořila dostatečný náskok a nedala nikomu, ani na okamžik poznat, jaké to je jet na čele. Mirek Kučírek už na začátku každé jízdy ujížděl mladšímu Mrázkovi a bylo po závodě, první místo bylo jeho. Překvapením je nováček Radek Hájíček, který skončil celkově třetí. Dosud suverénní Špaček v kategorii nad 50 let si Vranov vybral jako hodně nešťastný závod, v první jízdě byl až sedmý a druhou nedokončil.

MX2 – Richier uniká

Francouz Florent Richier je letos stejně dominatní jako loňský mistr Martin Kohút. Ve Vranově na něho opět nikdo neměl a uniklo mu pouze vítězství v kvalifikaci. Kvalifikace byla oťukávací, hodně blátivá a klouzavá. Bláto a těžká trať byly tím pravým pro Frantu Smolu, který Richieremu vyfoukl pole position.
V obou jízdách byl Florent Richier k neudržení, jede jako z partesu a nedělá chyby. V první jízdě už ve třetím kole předjízděl jezdce o kolo. Dvakrát na bednu se podíval Josef Kulhavý: „Po startu první jízdy nic moc, stáhnul jsem první pětku, v kolejích se nedalo moc předjíždět. Na konci jsem zabral a získal stříbrný věnec.“ Kopec smůly si vybral další elitní jezdec MX2 Franta Smola, který první jízdu nedokončil, jelikož, při prádu, zlomil spojkovou páčku a bez spojky se v blátě jet nedá. Druhou jízdu skvěle zatáhnul a vybojoval druhé místo.


MX3 – Open – Čépa poprvé vyhrál

V nabité třídě MX3-Open, kterou na prvních dvou podnicích okořenil světový střelec Kornél Németh, nemá nikdo nic jistého a nemá jednoznačného leadra jako zbylé dvě třídy. Ovšem přesto se najde jeden, který sbírá čelní pozice a míří za obhajobou titulu – Jirka Čepelák. Konkurence mohla být ještě větší, ale zdravotní problémy vyřadili Tomáše Bučence, který se objevil alespoň v roli diváka: „Tenhle maraz a bláto by mi šel, před třemi lety jsem tady dvakrát vyhrál. Už se těším na závody, a doufám, že už příští závody na krosku sednu.

Do první jízdy vyrazil jako blesk Martin Michek, jeho TM skákal vůbec nejvíc a Martin si vedení užíval. Překvapivě mu dýchal na záda Martin Žerava před chytře jedoucím Čepelákem. Martin Michek skákal hrozný dálky a věděl, že na něho doráží Žerava, proto jel naplno. Při jednom z nejdelších skoků škrtnul o břeh a šel do kotrmelců a otřesený musel odstoupit. Žerava si vede nevychutnával dlouho, po útoku finišujícího Jirky Čepeláka upadl a bral druhý flek. Premiérově vyhrál Čépa a bodově odskočil svým pronásledovatelům.
Martin Michek ukázal, že je chlapem ze železa a po hruzostrašném pádu zabral v druhé jízdě, skákal o něco méně a bezpečně vyhrál před výborným Žeravou a stabilním Čepelákem. Do první pětky se vtěsnal i Jan Zaremba, který přestoupil z Hondy na KTM na novou 350 sedlající ve světě šampion Tony Cairoli. Za třetí příčku jsem rád, nejenže mi přinesla celkové prvenství ve Vranově, ale daří se mi pravidelně dojíždět na špici a tím si buduji náskok v šampionátu. V současné době mám náskok 36 bodů před druhým v pořadí J. Zarembou a 55 bodů před třetím M. Michkem, poznamenal spokojený Čépa.
Motokrosaře teď čeká kratší pauza, protože již 14. srpna bude hostit předposlední podnik jihočeská Kaplice.

Výsledky čtvrtého podniku MMČR v motokrosu Vranov u Brna

MX3-Open:
1. jízda: 1. Jiří Čepelák (Yamaha), 2. Martin Žerava (Honda), 3. Manuel Obermair (AUT/KTM),
4. Jan Zaremba (Honda), 5. Michal Kadleček (TM)
2. jízda: 1. Martin Michek (TM), 2. Martin Žerava, 3. Jiří Čepelák, 4. Petr Bartoš, 5. Jan Zaremba

Průběžné pořadí MČR MX3-Open:
1. Jiří Čepelák 175 b.
2. Jan Zaremba 139 b.
3. Martin Michek 120 b.

MX2:
1. jízda: 1. Florent Richier (FRA/Kawasaki), 2. Josef Kulhavý (KTM), 3. Milan Špičák (Kawasaki), 4. Bence Szvoboda (KTM), 5. Marek Sukup (Suzuki)

2. jízda: 1. Florent Richier, 2. František Smola (Suzuki ), 3. Josef Kulhavý, 4. Milan Špičák,
5. Bence Szvoboda

Průběžné pořadí MČR MX2:
1. Florent Richier 193 b.
2. Josef Kulhavý 138 b.
3. Marek Sukup 137 b.

VETERÁN:
1. jízda: 1. Miroslav Kučírek (Honda), 2. Jan Mrázek (Suzuki), 3. Bronislav Krč (Honda),
4. Radek Hájíček (Honda), 5. Milan Heřman (Honda)

2. jízda: 1. Miroslav Kučírek, 2. Jan Mrázek, 3. Radek Hájíček, 4. Roman Skalka (Honda),
5. Bronislav Krč

Průběžné pořadí MČR Veterán:
1. Miroslav Kučírek 200 b.
2. Zdeněk Špaček 136 b.
3. Bronislav Krč 112 b.

Průběžné pořadí poháru Veteránů nad 50 let:
1. Zdeněk Špaček 190 b.
2. Miroslav Štaud 160 b.
3. Erich Pour 146 b.

Informace o redaktorovi

Roman Kalkus - (Odebírat články autora)
Radek Lavička - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist