Obhájce titulu Phillips se do hry vrátil doublem

Vyrovnané souboje ve všech třídách a velké vedro provázely Velkou cenu Portugalska, třetí závod endurového mistrovství světa. V E3 se konečně dokázal prosadil loňský mistr světa Australan Matt Phillips (KTM), v E2 a E1 vyhrávali obvyklí favorité.

Matt Phillips se po zaváhání v úvodním závodě seriálu Maxxis FIM Enduro World Championship 2015 dostává do své loňské formy. Australský tovární jezdec KTM vyhrál oba dny Grand Prix Polisport of Portugal, třetího závodu seriálu. Dlouhé a hodně náročné tratě v okolí portugalského města Gouveia mu vyloženě seděly. Obhájce titulu vyhrál i přes pomalejší rozjezd první den třídy E3 (a byl to teprve první jeho letošní triumf) před Francouzem Mathiasem Bellinem (Husqvarna), který vedl po skvělém úvodu pořadí po většinu soboty. Definitivně do čela se Phillips dostal až v posledním testu. „Od Velké ceny Španělska jsme pár věcí na motorce změnili, ten rozdíl je opravdu cítit. Věřím, že teď už jdeme správným směrem,” radoval se protinožec v cíli. Třetí, devět sekund za Bellinem, skončil v sobotu Fin Matti Seistola (Sherco). 
V neděli už Philliips na startu nezaspal a hned z rána do toho pořádně bušil. Největším soupeřem mu tentokrát nebyl Bellino, ale Seistola, kterého Australan porazil nakonec po velké bitvě v posledních dvou testech o jedinou sekundu. „Jsem šťastný, že jsem vyhrál oba dny. Ty body jsem strašně potřeboval, abych se dostal zpět do hry. Neděle ale pro pro mne mohla skončit mnohem hůře, protože jsem na posledním enduro testu uvařil zadní brzdu a málem jsem to odnesl pádem,“ uvedl Phillips, který stále figuruje v tabulce mistrovství světa až na třetím místě se ztrátou 12 bodů na Bellina a osmi na Seistolu.
Ve třídě E2 sice v neděli získal už své páté letošní vítězství Francouz Antoine Meo (KTM), v sobotu se ale musel sklonit před uměním mistra světa z roku 2013 Itala Alexe Salviniho. Tento bývalý motokrosař a tovární jezdec Hondy měl po dlouhé době a sérii zranění zase jednou velký den a Mea porazil s neskutečně minimálním náskokem šesti desetin sekundy. „Byla to pekelná bitva a vyrovnaná až do cílové pásky. Tlak na nás byl enormní, nikdo nechtěl prohrát. Do toho posledního kola jsem dal úplně všechno,“ ulevil si Salvini. V neděli se mezi tyto dva kohouty vložil ještě obhájce titulu Francouz Pela Renet, který se svou Husqvarnou skončil druhý po sobotním bronzu. Jeho nedělní ztráta na Mea činila jedenáct sekund.
Francouz Christophe Nambotin (tování KTM) to tentokrát neměl tak jednoduché jako jindy a v sobotu prohrál s Finem Eerem Remesem na TM. V neděli už bylo vše ve starých kolejích a několikanásobný mistr světa ve třídách E1 a E3 Skandinávci porážku vrátil. Celkově vede mistrovství světa Nambotin s náskokem deseti bodů na Remese. Třetí je talentovaný Brit Daniel McCanney (Husqvarna), ale už se ztrátou větší než 30 bodů. Junioři zažili v Portugalsku v neděli debutové vítězství nováčka v mistrovství světa Brita Steve Holcomba na Betě, v sobotu se zase prosadil Ital Giacomo Redondi na stroji stejné značky. Asi nikoho nepřekvapí, že oba dny mezi ženami vyhrála španělská motokrálovna Leia Sanz na KTM, která letos ještě nebyla poražena.

Pořadí MS po Velké ceně Portugalska

E3
1 BELLINO Mathias FRA HVA 103
2 SEISTOLA Matti FIN SHERCO 99
3 PHILLIPS Matthew AUS KTM 91
4 LEOK Aigar EST TM 73
5 MONNI Manuel ITA TM 62
E2
1 MEO Antoine FRA KTM 117
2 RENET Pierre Alexandre FRA HVA 98
3 SALVINI Alex ITA HONDA 97
4 AUBERT Johnny FRA BETA 65
5 BETRIU Jaume ESP HVA 63
E1
1 NAMBOTIN Christophe FRA KTM 114
2 REMES Eero FIN TM 104
3 MCCANNEY Daniel GBR HVA 79
4 SANTOLINO Lorenzo ESP SHERCO 69
5 BOURGEOIS Marc FRA YAMAHA 66
Junioři
1 MCCANNEY Jamie GBR HVA 109
2 REDONDI Giacomo ITA BETA 95
3 BATTIG Alessandro ITA HONDA 78
4 VENTURA Diogo PRT GAS-GAS 71
5 HOLCOMBE Steve GBR BETA 67
Ženy
1 SANZ Laia ESP KTM 80
2 GARDINER Jessica AUS SHERCO 66
3 DANIELS Jane GBR HVA 62
4 DUFRENE Blandine FRA KTM 43
5 JONSSON Jessica SWE KAWASAKI 41

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist