MMČR motokros – Před koncem sezony zamíchaly závody v Kramolíně pořadím

Máme za sebou už předposlední závod jednotlivců letošního roku. Na trati v Kramolíně se v jednom kuse měnilo pořadí. Hodně klíčových jezdců mělo smůlu. Hned několika z nich se na motorce rozpletlo kolo. Kvůli technickým problémům a pádům hlavně v MX1 a MX2 zdaleka není jisté, jak sezona nakonec dopadne. V jedné třídě je ovšem rozhodnuto už teď.

MX1

Do Kramolína přijel jako lídr Maďar Bence Szvoboda (Buksa/Ados KTM Team). Jezdec už známý všem fanouškům Kůta MMČR v motokrosu po titulu bezpochyby touží. Už loni ho měl, nebýt zranění, na dosah. Tak všichni předpokládali, že on je jasným adeptem na šampiona letošního seriálu. To ukázal i v první rozjížďce a zvesela nastupoval i do té druhé. Jenže ne vždycky vyjde všechno podle představ a Benceho ve druhé jízdě zradila motorka, respektive kolo, které se mu rozpletlo. To znamenalo nulu z druhé jízdy. I po takovém debaklu je Szvoboda stále lídrem tabulky, ale už jenom o pouhé dva body. Ten kdo mu teď dýchá na záda je Filip Neugebauer (Osička MX Team). Ovšem ani on nemůže mluvit o povedeném podniku. „V první jízdě jsem měl po kontaktu se soupeřem pád, potom jsem jezdil bez přední brzdy, ale dostal jsem se z 31. místa alespoň na 13. příčku,“ říká Filip Neugebauer.

Druhá jízda mu vyšla mnohem lépe, byl druhý. Na třetí průběžné příčce je ale po Kramolíně místo Lukase Neurautera (Osička MX Team) někdo nový. Lukasovi se kramolínský závod změnil v menší katastrofu. První jízdu rozpletené kolo, ve druhé pád, bolesti a odstoupení. Hodně ztratil a na třetím místě se usídlil Václav Kovář (HT Group Racing Team). Ten zajíždí celou sezonu, i přes problémy s nohou, které měl, stabilní výsledky a tohle je mu nyní odměnou. Takové je průběžné pořadí, ovšem celkově v Kramolíně vyhrál Martin Michek (Buksa/Ados KTM Team), který trochu těžil z problémů soupeřů, ale je také pravda, že jel opravdu rychle. Vítězství o tom svědčí. Druhý skončil Václav Kovář a třetí neuvěřitelný Petr Bartoš (Orion Racing Team), který kromě MX1 poprvé závodil i ve třídě Veterán. Za zmínku určitě stojí také výkon Tomáše Šimka (GT2 Motorsport), ten byl v Kramolíně čtvrtý, pátý Rudolf Plch (Haas Racing Team), který se každým závodem dere v pořadí výš. Šestý celkově byl Filip Neugebauer, sedmý František Smola (BV Racing Cross) a osmý Petr Michalec (PuriCure Team).

MX2

V MX2 se počítalo, že se budeme soustředit na body v průběžném hodnocení mezi prvními třemi – Krčem, Joštem a Terešákem, a že tihle tři budou bojovat tvrdě. Tento scénář ovšem nenastal. Jakub Terešák (HT Group Racing Team) do Kramolína vůbec nedorazil, protože má zlomená dvě žebra. Slovák Šimon Jošt (Osička MX Team) se zařadil bohužel do té skupinky jezdců, které kramolínská trať trochu vypekla. A zbývá Martin Krč (Buksa/Ados KTM Team), který v Kramolíně celkově vyhrál. Navýšil tak svůj náskok v průběžném hodnocení, kde je lídrem. Druhý je stále průběžně Šimon Jošt. V první rozjížďce ovšem upadl a dojel pátý, druhou jízdu absolvoval s bolavým ramenem po pádu a bylo z toho čtvrté místo, a čtvrté i celkově. Slušný výsledek, ale myslím, že Jošt chtěl víc. Tím, že Jakub Terešák chyběl a přišel tak o body, vystřídal ho na třetím místě průběžného hodnocení Jonáš Nedvěd (Orion Racing Team). Nedvěd byl v Kramolíně celkově druhý, a po ne úplně skvělém začátku sezony, kdy se musel hlavně učit do školy, musí být na sebe právem hrdý. Stejně tak třetí muž Kamolína Dušan Drdaj (Yamaha Čepelák Racing Team), i on měl v jedné jízdě problémy, dojel až šestý, v té druhé to ale byla druhá pozice a celkově třetí místo. Průběžně je Drdaj pátý. Celkově pátá pozice v Kramolíně patřila Denisovi Polášovi ze Slovenska, Pavel Dvořáček (SMX Racing Team) zajel skvělé šesté místo, sedmý byl Florian Hellrigl a osmý vítěz první jízdy Johannes Klein, oba z Rakouska. O vítězi v MX2 rozhodne poslední závod v Jiníně.

Ženy

Ve třídě žen i nadále dominuje Kristýna Vítková (Yamaha Čepelák Racing Team). I přesto, že si před Kramolínem úplně nevěřila, protože byla ještě potlučená z nepovedeného mistrovství světa v Lokti. Soupeřkám ale nedala šanci a připsala si tak šesté vítězství v řadě. I přesto, že je celou sezonu tak úspěšná, ještě nemá vítězství v kapse. Už je mu ale opravdu na dosah. Na závodě v Jiníně jí stačí už jenom šest bodů, takže jestli předvede „střelbu“ jako zatím pokaždé, bude šampionkou už po první rozjížďce. Druhá je průběžně, a byla i v Kramolíně, Barbora Laňková (Orion Racing Team). Podává každý závod skvělý výkon a vždy je druhá buď ona, nebo Marika Mlýnková. Ovšem Marika patřila k těm, na kterých si Kramolín vybral svou daň. Mlýnková sice do cíle první jízdy dojela a na čtvrté pozici, ale předtím se bohužel nevyhnula nepěknému pádu, po kterém ji odvezli do nemocnice na rentgen. Jestli nastoupí v Jiníně, není vůbec jisté. Průběžně jí zůstala třetí příčka. Třetího místa v Kramolíně se ujala Lucie Simonová. Ano, Lucka se po zranění letos poprvé ukázala na mistrovství a rovnou se postavila na podium, tahle holka je prostě k nezastavení. Čtvrté místo celkově v závodě si pro sebe v Kramolíně vybojovala Sarah Schnelzer, páté Celine Abel (obě Motosport Chýnov v AČR). Šestá byla Viktorie Kellerová, sedmá Lili Gál a osmá Kateřina Žáková.

Veteráni

A dostáváme se k třídě, kde už je o šampionovi rozhodnuto. Martin Žerava (KRTZ Motorsport) měl v Kramolíně jasný cíl, být před Zdeňkem Pučálkou (KRTZ Motorsport). Pak se stane už předčasně mezinárodním mistrem republiky. A protože byl před Pučálkou letos vždy, stalo se tak i v Kramolíně a Žerava je opět mistrem! Ale v tomto závodě se stala ještě jedna hodně zajímavá věc. Petr Bartoš kromě MX1, kde byl celkově třetí, nastoupil poprvé i ve třídě Veterán. Všichni čekali, kdo bude lepší, jestli Žerava, nebo Bartoš. V začátku první rozjížďky to nebylo úplně jisté, protože jezdili nalepení na sebe, potom už ale Bartoš vzal pořádně za plyn a Žerava poprvé letos nestál na nejvyšším stupínku. Petr Bartoš taky dokázal neuvěřitelnou věc. Stál ve dvou třídách na stupních vítězů, což se minimálně za posledních několik let nikomu nepodařilo. Bartoš tedy v Kramolíně první, Žerava druhý, ovšem s titulem v kapse, a třetí Rakušan Georg Hammerl (Motosport Chýnov v AČR). Čtvrté místo patřilo Alešovi Doležalovi, zaválel hlavně ve druhé jízdě. V té první mu hned ve druhém kole upadla na motorce sedačka. „Takže mám úplně odřený zadek od těch držáků, které tam zůstaly,“ smál se Doležal po závodech. Pátý skončil Martin Brádka. I přesto, že zajel dvě čtvrtá místa, celkově šestý byl Jiří Pach (Motosport Chýnov v AČR), až sedmý dojel průběžně druhý jezdec tabulky Zdeněk Pučálka a osmý Stanislav Horský. Na deváté pozici byl Jan Hůda (BV Racing Cross), kterému zatím patří třetí místo v průběžném hodnocení.

V kategorii Veterán 50+ byl nejúspěšnější v Kramolíně Josef Nesejt, druhý skončil Miloš Buřival a třetí Petr Dokoupil (KRTZ Motorsport). Průběžně vede ovšem Roman Majer, ten byl v Kramolíně čtvrtý. V Jiníně mu bude stačit jenom šest bodů, aby mohl slavit titul mistra v kategorii Veterán 50+.

Kompletní výsledkový servis.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist