Motoráj rallye 2009

Po roce opět proběhla akce s názvem Motoráj Rallye, tentokráte s přívlastkem 2009.

Kapitoly článku

Tak jako loni šlo o navigační závod pro cestovní endura s objemem válců nad 600 ccm, kde si mohli účastníci zkusit, co vlastně dokáží jejich stroje v terénu a především oni sami. Na rovnou stovku startujících jezdců čekala různorodá trať o délce 153 km, na které jezdci mohli poznat a prozkoumat krásy krkonošského podhůří, pokud na to ovšem měli čas, nebo jim zrovna pot a prach nekazily výhled. Trasa složená především z lesních a polních cest, cestiček a šotolin, okořeněná několika zajímavými výjezdy, rozbitými sjezdy a třemi kamenitými, pro více jak 200kilové motorky spíše trialovými, pasážemi solidně prověřila techniku a hlavně umění, výdrž a vůli jezdců. V neposlední řadě si pak účastníci zájezdu vyzkoušeli navigaci podle itineráře a mnozí poznali, že to není jednoduchá věc a že pokud chce jezdec uspět v navigačním závodě, musí k dobrému ovládání stroje přidat i chladnou hlavu a bystrý rozum.
Letos se bohužel akce neobešla bez zranění, ale díky zajištěné pomoci se nešťastníci bez zbytečných průtahů dočkali ošetření a je na místě poděkovat a vyzdvihnout ochotu a pomoc některých závodníků, kteří bez zaváhání pomohli když bylo opravdu třeba.
A jak že to vše dopadlo?
Ze sta jezdců, kteří odstartovali do závodu, jich v časovém limitu nedokončilo 33, když se u některých dostavilo vyčerpání, technické problémy, nebo se projevily malé zkušenosti s terénem či navigací.
Mezi dvouválci nad 800 ccm se na třetím místě umístil Josef Heuger (SK) s KTM LC8 (6:07), jako druhý dojel Ondřej Parez na Superenduru (5:48) a že BMW GS 1100 není v terénu tak úplně neschopný ingot, pokud ho má v rukách pan jezdec, všem ukázal Pavel Jiroušek s časem rovných 5 hodin. Výkon hodný uznání je to o to víc, že čas 5:00 znamená i druhé místo celkově!
Dvouválce 600 – 800 ccm opanoval motocykl Honda XRV 750 Africa Twin , když třetí místo obsadil Marek Hlásek s časem 5:51, druhé Lukáš Velart za 5:48 a s časem 5:17 loňské vítězství na Motoráj rallye obhájil Zdeněk Švanda. Zde si nemůžu odpustit poznámku o bandě mrzáků, pánové odpustí, protože vítěz si před nedávnem rozdrtil kovadlinou palec u nohy, Marek zase před 14 dny naštípnul lopatku a Lukáš ještě stále rozhýbává loni rozdrcené tři obratle a zlomenou ruku. Tomu se říká vůle!
Ve zbývajících jednoválcích nad 600 ccm potvrdily nadvládu stroje KTM, když na třetím místě s KTM 690 a časem 5:02 dojel Filip „Beba“ Weber, jako druhý se umístil Karel Holec za 5:01 na KTM LC4 640 a letošní suverenitu potvrdil Honza Mareš na KTM 690 v čase 4:46.
Nevyhlašované celkové pořadí prvních pěti je pak Honza Mareš 4:46, Pavel Jiroušek 5:00, Karel Holec 5:01, Filip Weber 5:02, Tomáš Cmíral 5:07
Beze zmínky nelze nechat letos jedinou účastnici a zástupkyni té hezčí půlky lidstva Romanu Dolejšovou, která se svým Transalpem zdolala celou trať a jen smůla ji dělila od klasifikace, když doslova o pár minut nestihla časový limit… Smekám širák a uznale mručím!
Gratulace a uznání patří nejen vítězům, ale všem, kteří dojeli do cíle a dokázali se tak poprat s nástrahami tratě i navigace.
Motoráj Rallye 2009 je za námi. Věříme, že si všichni účastníci akce dosytnosti užili terénu i zábavy a pokud vše vyjde… Na shledanou a dovidenia na Motoráj rallye 2010.

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist