Kůta MMČR motokrosu 2018 – První podnik sezony v Kaplici

Jaro je konečně tady! A s ním i sezona Českého motokrosu 2018. A hned na první pohled první změna! Mistrovství České republiky od letošního roku mění název. Velmi děkujeme panu Alešovi Buksovi za dlouholetou podporu motokrosu, vážíme si jí! Pro letošek jezdíme s podporou firmy Kůta servis s.r.o. a oficiálně se jmenujeme Kůta MMČR motokrosu.

Kapitoly článku

Oproti loňským osmi závodům budou mít jezdci trochu volnější program. Čeká je šest podniků jednotlivců a na konec sezony se po dvou letech vrátí závod družstev, který bude hostit Dalečín. Tím, že bude závodů o dva méně, zbude také méně prostoru pro chyby. Kategorie i letos zůstávají stejné: MX1, MX2, Ženy a Veteráni.

Kůta MMČR motokrosu - Kalendář 2018

1.dubna 2018 - Kaplice
6.května 2018 - Pacov
1.července 2018 - Dalečín
8.července 2018 - Petrovice u Karviné
12.srpna 2018 - Stříbro
2.září 2018 - Opatov

23.září 2018 - Dalečín / závod družstev

Kůta MMČR motokrosu 2018 začíná už 1. dubna na trati v Kaplici. Jak mnozí vědí, jedná se o trať nevyzpytatelnou, která velmi pečlivě prověří zimní přípravu všech jezdců. I loni to byl na trati v Kaplici horor! Pršelo a hlinito-písčitá trať byla jako klouzačka. Potrápila všechny třídy i tu nejsilnější – MX1.

MX1: Je Michek superhrdina?

Nejsilnější kategorii MX1 v loňském roce celkově ovládl Martin Michek (Buksa/Ados KTM Team) a připsal si čtvrtý titul v řadě, pátý v MX1 celkově. Vyhrál 10 rozjížděk z 15, čímž ještě překonal svůj rekord z roku 2016. Vyhraje letos úplně všechny rozjížďky? „Zimní přípravu jsem strávil nezbytným cvičením, po kterém jsme se přesunuli najet nějaké hodiny na motorce do Španělska. Do nové sezony vstupuji pozitivně naladěn a doufám, že si s námi nebude počasí zahrávat takovým způsobem jako loni,” říká Martin Michek. Ten loni kraloval i na promáčené trati v Kaplici. A aby těch vítězství po sobě jdoucích nebylo málo, právě v Kaplici, v kategorii MX1, za poslední tři roky nevyhrál nikdo jiný než on.

Celkově druhý loni, Petr Bartoš (Orion Racing Tým), už se rozjezdil v zasněženém Valkenswaardu na mistrovství Evropy. Což byl asi nejlepší trénink právě na Kaplici. V ní mu to loni nevyšlo, a tak je čas na reparát. Do bojů o nejvyšší příčky, kromě Michka a Bartoše, (a to nejen v Kaplici) letos promluví i loňský šampion kategorie MX2, Maďar Bence Szvoboda (Buksa/Ados KTM Team). Ten bude všem silným soupeřem. Vysoko míří také Rudolf Weschta (Tema MAX2), Marek Sukup (HT Group Racing Team) nebo Václav Kovář (HT Group Racing Team). V Kaplici ovšem neuvidíme loni v pořadí třetího Tomáše Šimka (GT2 Motorsport). Na podzim podstoupil operaci ramene, která ho omezovala celou loňskou sezonu. Ještě potřebuje čas na trénink. Kvůli zranění se Kaplice nezúčastní ani Martin Finěk (KRTZ) nebo Jaromír Romančík (JD 191 Racing Team).

MX2: Víc šancí pro Čechy

Loňský rok byl jednoznačně v režii zahraničních jezdců. Ti budou “naše” kluky trápit i letos. Velkým favoritem na celkové vítězství, i to dílčí v Kaplici, je Szvobodův týmový kolega Sulivan Jaulin z Francie (Buksa/Ados KTM Team). Velmi kvalitní výkony předváděl loni také Slovák Richard Šikyňa (JD 191 Racing Team). Dalšími favority už jsou Češi. Dušan Drdaj (Yamaha Čepelák Racing Team), loňský mistr MX2 Junior, jenom těsně skončil ve “velkém” MX2 na čtvrtém místě. Jonáši Nedvědovi (Orion Racing Team) a Martinovi Krčovi (Buksa/Ados KTM Team) se v sezoně 2017 lepila smůla na paty. Zatímco Nedvěd si dobrá umístění kazil nechtěnými pády, Martina Krče zastavilo zraněné rameno, které ho vyřadilo na většinu roku. Dalším horkým adeptem na dobré umístění bude letos Patrik Liška (HT Group Racing Team).

Veteráni: Nový soupeř pro Žeravu

Už několik let neporazitelný Martin Žerava (Team MAX2) pro letošek ztratil soupeře Michala Kadlečka. Právě on dokázal Žeravu v loňské sezoně alespoň párkrát potrápit, nikdy ale překonat. Žerava byl loni vždy první, Kadleček pokaždé druhý. Dobrá zpráva, především pro diváky, zní: Žeravovi nastoupí nový soupeř! Několikanásobný mistr republiky Petr Masařík (JS Racing). „Jaká budou umístění, ukážou závody. Ale doufám, že podiová. Vše na závodění je připraveno a já se chci ježděním hlavně bavit,” říká Petr Masařík. Do podiových umístění bude určitě promlouvat i Slovák Ivan Černý (Orion Racing Team), Georg Hammerl (Motorsport Chýnov) nebo Dušan Tichý (BV Racing). Anebo Petr Dokoupil (KRTZ), který loni naprosto ovládl kategorii Veterán 50+.

Ženy: Laier i v roce 2018

České motokrosařky to budou mít letos opět náročné. Loni neporažená několikanásobná mistryně světa Steffi Laier (Buksa/Ados KTM Team) pojede v kategorii Žen i letos. Není ovšem jisté, jestli se postaví na start všech závodů. Kam nedorazí, tam bude docházet k divácky zajímavým soubojům českých jmen. Výkony našich holek byly totiž v loňské sezoně velmi vyrovnané! Nejlepší z nich byla Barbora Laňková (Orion Racing Team), za ní Lucie Simonová a Kristýna Vítková (Yamaha Čepelák Racing Team). Ovšem Simonová do konečného hodnocení letos nejspíš nepromluví. „Pojedu letos jenom některé závody, ne celou sezonu, navíc nebudu ještě ani v Kaplici, s holkama se uvidím teprve na druhém závodě v Pacově,” říká Simonová.

GPS trati:
48° 44' 23.974
14° 30' 22.302

Vstupné na závod je 150Kč
Časový harmonogram - ZDE

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist