Remes, Renet a Phillips vítězí v Itálii

První den endurové Velké ceny Itálie, pátého podniku mistrovství světa, měl za krásného slunečného počasí vítěze ze tří různých států na třech různých značkách motocyklů.

Endurové mistrovství světa vstoupilo už do pátého ze svých letošních sedmi naplánovaných podniků. Italové kdysi patřili k naprosté špičce tohoto sportu, dnes kromě Alexe Salviniho ale nemají v naprosté špičce ani jednoho jezdce. Organizačně ale pořád dokáží udělat super závod, který přitáhne k zajímavým tratím tisícovky fanoušků. Vítězi prvního dne GP Acerbis of Italy v Rovettě se stali Fin Eero Remes (TM), Francouz Pela Renet (Husqvarna) a Australan Matt Phillips na tovární KTM. Obhájce titulu ve třídě E2 Pela Renet neměl nejlepší start do sezony, ale teď jede jako dobře namazaný stroj. Vyhrál už třetí závod po sobě, když do vedení se definitivně dostal na konci prvního kola. Předtím udělal dvě chyby a musel se do čela dotahovat z hloubi startovního pole. Jeho největší soupeř Francouz Antoine Meo (KTM) sice vyhrál dva poslední testy, ale v cíli měl ztrátu na Reneta sedm sekund.

„Bylo to těsné po celý den. Jistotu jsem získal až ve třetím kole, kdy jsem do toho dal všechno. Je super stát zase na nejvyšším stupínku,“ řekl v cíli Renet. Domácí hvězda Salvini se na své Hondě nebyl schopný srovnat se s náročnými tratěmi a musel se spokojit až se třetím místem. Top 5 doplnili ještě Španěl Jaume Betriu (Husqvarna) a Francouz Loic Larrieu (Sherco). V posledních závodech nejsilnější třídy E3 sice kraloval Francouz Mathias Bellino (Husqvarna), ale v Itálii se zatím více daří obhájci titulu Australanu Mattu Phillipsovi (KTM). Ten vyhrál hned čtyři první testy a získal si náskok 18 sekund. Na druhém extreme testu sice 10 sekund ztratil, ale rychle se dostal zpět do tempa, a pak už nebylo co řešit. V cíli měl náskok 43 sekund na Bellina, třetím mužem na bedně byl Estonec Aigar Leok (TM). „Nebýt malých kiksů, mohl to být téměř ideální závodní den. Začít s takovým náskokem bylo parádní, ani uklouznutí na extreme testu už mne nemohlo ohrozit. Z tohoto vítězství mám velkou radost,” řekl Phillips. Radost italským fanouškům udělal pátým místem mezinárodně neokoukaný Oscar Balletti (KTM), čtvrté místo si připsal Francouz Antoine Basset na další KTM.

Překvapivě nejvíc dramatickou třídou byla v sobotu Enduro 1, kde první čtyři jezdce dělilo v cíli 21 sekund. Nejvíce štěstí a závodního umu prokázal v koncovce Fin Eero Remes (TM), který tak vybojoval třetí vítězství v řadě. Připsal si také na své konto další cennou porážku obhájce titulu Francouze Christophe Nambotina (KTM). Třetí místo vydřel Brit Daniel McCanney na Husqvarně před Španělem Lorenzem Santolinem (Sherco), který dokonce v počátečních fázích závodu vedl. Remes v cíli uvedl, že triumf si zasloužil kvůli tomu, že zajel zcela bezchybně poslední třetí kolo. Nambotin zase uznal, že se mu vymstila velká chyba v úvodním extreme testu. Mezi juniory zajel nejrychlejší čas mladičký Brit Jamie McCanney na Husqvarně. Kompletní výsledky přineseme až po druhém dnu Velké ceny Itálie.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist