Amater Cup Sedlčany – 15. 8. 2009

Šestý díl Amater Cupu se uskutečnil v sobotu 15. srpna pod názvem RaceTool Amater Cup Sedlčany. Organizátorem toho dílu seriálu bylo ADT Horažďovice, hlavním partnerem pak společnost RaceTool Praha, oficiální dealer značky KTM.

Kapitoly článku

Jezdci tentokrát zavítali do autokrosového areálu v Sedlčanské kotlině. Závodu se zúčastnilo 247 jezdců v devíti kategoriích. Už ranní jasná obloha a spalující slunce byly jasným varováním, že to nebude jednoduchý den. A skutečně nebyl. Ne každému dovolily tyto extrémní podmínky vydržet až do konce závodního dne v sedle svého stroje a mnozí ze závodu předčasně odstoupili.

Kategorie 50 a 60 ccm

Tyhle dvě kategorie startovali jako obvykle společně. A o body do průběžného pořadí se popralo celkem 12 svišťů, 5 v kategorii 50 ccm a 7 v kategorii 65 ccm. Zaslouží si velký obdiv, protože nejmladšímu z nich je šest let, najdou se mezi nimi i děvčátka, a přitom vzduchem létají stejně odvážně, jako jejich mnohem starší kolegové.

V obou kategoriích bylo pořadí na prvních třech místech v obou rozjížďkách shodné, pořadí se měnilo jen na zadních příčkách. Protože tihle odvážlivci mají můj velký obdiv, rád bych vyjmenoval kompletní pořadí těchto kategorií.

Výsledky:

Kategorie 50 ccm

1. místo . . . Oscar Točík . . . 50 bodů
2. místo . . . Alois Vrchlavský . . . 44 bodů
3. místo . . . Albert Schneeedorfler . . . 40 bodů
4. místo . . . Lucie Pospíchalová . . . 34 bodů
5. místo . . . Aneta Sichrovská . . . 34 bodů

Kategorie 60 ccm
1. místo . . . Michael Sandner . . . 50 bodů
2. místo . . . Ondřej Krejčí . . . 44 bodů
3. místo . . . Otto Horák . . . 40 bodů
4. místo . . . Roman Votava . . . 34 bodů
5. místo . . . Alexandr Gebel . . . 34 bodů
6. místo . . . Pavel Kočerha . . . 30 bodů
7. místo . . . Daniela Krejčová . . . 28 bodů

Kategorie 85 ccm

Do hlavního závodu nastoupilo v této kategorii 20 jezdců. Celému startovnímu poli dominovali v obou rozjížďkách Daniel Kička (# 72, KTM 85, Motosport Chýnov) a Jindra Slavík (# 50, Suzuki, Motosportclub Malkov), kteří ostatním ujeli o téměř půl minuty. Tím lepším byl po většinu závodu Daniel, Jindru před sebe pustil jen vyjímečně a tak se po zásluze stal vítězem této kategorie. Třetí místo si v obou rozjížďkách pohlídal Honza Haruda (# 77, Yamaha, JH-OIL RACING TEAM) .

Výsledky:

1. místo . . . Daniel Kička . . . 90 bodů
2. místo . . . Jindra Slavík . . . 84 bodů
3. místo . . . Honza Haruda . . . 80 bodů

Kategorie Veteráni

Hned po mládí nastupuje v Amater Cupu zkušenost. Že se dá v 62 letech závodit na motorce a porážet daleko mladší soupeře nám předvedl Jaroslav Kovařík, který mezi 42 jezdci své kategorie obsadil vynikající 17. místo.

Do první rozjížďky výborně vystartoval Josef Zach (# 15, Suzuki 450, AV Racing Blatná). První dvě kola vedl, pak ho předjel Jaroslav Zuzánek (# 102, Yamaha 450), který si první místo pohlídal až do cíle první rozjížďky. Josef Zach pak sváděl souboj o druhé místo s Jiřím Hrobským (# 12, Honda 450, Motosport Chýnov). I o druhé místo nakonec Zach přišel, když ho v posledním kole předjel právě Hrobský.

I v druhé rozjíždce se vydařil start Josefu Zachovi a první kola se držel na prvním místě, nakonec z toho bylo opět třetí místo. Tentokrát se boj o nejvyšší stupínek odehrával mezi Jiřím Hrobským a Lubošem Lhotákem (# 77, AMK Votice, Yamaha 450 F). I v této rozjížďce se závěrečný útok Jiřímu Hrobskému vydařil a dvě kola před cílem se dostal před Lhotáka. Ten skončil druhý.

Výsledky:

1. místo . . . Jiří Hrobský . . . 87 bodů
2. místo . . . Jaroslav Zuzánek . . . 83 bodů
3. místo . . . Luboš Lhoták . . . 80 bodů

Kategorie ČZ

Na „čézétách“ se představilo 18 jezdců. Potěšující je, že tyto stroje nesedlají jen „starší“ ročníky, ale taky mladí kluci, např. David Polan nebo Pepa Šíp.V obou jízdách to všem natřel Miroslav Hájek (# 100, ČZ 380) a první místo obsadil s několikavteřinovým náskokem. Boj u druhé a třetí místo byl velmi těsný, v první jízdě rozhodovali jen desetiny vteřiny. Byl to boj mezi Mírou Křečkem (# 98, ČZ 380) a Láďou Novotným (# 52, ČZ 380). Druhé a třetí místo si v obou jízdách prohodili a na stupně vítězů se postavili ve výše zmíněném pořadí.

Konečné pořadí kategorie ČZ

1. místo . . . Miroslav Hájek . . . 50 bodů
2. místo . . . Miroslav Křeček . . . 42 bodů
3. místo . . . Ladislav Novotný . . . 42 bodů

Kategorie MX2

50 jezdců zatoužilo po bodech v kategorii MX2. Tato kategorie byla velmi vyrovnaná, pořadí se neustále měnilo. V první rozjížďce předvedl fantastický finiš Michal Vrátný (# 85, Yamaha 250 4T). Po většinu závodu se držel na třetí příčce, ale závěrečná dvě kola byla opravdu vynikající. Tři kola před koncem se dostal na první místo a to si až do cíle první rozjížďky uhájil před druhým Honzou Paďourem (# 368, Yamaha 250 4T) a třetím Františkem Faflíkem (# 7, FanFan tým, Yamaha 250 4T).

Druhá jízda již tak dramatická nebyla – výborně se povedla Romanu Sajfrídovi (# 111, Suzuki), který ji vyhrál stylem start cíl. Ani pořadí na stříbrné a bronzové příčce se v průběhu druhé jízdy neměnilo – stříbrný skončil Honza Paďour a bronzový Michal Vrátný.

Výsledky:

1. místo . . . Michal Vrátný . . . 85 bodů
2. místo . . . Honza Paďour . . . 84 bodů
3. místo . . . Roman Sajríd . . . 76 bodů

Za zmínku určitě stojí výkon Katky Řeřichové, jediné zástupkyně něžného pohlaví, která v první rozjíždce získala 3 body za 38. místo. A pak že holky do motokrosu nepatří:-)

Kategorie MX1

Do této kategorie se přihlásilo 42 borců. První jízda byla poměrně jednoznačnou záležitostí, pořadí na prvních třech místech se neměnilo a nejvíce bodů získali: Jarda Nejedlý (# 91, Suzuki 450, Kovovýroba Nejedlý), Tomáš Votruba (# 911, Honda 450) a Pavel Michálek (# 176, Kawasaki 250).

Druhá rozjížďka byla daleko zajímavější, hlavně souboj mezi Jardou Nejedlým a Michalem Pokorným (# 250, Honda 450). Většinu závodu vedl Michal, ale tři kola před koncem vzal Jarda pořádně za plyn a první místo si obhájil. Třetí dojel v této rozjíždce Tomáš Votruba.

Výsledky:

1. místo . . . Jarda Nejedlý . . . 90 bodů
2. místo . . . Tomáš Votruba . . . 82 bodů
3. místo . . . Michal Pokorný . . . 77 bodů

Kategorie Licence

V této kategorii startovali dohromady licence A, B a C, celkem 36 jezdců. V obou rozjížďkách dominovali tři jezdci – Petr Fojtík (# 87, Honda 450), Honza Charvát (# 303, Motosport Chýnov, Honda 450) a Michal Majer (# 24, Kawasaki).

V první rozjíždce si vcelku v pohodě hlídali první a druhé místo Petr Fojtík a Michal Majer. V cíli byl mezi nimi rozdíl necelých tří vteřin. O třetí pozici musel bojovat Honza Charvát s Vladislavem Mužíkem (# 40, Bull Racing Team, Suzuki 450). Vladislav začal závod perfektně, první čtyři kola dokonce vodil celé startovní pole, ale pak začal zpomalovat a v třetím kole před koncem ho o třetí místo připravil právě Honza Charvát.

I druhou rozjížďku vyhrál Petr Fojtík, druhý byl Honza Charvát. Tahle jízda nesedla Michalovi Majerovi – sice perfektně odstartoval, víc jako polovinu závodu se držel na prvním místě, ale se propadl na místo třetí.

Výsledky:


1. místo . . . Petr Fojtík . . . 90 bodů
2. místo . . . Jan Charvát . . . 82 bodů
3. místo . . . Michal Majer . . . 82 bodů
Šestý závod Amater Cupu se obešel bez těžkých zranění. Těm, kterým se šrámy nevyhnuly přejeme brzké uzdravení. Velký obdiv zaslouží všichni jezdci, které ani extrémní horko neodradilo od závodu. Děkujeme společnosti RaceTool Praha, oficiálnímu dealerovi motocyklů a oblečení značky KTM, za finanční podporu a našim mediálním partnerům za pomoc při propagaci závodu.

Čtyřkolky

Kompletní reportáž ze závodu čtyřkolek si můžete přečíst zde

Amater Cup pomalu spěje do finále. Další závod se jede 20. září v Žáru, celý seriál se uzavře 11. října v Kramolíně a bude spojen se slavnostním vyhlášení celkových výsledků.

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist