Uhlířské Janovice přivítají světovou elitu MS v enduru

V termínu 13. - 15. září 2019 se koná mistrovství světa v enduru a to v České republice, konkrétně v Uhlířských Janovicích. Pořadatelem je Enduro klub Uhlířské Janovice v AČR pod vedením bývalého jezdce endura a současného manažera české endurové reprezentace, panem Jiřím Pošíkem.

Enduro má v Uhlířských Janovicích několikaletou tradici jak v pořádání domácích šampionátů, tak i evropských. První podnik mistrovství Evropy zde odjeli v roce 2013 a byl to podle slov jezdců jeden z nejhezčích a nejobtížnějších podniků právě v pořádaném šampionátu. V roce 2014, kdy vypadlo z kalendáře ME endura Maďarsko, se představitelé FIM Europe obrátili opět na Enduro klub Uhlířské Janovice o znovupořádání evropského závodu. Letos Uhlířské Janovice ožijí. Zavítá sem světová endurová elita v čele s Bradley Freemanem, Stevem Holcombem, Alexem Salvinim, ..... a spoustou dalších. Nesmíme zapomenout i na české jezdce. Na start se samozřejmě postaví Kryštof Kouble a Patrik Markvart, kteří se tento rok účastní celého seriálu Enduro GP. Na startovní listině určitě nebudou chybět další česká jména a jezdci Mistrovství ČR.


Zajímavostí Enduro GP bude pro české diváky a fanoušky toho motoristického sportu páteční prolog. Jezdci jezdí paralelně na trati ve tvaru osmičky na čas, který je započítáván do sobotní soutěže jako první speciální test. Na jezdce v sobotu a v neděli čeká trať dlouhá 60 km s třemi měřenými rychlostními zkouškami a dvěma časovými kontrolami. Takže v součtu to bude 180 km a 10 měřených zkoušek. Jako první zkouška, která se pojede bude extrém test. Tento test je novinkou a jezdci ho pojedou cca dvě a půl minuty. Druhou rychlostní zkouškou bude enduro test, který dobře někteří jezdci znají.. Tento test je velice technicky náročný a cca 11 minut dlouhý. Třetí rychlostní zkouškou bude cross test, který se pojede na Koblasku na louce a bude dlouhý cca šest a půl minuty. V závěru celého dne si jezdci, těsně před dojezdem do cíle, ještě jednou dají extrém test. Časové kontroly budou dvě. Jedna na Koblasku a druhá přímo v depu.


Kdo se ještě nikdy nebyl podívat v Uhlířských Janovicích na enduru tak neváhejte.
Uhlířské Janovice ožijí ve čtvrtek 12. září, kdy budou vpuštěny na náměstí nejdříve kamiony továrních týmů a poté se bude zaplňovat ostatními týmy. Zajímavý bude páteční prolog. Náročný a zároveň pro diváky atraktivní enduro test ve Starý Huti, kde bude k vidění spoustu zajímavých úseků a nebo Koblasko, kde můžete sledovat neskutečnou rychlost předních světových endurových jezdců.

Poznámka: videa jsou z předchozích ročníků

Informace o redaktorovi

Pavlína Mařáčková - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist