Strmý vrch Chýnov

V Chýnově u Tábora se jel již 27. ročník populárního závodu do kopce

V sobotu se v Chýnově u Tábora konal již 27. ročník závodu motocyklů do Strmého vrchu. Byla zima, občas i pršelo, ale i navzdory tomuto nepříznivému počasí nakonec dorazilo 70 jezdců z nejrůznějších koutů ČR a jejich počínání přihlížely více než dva tisíce diváků.

V nejpočetněji obsazené kategorii Motokros+enduro nastoupila padesátka jezdců včetně jedné závodnice – Andrey Mikušové ze Znojma. Protože bylo hodně bláta a výjezd byl navíc ztížen dvěma příčně zabudovanými kládami, dostali se na vrchol chýnovského kopce pouze dva jezdci a to každý ještě pouze jednou. Konkrétně to byl pozdější vítěz letošního ročníku a pravidelný účastník známého Erzberg rodea Martin Gomboš z Říčan a endurista Tomáš Trojan ze Stříbra. Pětkrát skončil pár metrů před cílem Miroslav Chudoba z Říčan, což mu nakonec zajistilo celkové třetí místo. S pouze bramborovou medailí nebyl rozhodně spokojen loňský vítěz František Hrobský z pořádajícího Motosportu Chýnov, kterému se letos poprvé nepodařilo chýnovský kopec zdolat ani jednou. Pátý skončil skoro domácí hobby jezdec Josef Čížek. Do finálových jízd se letos poprvé nedostal matador Pavel Balaš z Desné. Vzal to ale sportovně a po celý den bavil diváky svými typickými recesistickými nápady. Zkrátka extrémní podmínky řádně zamíchaly pořadím a papírovým favoritům se tentokrát tolik nedařilo. Očekávaná hvězda FMX Libor Podmol nakonec do Chýnova přijet nemohl. V Čechách napadl sníh, Libor potřeboval trénovat na závody MS a tak odjel již v týdnu s omluvou do Itálie.

V kategorii Trial se favoritům také nedařilo. Vítěz několika posledních ročníků a úřadující mistr ČR v trialu Martin Křoustek ze Skuhrova nad Bělou se musel letos sklonit před sympatickým Pavlem Kohoutem ze Zbraslavi, kterému to na blátě šlo a o pauzách ještě divákům stihl se svou šlapačkou předvést nejrůznější ekvilibristické kousky. Trojlístek nejlepších doplnil letošní vicemistr světa v juniorských trialových družstvech Jiří Fikejz z Voděrad. Zklamáním jistě bylo i 5. místo pro letošního vicemistra republiky Jiřího Svobodu z Náchoda, který však jel na zapůjčené motorce. Čtyři soupeře za sebou nechal i nejstarší účastník chýnovského závodu, sedmašedesátiletý Karel Veyr z Doudleb nad Orlicí.

Nejmladší kategorii dětí do 15 let ovládli v barvách domácího týmu startující Václav Chvojka a Daniel Kička. Vašek původně přijel z Chotěboře jen jako divák, kamarád Dan Kička ho však přesvědčil, aby si to také zkusil, půjčil mu výstroj a motocykl a Vašek pak dokázal s těsným rozdílem zvítězit právě před Danem. Třetí skončil Roman Maliha z chrudimského Zejaxu. Nejmladším účastníkem byl osmiletý Vítek Maliha, mladší bratr Romana, který v jedné jízdě vyjel téměř do poloviny kopce.

Přestávky vyplnila autogramiáda našich motokrosových reprezentantů Filipa Neugebauera a Martina Michka a jejich vyprávění o uplynulé sezoně, kterou oba strávili vesměs v zahraničí a také kaskadérská show mladého stuntridera Martina Krátkého. Ten si na mokrý asfalt sice nevzal svoji nadupanou šestistovku, ale na strojích MZ 150 a 250 předvedl jízdu po zadním kole snad na všechny možné způsoby, dokonce i když seděl na motorce obráceně. Na závěr vymontoval přední kolo a jezdil bez něj. Milovníci staré dobré techniky mohli obdivovat 84 roky starý motocykl DKW, na kterém po ose z Českých Budějovic přijel známý cestovatel Petr Hošťálek.
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):



TOPlist