MMČR v motokrosu – Opatov nabídl napínavé závody, tituly rozdají až v Přerově

Šestý závod Kůta MM ČR v motokrosu se uskutečnil v neděli 12. září na východočeské trati v Opatově u Svitav. Pořadatelé zdejší trať řádně nakropili a při nedělních trénincích jim ještě pomohla příroda. Nejzajímavější jízdou byla opět třída MX2, kde se míchalo pořadím po celou dobu závodní rozjížďky. Několik překvapení jsme mohli vidět i mezi juniorskými piloty na pětaosmdesátkách. V nejsilnější třídě MX1 překvapili ostřílení borci z Čech.

MX1

Vítězství si z Opatova odvezl José Butron (JD Gunnex KTM Racing Team) jezdící s červenou tabulkou. Ten to však neměl úplně jednoduché. V první jízdě chyboval, pustil před sebe prozatím nejlepšího českého pilota a ztratil tak několik bodů. Není jim nikdo jiný než Dušan Drdaj (PP Racing), který první raketovou jízdu ovládl s náskokem více než jedné minuty na třetího. Drdaj si odvezl za druhé místo stejný počet bodů jako španělský matador. Martin Krč (Osička MX Team) zajížděl v Opatově vyrovnané výsledky a právem si odvezl body za třetí místo. Dařilo se i Rudolfovi Weschtovi (Hulho Motocross Team), který zajel své letošní maximum a skončil těsně za stupni vítězů. Z Polska dorazil na závody Tomasz Wysocki (JD Gunnex KTM Racing Team), který skončil na pátém místě. Šesté místo si na své konto připsal Jonáš Nedvěd (Orion Racing Team). Za ním skončil Petr Bartoš (Orion Racing Team), který bral v první jízdě páté místo a ve druhé dokázal nějakou dobu závodit i v TOP3! Osmý byl v Opatově klasifikován Patrik Liška (HT Group Racing Team), devátý Pavel Dvořáček (MTX Racing Team) a nejlepší desítku uzavřel Martin Vaněček (STR Racing).

MX2

Vítězství bral Petr Rathouský (Orion Racing Team), který fanouškům podél trati předváděl během rozjížděk svou rychlou a dravou jízdu. Slovenský závodník Šimon Jošt (Osička MX Team) neměl vydařenou první rozjížďku, ve druhé však ukázal, že je stále velkým aspirantem na titul a v poklidu si dojel pro vítězství. Celkově skončil druhý. Posledním jezdcem, který se postavil na stupně vítězů, byl Jan Wagenknecht (HT Group racing Team). Ten se svou druhou rozjížďkou nebyl spokojený, potkal ho pád hned po startu a přišel o několik důležitých bodů. Čtvrtým jezdcem pořadí byl Tomáš Kohút (Osička MX Team), který si spravil chuť po nepovedeném závodě v Petrovicích. Páté místo bral Marek Sukup (HT Group Racing Team), kterému sedly hlavně úvodní minuty rozjížděk. Italský závodník Emanuele Alberio (Stránský Sport Team) hostoval v České republice a z Opatova si odvezl šesté místo. Sedmý skončil Pavol Repčák (SMF), který se blýsknul druhým místem ve druhé rozjížďce. S výsledkem nebyl po závodě spokojený Adam Dušek (KRTZ motorsport). Mezi desítku nejlepších promluvil ještě devátý Denis Poláš (Rentor Racing Team) a desátý Petr Játi.

85ccm

Vítězství v juniorské třídě si odvezl Martin Závrský (NEW2 Project), kterého zejména v první jízdě potrápil celkově druhý Martin Červenka (Orion Racing Team). Červenka je stále lepším pilotem a v každém dalším závodě ukazuje své zlepšení. Poprvé se v letošní sezóně postavil na stupně vítězů třetí David Widerwill (Cermen Racing Team), kterému trať v Opatově skvěle sedla. Se čtvrtým místem se musel spokojit Přemysl Zimek (Auctor MX Team), který dojel ve druhé rozjížďce druhý. Skvělými starty se v Opatově blýskl Marek Novák (JB MX Racing), kterému body stačily na páté místo. Polák Szymon Masarczyk (PZM) byl hodnocen jako šestý. Sedmý skončil Tadeáš Klamt (SV34 Racing Team), osmý Jakub Jakl (Starling Cross Team), devátý Mark Tanneberger (DMSB) a desátý Jakub Zahradník (WMZ Racing Team).

Veteráni

Veteránský titul úspěšně obhajuje Petr Bartoš (Orion Racing Team), který před velkým počtem fanoušků znovu ovládl obě jízdy a vystoupal na nejvyšší stupínek. Na druhé místo se postavil všestranný Martin Žerava (KRTZ motorsport). Třetí místo a čtyřicet mistrovských bodů si odvezl Zdeněk Blábolil (Yamaha Čepelák Racing Team). Vladislav Mužík (Motosport Chýnov v AČR) zajíždí podobné výsledky v každém závodě MMČR, tentokrát to vyšlo na místo čtvrté. Pátý skončil Marek Palička. Na šesté místo se dostal Stanislav Horský (SMS Jižní Čechy). Tomáš Linek (SMX Racing Team Rudník) bral sedmadvacet bodů za sedmé místo. Podle představ se nedařilo Martinovi Brádkovi (4 Cross Racing), který skončil až osmý. Desítku nejlepších veteránů uzavřel devátý Eduard Těšínský a desátý Petr Dokoupil (KRTZ motorsport).

Právě Dokoupil byl nejlepším pilotem třídy Veterán nad 50 let. Na stupně vítězů se spolu s ním postavil Petr Dokoupil (Cajdašrot) a téměř domácí Josef Nesejt (MX Martin Group).

Poslední závod Kůta MM ČR v motokrosu jednotlivců se uskuteční v neděli 3. října na trati v Přerově, kam se mistrovský závod vrací po několika letech.

Týden po Přerově bude následovat tradiční závod družstev v Dalečíně. Informace o tomto jednorázovém závodě a o přihláškách naleznete - ZDE.

Kompletní výsledkový servis.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 3 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
zabl přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist