MMČR v motokrosu – První body sezony 2018 rozdali v Kaplici

Závody Kůta MMČR motokrosu na nejtěžší trati seriálu jsou za námi. Všichni od nedělního rána hypnotizovali meteorologické radary, protože už týden slibovaly na první závod MMČR celodenní déšť. A písečné bažiny jako loni v Kaplici si nikdo nepřál. Nakonec aprílové počasí přineslo spíš slunce než déšť. A jak to dopadlo na trati?

Třída - MX1

Kvalifikaci prestižní kategorie MX1 vyhrál úspěchy z mistrovství Evropy nabuzený Václav Kovář (HT Group Racing Team). Nejen on chvíli věřil, že by snad mohl konečně prolomit kaplickou vítěznou šňůru Martina Michka (Buksa/Ados KTM Team). Nakonec se mu to ale nepovedlo i přesto, že v první rozjížďce mu byl nalepený na zadním kole a jako druhý nakonec jezdil i v rozjížďce druhé. Michek se nenechal zastrašit a svoji motorku dovezl do cíle opět jako první. Nutno dodat, že vedoucí duo Michek, Kovář bylo v první rozjížďce velmi rychlé. Rozjeli se tak, že před cílem závodu míjeli o kolo i desátého jezdce. Smolařem MX1 se stal Petr Bartoš, který má Kaplici asi začarovanou. V první rozjížďce doháněl zezadu, skončil nakonec 10., desítku bral ale i ve druhé jízdě.

Velmi slušné výsledky předváděli také Rudolf Weschta (Team MAX2), Marek Sukup (HT Group Racing Team), Filip Neugebauer (Osička MX Team) a Petr Smitka (Haas Racing Team), všichni se v obou rozjížďkách přetahovali o každý bod. Předjížděli jeden druhého a divákům tak zajistili skvělou podívanou i přesto, že na čele byl výsledek vlastně jasný. Nejlépe nakonec dopadl celkově pátý Neugebauer. Předvedl se také Maďar Bence Szvoboda (Buksa/Ados KTM Team). Toho z minulých let známe ze třídy MX2, jeho dvě třetí místa byla velmi dobrý výsledek. Na startu kaplického závodu chyběli Jaromír Romančík, Martin Finěk a Tomáš Šimko, kteří doléčují zranění.

Třída - MX2

Nebylo překvapením, že první rozjížďku ovládl francouzský závodník Sulivan Jaulin (Buksa/Ados KTM Team), který po odchodu jeho týmového kolegy Szvobody vzal na sebe roli lídra. Měl ale nového „kamaráda“ na souboje a nového týmového kolegu Martina Krče. Ten ale nakonec neměl tolik síly a nechal „Suliho“ v první jízdě odjet a bral druhé místo. Třetí dojel Slovák Richard Šikyňa (JD Gunnex KTM Team). Divácky velmi pěkné to bylo v první jízdě od čtvrtého do šestého místa. Čtvrté si držel Jonáš Nedvěd, velká mela ale byla vidět mezi Šimonem Joštem (Osička MX Team) a Patrikem Liškou (HT Group Racing Team). Nakonec Jošt v poli pravděpodobně upadl a ztratil několik pozic. To Lišku zburcovalo a málem předjel i do té doby neohroženého Nedvěda, ten ho před sebe ale nepustil.

Druhá jízda MX2 už ale nebyla v režii francouzského jezdce. Francii si tentokrát podmanilo Slovensko výkonem Richarda Šikyni, který jakoby vstal z mrtvých a Sulimu nadělil snad půl minuty. Celkový výsledek nebyl pro Slováka ale uspokojivý, protože první jízdu nedojel kvůli technickému problému. Celkově vyhrál Sulivan Jaulin, druhý byl Patrik Liška (HT Group Racing Team) a třetí celkově Jonáš Nedvěd (Orion Racing Team) i přesto, že druhá jízda pro něj byla stíhací. Stříbrného z první rozjížďky Krče vyřadil z bojů o poháry technický problém v druhé jízdě.

Třída - Ženy

Naše české holky skoro celou první i druhou rundu proháněly zahraniční závodnice, obě z týmu Buksa/Ados KTM Team – Němka Steffi Laier a Rakušanka Elena Kapsamer. Steffi Laier suverénně vyhrála obě rozjížďky a všem ostatním ukázala, kdo je tady několikanásobná mistryně světa. Šestnáctiletá Elena Kapsamer měla v první jízdě trochu smůlu, jezdila druhá, ale udělal chybu a bylo z toho nakonec čtvrté místo. Druhá jízda už ale vyšla dobře a Kapsamer dojela druhá, celkově to pro ni znamenalo životní výsledek, kdy na Kůta MMČR obsadila celkové druhé místo. České závodnice se v cíli v Kaplici seřadily netradičně. Kristýna Vítková (Yamaha Čepelák Racing Team) první rozjížďku dojela třetí, ve druhé ale spadla, dlouho sbírala motorku a potom jela, co mohla, dotáhla to na páté místo. V cíli z toho byla ovšem nepopulární brambora. Báře Laňkové (Orion Racing Team) jakoby v Kaplici docházely síly, za ostatními ztrácela i ve své pověstné silnější druhé rozjížďce, celkově skončila pátá. Skvělou formu naopak ukázala Tereza Hromková (HT Group Racing Team), která se také stala nejlepší Češkou, když v obou rozjížďkách dojela celkově třetí.

Třída - Veterán

Po prvním startu třídy Veterán se Martin Žerava (Team MAX2) asi trochu lekl, dostali se před něj dva soupeři. Ivan Černý (Orion Racing Team) a Petr Masařík (JS Racing – Cajdašrot). Netrvalo ale dlouho a Žerava byl zase na svém „zajetém“ prvním místě. A tam také zůstal až do cíle, do kterého dojel s velkým náskokem. Hodně se bojovalo na druhém a třetím místě. Dlouho „dvojku“ držel Ivan Černý, ale před koncem ho jeho pronásledovatel, po několika letech znovu závodící Masařík, dotlačil k pádu a pořadí v cíli bylo následující: Žerava, Masařík, Vladislav Mužík. Druhá jízda byla naprosto v režii Žeravy. Neohrozili ho ani Petr Masařík s Vladislavem Mužíkem, kteří se chvíli špičkovali mezi sebou, nakonec byl ale „Masařka“ úspěšnější a bral druhé místo v rozjížďce i celkově, Mužík byl třetí. Ivan Černý do výsledků už nezasáhl, protože v první jízdě po pádu vyfasoval zranění. Kategorii nad 50 let vyhrál celkově Petr Dokoupil.

První závod Kůta MMČR motokrosu nakonec jezdci velmi nečekaně odjeli na suchu, kromě pár kapek v posledních minutách závodu Veteránů nespadlo z oblohy vůbec nic. Závody se povedly na jedničku, trať byla skvěle připravená i nově upravená, což si jezdci i diváci dost pochvalovali. Další zastávku bude mít Kůta MMČR 6. května v Pacově.

Výsledky - Kaplice 2018

MX1

Celkově:
1 – Michek Martin – (1-1, Buksa / Ados KTM Team, KTM)
2 – Kovář Václav – (2-2, HT Group Racing Team, KTM)
3 – Szvoboda Bence – (3-3, Buksa / Ados KTM Team, KTM)
4 – Wysocki Tomek – (4-4, JD Gunnex KTM Racing Team, KTM)
5 – Neugebauer Filip – (5-6, Osička MX Team, Kawasaki)

Průběžně:
1 – Michek Martin – 50b.
2 – Kovář Václav – 44b.
3 – Szvoboda Bence – 40b.
4 – Wysocki Tomek – 36b.
5 – Neugebauer Filip – 31b.

MX2

Celkově:
1 – Jaulin Sulivan – (1-2, Buksa / Ados KTM Team, KTM)
2 – Liška Patrik – (4-3, HT Group Racing Team, KTM)
3 – Nedvěd Jonáš – (3-5, Orion Racing Team, KTM)
4 – Petr Polák – (5-4, JD Gunnex KTM Racing Team, KTM)
5 – Poláš Denis – (6-7, KTM)

Průběžně:
1 – Jaulin Sulivan – 47b.
2 – Liška Patrik – 38b.
3 – Nedvěd Jonáš – 36b.
4 – Polák Petr – 34b.
5 – Terešák Jakub – 29b.

Ženy

Celkově:
1 – Laier Steffi – (1-1, Buksa / Ados KTM Team, KTM)
2 – Hromková Tereza – (2-3, HT Group Racing Team, KTM)
3 – Kapsamer Elena – (4-2, Buksa / Ados KTM Team, KTM)
4 – Vítková Kristýna – (3-5, Yamaha Čepelák Racing Team, Yamaha)
5 – Laňková Barbora – (5-4, Orion Racing Team, Suzuki)

Průběžně:
1 – Laier Steffi – 50b.
2 – Hromková Tereza – 42b.
3 – Kapsamer Elena – 40b.
4 – Vítková Kristýna – 36b.
5 – Laňková Barbora – 34b.

Veterán

Celkově:
1 – Žerava Martin – (1-1, Team MAX2, Suzuki)
2 – Masařík Petr – (2-2, KRTZ, JS Racing – Cajdašrot, Honda)
3 – Mužík Vladislav – (3-3, SMS Střední Čechy, ???)
4 – Hammerl Georg – (4-4, Motosport Chýnov, Kawasaki)
5 – Buchta Michal – (8-5, SMS Střední Čechy, Honda)

Průběžně:
1 – Žerava Martin – 50b.
2 – Masařík Petr – 44b.
3 – Mužík Vladislav – 40b.
4 – Hammerl Georg – 36b.
5 – Buchta Michal – 29b.

Videa ze závodů můžete sledovat - ZDE

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Michal Kohout - (Odebírat články autora)

Autoři článku obdrželi prémie 1 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
JardaKTM přispěl 1 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist