WEC Francie - kompletní výsledky

Městečko Mende bylo dějištěm posledního závodu mistrovství světa v enduru. Poř\datelé připravili pětačtyřicet kilometrů dlouhý okruh se třemi speciálními testy. Cross test , enduro test a divácky oblíbený eXtrém test.

Zajímavostí byl start již jistého juniorského mistra světa Oldratiho ve třídě E1, pro bolesti pravého zápěstí však nedokončil. Thomas podstoupí v příštím týdnu operaci. Třídu vyhrál Mika Ahola a v teamu HM-Honda propukly ohromné oslavy, Mika se stal mistrem světa. Skvěle zajel domácí Marc Germain, první závodní den mu patří druhá příčka. Třetí El toro Ivan Cervantes. Náš Kuba Horák dojel třináctý. Do tohoto závodu nenastoupil Jordan Curavlle, najvětší kandidát na mistra evropy, zřejmě se již připravuje na závěrečný závod, který se jede příští týden v holandském Hengelo.
V E2 si to měli rozdávat Salminen a Aubert. Fin však již od rána vzal za plyn a všem ukázal záda. Mimo prvního eXtrém testu vyhrál ve třídě absolutně vše. Tímto vítězstvím umazal z francouzova náskoku tři body a dva největší soky dělí třináct bodů ve prospěch Auberta. Na bronzovou příčku vyskočil Antoine Meo. V nejsilnější kubatuře se po dlouhé době prosadil Marko Tarkkala a mohl tak vystoupit na nejvyšší stupínek. Na příčku s číslicí dvě vystoupil Samuli Aro a díky chybě Seba Guillaume na extrém testu v prvním kole, utopil motocykl a musel ho dotlačit do cíle, připsal na své konto pouze devět bodů a vypadl definitivně z boje o titul.
Pro bronz si dojel domácí Fabien Planet. Patnáctý Stefan Svitko a o místečko za ním Juraj Dozsa. Vítěz GP Italy Stefan Merriman při svojí derniéře přetrhl na trati hadici od chladiče a vše bylo ztraceno. Zítra se rozhodne stejně jako ve třídě E2 i v této kubatuře o mistru světa. Zajímavostí je snad jen to, že v obou třídách dělí oba borce třináct bodů.
V juniorech na domácí půdě zažil reinkarnaci Marc Bourgeois, můžeme jen litovat jeho zranění v půli sezóny, jistě by souboj o mistra světa nabyl pro mladičkého Itala tak snadnou kořistí. Druhý dojel již jistý juniorský vicemistr Oriol Mena. Své Sherco dovezl na třetím místě domácí Joly Jeremy. Překvapením je až deváté místo Mirka Grittiho. Václav Malkus si hned na prvním extrému vybral smůlu, ve vodním příkopu před ním zůstal jezdec, Vašek musel zastavit a v tu chvíli se dostala voda kam neměla. Václava čekal stejný osud jako Guillaumeho a musel svojí „kačenu“ do cíle dotlačit.
Zítra se měří všechny testy, takže by jsme se měli součtem časů dostat něco málo přes hodinu.
Marc Bourgeois vyhrál i cenu Husqvarna Awards pro nejrychlejší juniorský dvoutakt.

E1 sobota
1.Ahola (FIN/HM-Honda), 2.Germain (F/Yamaha), 3.Cervantes (E/KTM), 4.Albergoni (I/Yamaha), 5.Remes (FIN/KTM), … 13.Horák (CZ/KTM)

E2 sobota
1.Salminen (FIN/KTM), 2.Aubert (F/Yamaha), 3.Meo (F/Husqvarna), 4.Belometti (I/KTM), 5.Ljunggren (S/Husaberg)

E3 sobota
1.Tarkkala (FIN/KTM), 2.Aro (FIN/KTM), 3.Planet (F/KTM), 4.Letellier (F/Aprilia), 5.Kehr (D/KTM), … 15.Svitko (SK/KTM), 16.Dozsa (SK/KTM)

EJ sobota
1.Bourgeois (F/HUsqvarna), 2.Mena (E/KTM), 3.Joly (F/Sherco), 4.Cominotto (I/KTM), 5.Bozzo (F/Husqvarna), … 32.Malkus (CZ/KTM)

Neděle Ahola, Aubert, Aro mistři světa 2008

Po sobotním vítězství Mika Aholy ve třídě E1, se největší pozornost soustředila na zbývající dvě třídy E2 a E3. V E2 soupeřil domácí Jonny Aubert s finským multišampiónem Juhou Salminenem. Jonny nastupoval s třinácti bodovým náskokem stejně jako Samuli Aro v nevětší kubatuře před svým teamovým kolegou Marko Tarkkalou. V dvojkách měl opět navrch Salminen a vyhrál s více jak padesátivteřinovým náskokem. Druhý dojel další domácí pilot Antoine Meo a třetí Jonny Aubert. Jonny se stal mistrem světa třídy E2. Zeptal jsem se Jonnyho jak se cítil v domácím prostředí: „Jsem vyčerpán. Byl jsem tak trochu pod tlakem, ale snažil jsem se koncentrovat na tento víkend. Byl jsem trochu nervózní, abych neudělal zbytečnou chybu, která by mě mohla stát titul. Na sobotu jsem toho moc nenaspal asi jen čtyři hodiny.“ Juha Salminen však neodchází s prázdnou, stal se vítězem BMW Motorrad Xtreme Award a odvezl si motocykl BMW 450. Jak příznačné s šuškandou, které se táhne depem o jeho přestupu právě k německé značce.
Třída E3. Skvělé double pro Aprílii, Letellier druhý a na stupně nejvyšší Stefan Merriman. Stefanovi se tentokrát vyhnuly technické potíže a dokázal vyhrát čtyři poslední testy, které ho katapultovaly na první místo. Stefan: „Není nic hezčího než odejít s pocitem vítěze.“ Třetí místo a Marko Tarkkala. Samuli Aro dojel těsně za svým krajanem a získal tak titul mistra světa. Stefan Svitko dojel jedenáctý a Juraj Dozsa za KBS patnáctý.
Nejslabší kubatura co se kubíků týká, měla již mistra světa ze soboty, Ahola však nenechal nic náhodě a opět byl v cíli nejrychlejší. Druhý čas naměřila časomíra věčnému vtipálkovi Cervantesovi a třetí Germain.
Jakub Horák
dojel čtrnáctý a zeptal jsem se ho jak viděl celý rok. „Celý šampiónát byl krásný. Poslední dva závody se mi moc nelíbily, závody před tím mi sedly víc. Bylo to těžké a moc se to změnilo oproti roku 2005, kdy jsme začali svět jezdit. Závody jsou těžší a náročnější.“

Proč se ti nelíbili poslední dva závody: „Moc mi to nešlo a úplně mi neseděly vložky oproti předešlým závodům, prostě mi to nesedlo.“ Co příští rok, vypadlo Švédsko na sněhu, pojede se, ale ve finském písku: „ Je to lepší, sníh nemám rád. Je to zajímavé je to jiné, ale nemám to rád.“ Jaké jsou plány: „Teď mám v plánu školu, budu chodit do školy celou zimu a doufám, že další čtyři roky nebo jak dlouho to ještě trvá. Jinak samozřejmě zimní příprava, ale všechno záleží jak to bude ve škole, ta je nejdůležitější, závody mě živit nebudou.“
V nejbližší době bude odpočinek: „ Tak pokud nebude hned tak zima, tak nějaké volné ježdění a jinak nás čeká na výstavišti v Lysé nad Labem u příležitosti výstavy Rychlá kola, nějaká přezouvala a ježdění.“
Co by jsi řekl na závěr: „Chtěl bych poděkovat Láďovi, celému teamu a všem co nás podporovali a zajišťovali nejen v časovkách, ale prostě všem kteří nám pomáhají.“
Juniorská klasa a první vítězství motocyklu Sherco v podání domácího jezdce Jeremy Joly. Druhý Mena a třetí Cominotto. Oldrati, který jel již v E1 a po lékařském ošetření dojel desátý vhrál nový motocykl Husqvarna WR 125 to byla cena pro vítěze Husqvarna Junior Trophy. Václav Malkus se hodně zmáčknul a zejména na extrém testu porážel všechny naše zástupce včetně Stefana Svitka, nakonec z toho byly první tři letošní body a tak jsem se zeptal i Václava na pár věcí.
První body Vašku gratuluju: „Děkuji, děkuji.“
Jaké to bylo: „Pořádná dřina od rána mi bolelo rameno tak jsem snědl pět ibuprofenu a nakonec to dopadlo. Jinak celý rok byl pěkný. Mám radost z toho, že se to neustále zlepšovalo a myslím, že příští rok to bude ještě lepší.“
Stal se z tebe specialista na extrémy, že jsi porazil všechny naše: „To asi né, spíš, že to bylo takové superkrosové, ty dvojáky byly spíš pro mě než pro ně.“ .
Jak se ti líbí enduro oproti motokrosu: „Tak každé má něco jiného, mám rád motokros a teď už i enduro“.
Co se ti líbí na enduru a co ti naopak nejde: „Tak pokud je pěkný cross test nebo extrém tak je to super, moc mi nejde endurotest tak s tím budu muset něco udělat. Asi u nás trochu rozořu lesy, nějakou fyzičku a přezouvat gumy.“

E1 sobota/neděle/konečné
1.Ahola (FIN/HM-Honda), 2.Germain (F/Yamaha), 3.Cervantes (E/KTM), 4.Albergoni (I/Yamaha), 5.Remes (FIN/KTM), … 13.Horák (CZ/KTM)
1.Ahola, 2.Cervantes, 3.Germain, 4.Remes, 5.Albergoni, … 14.Horák
1.Ahola 375 b, 2.Cervantes 346 b, 3.Albergoni 302 b, 4.Germain 284 b, 5.Micheluz (I/Yamaha) 224 b, … 13.Horák 101 b, 19.Čadek (CZ/KTM) 45 b

E2 sobota/neděle/konečné
1.Salminen (FIN/KTM), 2.Aubert (F/Yamaha), 3.Meo (F/Husqvarna), 4.Belometti (I/KTM), 5.Ljunggren (S/Husaberg)
1.Salminen, 2.Meo, 3.Aubert, 4.Belometti, 5.Thain (F/TM)
1.Aubert 361 b, Salminen 353 b, 3.Belometti 259 b, 4.Thain 226 b, 5.Meo 222 b

E3 sobota/neděle/konečné
1.Tarkkala (FIN/KTM), 2.Aro (FIN/KTM), 3.Planet (F/KTM), 4.Letellier (F/Aprilia), 5.Kehr (D/KTM), … 15.Svitko (SK/KTM), 16.Dozsa (SK/KTM)
1.Merriman (AUS/Aprilia), 2.Letellier, 3.Tarkkala (FIN/KTM), 4.Aro, 5.Botturi (I/HM-Honda), … 11.Svitko, 15.Dozsa
1.Aro 328 b, 2.Tarkkala 317 b, 3.Guillaume 298 b, 4.Nambotin (F/Gas-Gas) 297 b, 5.Merriman 246 b, … 12.Svitko 120 b, 20.Kuklík V. (CZ/KTM) 33 b, 21.Dozsa 25 b

EJ sobota/neděle/konečné
1.Bourgeois (F/Husqvarna), 2.Mena (E/KTM), 3.Joly (F/Sherco), 4.Cominotto (I/KTM), 5.Bozzo (F/Husqvarna), … 32.Malkus (CZ/KTM)
1.Joly, 2.Mena, 3.Cominotto, 4.Gritti (I/Beta), 5.Bourgeois, …18.Malkus
1.Oldrati (I/KTM) 276 b, 2.Mena 261 b, 3.Bourgeois 242 b, 4.Joly 192 b, 5.Gritti 187 b, … 38.Kuklík M. (CZ/KTM) 20 b, 67.Malkus 3 b

Informace o redaktorovi

Martin Pichl - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist