Getzen rodeo 2016 – Jarvis potřetí nejlepší

Není mnoho závodů hard či extrémního endura, kde by našinec viděl světové hvězdy a neopustil komfortní zónu středu Evropy. Po Ezbergu ( 400 km z Prahy) už je to vše přes 1000 km a to jednoho odradí. Nicméně není třeba propadat zoufalství či ruinovat dovolenkový fond. Není náhodou, že zrovna v okolí  saského Zschopau, kde je historicky silná komunita enduro fanoušků, pár chytrých hlav vymyslelo a zrealizovalo Getzen rodeo . Tenhle unikátní závod se koná cca hodinku a půl autem od naší hlavní velkovesnice a za svou nedlouhou historii nalákal mnoho kvalitních jezdců včetně borců formátu Jonnyho Walkera či Grahama Jarvise. A není to jen o prize money.

Kapitoly článku

Tenhle podnik má několik specifik, kvůli kterým by neměl uniknout pozornosti žádného enduro fanouška. Mimo už zmiňované blízkosti je to úžasná atmosféra tvořená tisíci fanoušků podporující všechny jezdce bez ohledu na výkonnost či národnost. Navíc závod je pořádán nadšenci z místního motoklubu nikoliv za účelem zisku či zviditelnění se, ale z lásky k tomuto sportu. A to je zatraceně znát. Koná se jednou za dva roky, neb organizace není jednoduchá a nepochybně ani levná.

Trať je namotána na nevelké ploše, odhadem 300 x 600 metrů, takže se můžete poměrně pohodlně přemisťovat a vidět během zápolení všechna pěkná místa. Závod sestává z dvouhodinové kvalifikace, v níž se utkává maximálně 50 jezdců, a nejlepší tucet po krátkém odpočinku nastoupí do finále, které je vypsáno na pět kol. Pár slov k trati – jedná se o okruh, který ti nejlepší během kvalifikace objedou dvanáctkrát. Jedná o sled náročných výjezdů a sjezdů v lesním terénu okořeněném o skalky a potůčky, pro hobby jezdce v podstatě nesjízdné, a i pro pana Jarvise se zde najdou místa, kde musí opustit sedlo své Husqvarny. Na odpočinek tu skutečně mnoho prostoru není.

Z pilotů mezinárodního věhlasu dorazily kompletní fabrické tým KTM ( Walker, Gomez ) i Husqvarny (Jarvis, Roman ), jedním jezdcem byla zastoupena Beta ( Ben Hemingway). Přijel i rakušan Lars Enöckl testující novinky pro domovskou KTM. Naopak omluvit se museli otec a syn Lettenbichlerovi, oba z důvodu nemoci.


Po premiéře v roce 2014 se do Griesbachu vrátil David Cyprián, takže i čeští fanoušci měli své želízko v ohni. Před dvěma lety skončili s otcem Zdeňkem těsně za postupovou dvanáctkou, letos nenechal David nikoho na pochybách, kam se za uplynulé dva roky posunul. V poledne byl výstřelem z historického děla odstartován dvouhodinový závod. David se několik kol střídal s Jonnym Walkerem ve vedení závodu (!) a dojel jako sedmý, hned za továrními jezdci KTM, Husqvarny a Bety.

Výsledky kvalifikace - Ergebnis-Getzenrace-2016.pdf

V půl čtvrté odpoledne se dvanáct nejlepších postavilo na start finále. Jednalo se o modifikovanou trať kvaldy, a to tak, že lehčí to rozhodně nebylo. Na všech divácky atraktivních místech se tísnily tisícovky diváků a svým povzbuzováním hnali vyčerpané jezdce. A nejen to, na vrcholu jednoho prakticky nesjízdného výjezdu ( to zní fakt blbě, což?) kolo co kolo prakticky vynášeli motocykly všem závodníkům poslední metr či dva, protože tohle místo nedával nikdo. Po startu se během prvního kola na čelo propracoval modrobílý démon Graham Jarvis a potvrdil, že čím těžší závod, tím větší dominanci umí předvést. Ve svých 41 letech předvádí neuvěřitelný výkon a nezbývá než smeknout, jakým způsobem dokáže zužitkovat svou zkušenost a fyzickou přípravu. Následován byl továrním jezdcem KTM Alfredem Gomezem a svým kolegou Mario Romanem. Až čtvrtý se po trati pohyboval Jonny Walker., následovaný Blakem Gutzeitem (Yamaha ), Benem Hemingwayem (Beta) a Davidem Cypriánem (KTM). A to bylo i pořadí v cíli. Jarvis zde zvítězil potřetí v řadě a mohl si tak užít závěrečnou párty, kterou uvedl ještě jeden z pořadatelů při vyhlašování slovy: „Urychleme to, máme tady mnoho piv, které je třeba vypít.“ Nepochybuji, že jak řekli, tak udělali. A já se těším na rok 2018, kdy se na tenhle úžasný závod určitě pojedu podívat znovu. A vy?

Konečné výsledky - Ergebnis-Getzenchamp-race2016.pdf
Stránky závodu - ZDE

Jo, a ještě maličkost – na závodech s objevil i pořadatel seriálu závodů Super Endura, jehož jeden závod jsme mohli vidět letos v březnu v Praze. A byť v aktuálním kalendáři nic takového není, dle kuloárních informací je poměrně velká šance, že bychom mohli podobný závod vidět znovu … .

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Marek Vincík - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist