Minibike Brno 7.6.2008

Druhý červnový víkend přilákal na nově zrekonstruovaný areál Automotodromu v Brně opět velkou spoustu nadšenců a milovníků minibiků. Je sobota 7.6.2008 a začíná již třetí soutěžní klání ze seriálu Přeboru České republiky Minibike 40. V nejmladší kategorii Junior A – 2T, 4T (7-9 let) se do závodu přihlásilo celkem 12 jezdců.

Po úvodních rozjezdech a dvou kvalifikačních trénincích se ve 13:45hod nejmladší závodníci seřadili na startovním roštu k prvnímu závodu. Počasí jim přálo, i když se sluníčko občas schovalo za mraky. Závod byl odstartován a celá skupinka vyrazila do první zatáčky. Malé zaváhání a závodníci Vojta Schwarz, Martin Gbelec a Matyas Bílek padají hned v úvodu k zemi. Ani jeden z nich se však nevzdává a všichni se ve chvilce vracejí na své minibiky a pokračují dál v dramaticky rozjetém závodě.
Následovalo několik zajímavých soubojů a závodní pole se pomalu začalo roztrhávat. Časomíra odpočítávala posledních 5,5 minuty, když se výrazně oddělila vedoucí skupinka jezdců – Vojta Vybíral, Denis Bártl, Filip Salač a těsně před ním na čele jedoucí Romana Tomášková. Jen pár minut před koncem padá další závodník a pořadí jezdců na špičce se tak opět zamíchalo. Ve vedení stále zůstává Romana Tomášková, za kterou se jen s nepatrnou ztrátou drží díky své skvělé technické jízdě nejmladší účastník Filip Salač. Pro vítězství si nakonec svou suverénní jízdou „startu a cíle“ dojela Romana Tomášková, v těsném závěsu za ní na fantastickém druhém místě Filip Salač, následován Vojtou Vybíralem.


Pořadí jezdců 2-T v prvním závodě:1. Romana Tomášková

2. Filip Salač
3. Vojtěch Vybíral
4. Matyas Bílek
5. Martin Gbelec
6. Erik Řepka
7. Denis Bártl
8. Markéta Strnadová
9. Ondřej Schwarz
10. Vojtěch Schwarz
11. Daniel Meisl
Samostatný vítěz: Michal Kárný – 4-T
Během čekání na druhý závod se počasí dramaticky změnilo. Obloha se zatáhla, sluníčko zakryly černé mraky a z nich se na zem spustil vodopád deště, který v jednu chvíli doprovázelo nebývale silné krupobití. Start druhého závodu tak musel být odložen o 45 minut. Poté, co pořadatelé s velkým nasazením připravili trať znovu k závodění, vyjeli nejprve jezdci do dvou zkušebních kol (aby si trať vyzkoušeli i za mokra) a jednoho zahřívacího. Druhý závod, který začal v 16:00 hod, byl vyhlášen jako „mokrý“. Závodníci se opět vyrovnali na startu v následujícím pořadí: Řepka, Vybíral, Tomášková, Salač, Gbelec, Bártl, Bílek, Kárný, Meisl, V. Schwarz, Strnadová, O. Schwarz. A bylo odstartováno. Hned v prvních zatáčkách došlo k několika pádům, všichni jezdci však statečně pokračovali dál. Pořadí jezdců se díky mokrému povrchu měnilo každým kolem, jezdci se během celého závodu střídali i ve vedení. Závod doprovázelo nespočet mnohdy ošklivě vyhlížejících pádů, ze kterých se ale všichni okamžitě oklepali a usedli zpět na své motocykly, aby dál bojovali o skvělé umístění. Do cíle nakonec dojel jako první Martin Gbelec, následován Romanou Tomáškovou a jako třetí pak Denis Bártl.

Pořadí jezdců 2-T v druhém závodě:

1. Martin Gbelec
2. Romana Tomášková
3. Denis Bártl
4. Matyas Bílek
5. Filip Salač
6. Vojtěch Vybíral
7. Vojtěch Schwarz
8. Markéta Strnadová
9. Ondřej Schwarz
10. Erik Řepka
11. Daniel Meisl
Samostatný vítěz: Michal Kárný – 4-T

Obdiv diváků, doprovodu i pořadatelů ale nakonec sklidili všichni jezdci, neboť do jednoho podali v tomto velice náročném závodě, který se jel celý na vodě a za deště, opravdu vynikající výkony.
Počasí se neumoudřilo ani v podvečer a tak se předávání cen přesunulo pod střechu. Absolutní vítězkou kategorie Junior A 2-T se stala Romana Tomášková, na skvělém druhém místě se umístil Martin Gbelec a jako třetí si pro pohár vítězů přišel za svůj fantastický výkon benjamínek soutěže Filip Salač. Kromě pohárů a pěkných cen si vítězové odnesli i nezapomenutelné zážitky a další cenné zkušenosti.

A co říci závěrem? Snad jen to, že se další ze seriálu PČR Minibike 40 opět velice vydařil. Jezdci mezi sebou sváděli velké souboje, někteří je vyhrávali díky své skvělé technické jízdě, jiní vítězili díky silnější kubatuře svých strojů. Ať tak či tak, všichni odváděli fantastické výkony a diváci si tak opět mohli vychutnat nejen chvíle napětí při dramatických soubojích, ale i výbornou závodní atmosféru. Všem děkujeme a těšíme se na další, tentokrát již čtvrté klání.

Informace o redaktorovi

Bořivoj Kartos - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist