MMČR motokros – Závěrečné klání ve Vranově

Neděle 17. září bude patřit poslednímu závodu seriálu Buksa/Ados motokros 2017 MM ČR ve Vranově u Brna. Po nezvykle dlouhé sezóně známe již předčasně jména mistrů republiky ve třech třídách a zbývá doplnit poslední jméno. Ve Vranově se však bude velmi tvrdě bojovat o zbylá pódia, kde je situace po sedmi odjetých závodech velmi těsná.

Kapitoly článku

MX1: Šimko, nebo Bartoš?

O převaze Martina Michka (Buksa/Ados KTM Team) není pochyb. Zvítězil v šesti závodech ze sedmi odjetých a zajistil si titul mistra republiky. Ve Vranově se ale bude dít mnohem víc. Budeme moci sledovat souboj mezi Petrem Bartošem (Orion Racing Team) a Tomášem Šimkem (GT2 Motorsport) o titul vicemistra. Navrch má zatím Šimko, který je o jeden bod druhý. Šimko má zajisté navrch i rychlostí, ale Bartoš vše dohání stabilními výsledky. V posledních závodech se Bartošovi podařilo dojet před Šimkem jen jednou, ale podle jeho slov bude spokojený s jakýmkoli pódiovým umístěním a tak si bude hlídat i čtvrtého Rudolfa Weschtu (Team MAX2), který je 33 bodů za Bartošem. Těšit se můžeme i na Filipa Neugebauera (Osička MX Team).

MX2: Boj o třetí místo

Bence Szvoboda (Buksa/Ados KTM Team) si na minulém závodě také zajistil svůj první titul mistra republiky a jisté je i druhé místo Sulivana Jaulina (Buksa/Ados KTM Team). Napjatá situace je o poslední pódiové umístění. Mezi Dušanem Drdajem (Yamaha Čepelák Racing Team), Richardem Šikyňou (JD191 KTM Racing Team) a Patrikem Liškou (HT Group Racing Team) je rozdíl pouhých dvou bodů. Z této trojice má stabilně nejlepší výsledky Šikyňa, ale díky jednomu vynechanému závodu je až na čtvrtém místě. Liška naopak okupoval pódium v první polovině sezóny a v závěru se mu nedaří dobré starty. Z toho těží Drdaj, který jen těsně obstřeloval pódium a závod co závod pravidelně boduje. Do souboje se zapojí už i Martin Krč (SZA Stav Racing Team), který je zotavený po zranění ramene: „Rameno zatím drží a na motorce mě neomezuje. Musím však dávat pozor abych na něj neupadl, takže ve Vranově pojedu s rozvahou,“ říká Krč.

Ženy: I druhé místo je vítězství

České závodnice to měly letos velmi náročné. Němka Steffi Laier (Buksa/Ados KTM Team), byla naprosto dominantní a právem je mistryní republiky. České závodnice vždy doplňovaly pódium a druhé místo vlastně bylo vítězství. K celkovému druhému místu má nejlépe nakročena Barbora Laňková (Action Racing Team) s náskokem 12 bodů před Lucií Simonovou (Inter Cars MoToman Team). Simonová si však bude hlídat Kristýnu Vítkovou (Yamaha Čepelák Racing Team), která je 8 bodů za ní.

Veteráni: Žerava mistrem světa!

Martin Žerava (Team MAX2) si před posledním závodem odskočil na mistrovství světa Veteránů v hlubokém písku okruhu v Assenu. Zde po několika letech, kdy obstřeloval první místo se tentokrát zadařilo a po výhře v první jízdě, třetím místě v druhé jízdě, se stal mistrem světa. Titul mistra ČR mu letos ještě chybí a ve Vranově musí získat 8 bodů. Komplikovat mu to bude Michal Kadleček (KRTZ), i když pro Žeravu bude zisk osmi bodů bezproblémový. Boj bude o třetí místo, kde je rozestup mezi Ivanem černým (Orion Racing Team) a Georgem Hammerlem (Motosport Chýnov) pouhé 4 body.

GPS trati:
49° 18' 56.98"N
16° 36' 25.95"E

Vstupné - 150
Časový harmonogram.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist