Motokros v Dalečíně nabídl skvělou podívanou

Když na neděli 28.července hlásila předpověď počasí devětatřicet stupňů, nejeden motokrosař si pomyslel, že jako vždy přehání a saharské počasí nenastane. Po dnešku je ale jasné, že se nepletla. V Dalečíně, kde se jel čtvrtý podnik BUKSA/ADOS MOTOKROS 2013, to vypadalo, jako když peklo otevře naplno své brány.

Tropické počasí se také podepsalo na nižší divácké kulise, protože každý normální člověk byl u vody. Na trati se tedy sešli opravdu jen skalní fanoušci a vládla zde skoro rodinná atmosféra. Velkou pochvalu od jezdců slyšeli pořadatelé, kteří celý den lítali s hadicí a trať stihli ukropit na jedničku, dokonce to někdy prý až překropili.
 

Kvalifikace

První měli kvalifikaci „emxdvojkaři“. Do poloviny s parádním časem vedl Vašík Kovář, ten byl ale překonán a skončil nakonec na pátém místě. Potom převzal vedení Bencze Szvoboda a ten na čele vydržel až do konce. Druhý byl jeho krajan Erik Hugyecz a třetí Marek Sukup.

V kvaldě MX1 překvapil Jirka Čepelák, který v prvních deseti minutách nasadil úžasné tempo a vedl. Na sklonku patnácté minuty ovšem nasadil Michek a toho už nepřekonal nikdo. Druhý skončil Richier a třetí Smola. Neugebauerovi Dalečín vůbec nesedl a k tomu neměl svůj den. V kvalifikaci byl až sedmý a ani tím jeho problémy nekončily.
 

MX2 Finále A

V kategorii malých dvěstěpadesátek byl nejostřeji sledován souboj mezi Maillardem a Sukupem. Holeshot ale získal Bencze Szvoboda a uháněl vpřed jako raketa. Po prvním kole měl už náskok pěti vteřin! Bylo tedy jasné, že jestli ho nezradí technika, nikdo ho nedostihne. Za ním jeli Finěk, Maillard, Sukup a Kovář. Kovář si vyšlápl na Sukupa a dostal se na čtvrté místo. Finěk sice dobře odstartoval, ale bohužel ještě nemá rychlost na to, aby držel tempo se špicí a začal se tedy propadat. V zápalu boje SukupaKovářem, oba překonal zezadu rychle jedoucí Hugyecz. Ten ale po chvíli upadl a dojel pátý. Do konce závodu se nic radikálního už nestalo, vyhrál tedy s obrovským náskokem Szvoboda před Maillardem a Sukupem.
 

MX1 Finále A

Třída MX1 je vždy pastvou pro oko. Tihle borci jedou opravdu rychle a sledovat jejich práci s motorkou a úmorný boj s vedrem byl pro každého zážitkem. Jako již tradičně získal holeshot Richier, který letos zapracoval na fyzičce a konzistenci a jede opravdu jak z partesu, za ním se ze skrumáže vyloupl jeho týmový kolega Michek. Výborně vyšel start Čepelákovi, který se zařadil hned za tyto první dva. V průběhu prvního kola Richier Michkovi ucukl na rozdíl vteřiny a půl, a tento náskok si v průběhu závodu jen udržoval. Ovšem mezi Čepelákem a čtvrtým Smolou byla obrovská bitva. Smola nejdřív nemohl Čepeláka dojet, ale když se mu to v desáté minutě podařilo, děly se věci.

Dvě kola jeli kolo na kolo, pak si Franta na dlouhé rovině najel navenek a do následné zatáčky opral Čepeláka venkem. Byl ovšem moc blízko, ťuknul Jirkovi do předního kola, a tento manévr neustál ani jeden. Následoval souboj o to, kdo se zvedne rychleji, jenže oba borci nasedli stejně rychle, a tak následoval dragsterový závod po dlouhé rovině. Tam byl úspěšnější Smola. V průběhu závodu měl problémy lídr tabulky Filip Neugebauer, který se celý den trápil a završil to pádem, když mu na díře sjela ruka ze řídítka a než motorku vytáhl z bannerů, byl až šestý. V cíli tedy bylo na špici pořadí Richier, Michek a Smola.

Veterán

Obě jízdy veteránů byly jako přes kopírák. Holeshot urval Michal Baborovský následován vždy Jirkou Pachem a Dušanem Kotrlou, a v tomto pořadí, také vždy dojeli. Konec druhé jízdy ale velmi zdramatizoval Dušan Kotrla, který na posledním odskoku před cílem narazil do Jirky Pacha. Oba to naštěstí ustáli, a do cíle dojeli bok po boku, úspěšnější byl nakonec Pach.

Finále B (opravka)

Letos snad poprvé nenastoupil do opravky Michal Bárta, který byl zvyklý suverénně tuto jízdu vyhrávat. Naopak do opravky nastoupil Michal Kadleček, který ve finále A upadl, a také Petr Stloukal. Tito dva byli výkonnostně trochu jinde než zbytek pole a všem ujeli. Vyhrál Kadleček, za ním Stloukal, v MX2 postoupili do finále Komprda s Bredlem.

Superfinále (MX1 + MX2)

V této kombinované jízdě je vždy na co koukat. Skoro už ani nemusím psát, kdo získal holeshot - byl to jako vždy Richier. Za ním se protáhl Smola a až třetí byl Michek. Neugebauer skončil čtvrtý. Tohle kvarteto bylo první dvě kola na sobě těsně nalepené a bylo velmi napínavé sledovat všechny čtyři aspiranty na titul na čele. Ve třetím kole šel Michek před Smolu a začal stahovat Richiera. Našel si pár rychlých kolejí a za chvíli mu byl na zádech. Párkrát ho zkusil, ale to se již na ně dotáhl i Smola. Jenže Richier se nenechal znervóznit, naprosto precizní jízdou zrychlil a vytvořil si dvouvteřinový náskok. Frantovi upadl kryt pod motorem, a protože v první chvíli nevěděl, co se stalo, tak trochu zvolnil, aby jízdu vůbec dokončil. Nádhernou bitvu sváděl Čepelák se Žeravou o šesté místo. Nejdříve byl úspěšnější Žerava, ale po pár pokusech Čepelákovi podlehl. Do cíle se pak už nic moc nedělo a s poklidným náskokem dojel první Richier, druhý Michek, třetí Smola a čtvrtý Neugebauer.

Mezi čtyřistapadesátkami byli samozřejmě zamixováni i jezdci MX2. Hned na startu upadl dnes neporazitelný Szvoboda, a tak měl před sebou hodně práce. Kolem osmého místa celkově se pohyboval Sukup a za ním Maillard. Szvoboda Předvedl divákům neuvěřitelnou show. Ještě v průběhu prvního kola předjel šestnáct (!) závodníků, získával skalpy čtyřistapadesátek jak na běžícím páse a v sedmém kole se dostal před Sukupa s Maillardem. To mu už stačilo, a dál se nikam nehnal. Marek Sukup měl obrovskou smůlu. Prasklo mu těsnění pod hlavou a začal ztrácet vodu v chlazení. Musel tedy zvolnit a byl vůbec rád, že dojel. Sice až na desátém místě, ale nějaké body bral, a to pro něj bylo nejdůležitější. MX2 tedy skončilo v pořadí Szvoboda, Maillard a Weschta.

Výsledky:

MX1

Finále A:
1. - Richier Florent - KTM
2. -  Michek Martin - KTM
3.  - Smola František - KTM

Superfinále:
1. - Richier Florent - KTM
2. - Michek Martin - KTM
3. - Smola František - KTM

Průběžně:
1. - Richier Florent - 310 bodů
2. - Neugebauer Filip - 307 bodů
3. - Smola František - 296 bodů

MX2

Finále A:
1. - Szvoboda Bencze - KTM
2. - Maillard Boris - Kawasaki
3. - Sukup Marek - KTM

Superfinále:
1. - Szvoboda Bencze - KTM
2. - Maillard Boris - Kawasaki
3. - Weschta Rudolf - KTM

Průběžně:

1. - Maillard Boris - 312 bodů
2. - Sukup Marek - 303 bodů
3. - Szvoboda Bencze - 302 bodů

Veterán

1. jízda:
1. - Baborovský Michal - Honda
2. - Pach Jiří - Honda
3. - Kotrla Dušan - Honda

2. jízda:
1. - Baborovský Michal - Honda
2. - Pach Jiří-  Honda
3. - Kotrla Dušan - Honda

Průběžně:
1. - Baborovský Michal - 174 bodů
2. - Kotrla Dušan - 157 bodů
3. - Rybák Martin - 133 bodů

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist