MS Enduro – Závěrečný podnik v Zschopau s českou účastí

O víkendu se v německém Zschopau odjel poslední podnik seriálu Mistrovství světa v enduru 2017. Na tento poslední podnik se také vydala česká výprava, neboť tato soutěž se konala kousek za českými hranicemi. Jedním z důvodů bylo okusit atmosféru světové soutěže, zároveň nabrat nové zkušenosti a především porovnat svou výkonnost se světovou špičkou. Do této soutěže se přihlásili čtyři juniorští reprezentanti a to Kryštof Kouble, který startoval ve třídě Junior spolu s Adolfem Živným, Jiří Hádek vyzkoušel třídu Enduro 2 a Robert Friedrich U21.

Třídenní závodní program MS

V pátek se odjel prolog, který začínal v sedm hodin večer. Prolog je sestaven z uměle vytvořených překážek ve tvaru osmičky a startují dva jezdci, kteří se překříží přes vytvořený mostek, aby trať byla pro oba stejná. Dosažený čas se nezapočítával do celkových výsledků soutěže, ale pouze jezdci na prvních místech dostávají bonusové vteřiny, které se odečítají od celkového sobotního času. V sobotu i v neděli byl start v 8:30 hodin a pořadatel připravil trať o délce 68 kilometrů s třemi měřenými testy a třemi časovkami, z nichž jedna byla bez servisu.

Trať v německém Zschopau je známá svoji obtížností a to zejména za mokra. Pořadatelé mají nepřeberné možnosti výběru kamenitých a kořenitých výjezdů jen kousek od bývalé továrny na motocykly MZ. Prvním měřeným testem byla klasická endurová zkouška, která se jela v roce 2012 při Šestidenní v Německu. Tento test byl postaven v lese po kořenech a kamenech, po cestách rozježděných od lesní techniky. Technicky náročný a fyzicky obtížný. Nejrychlejší jezdci tento test zajížděli kolem deseti minut.

Druhým měřeným testem byl extrém test. Tento test byl v malém kamenolomu. Jeho délka byla okolo dvou minut a obsahoval strmé výjezdy a sjezdy po kamenných stěnách kamenolomu, které daly zabrat i některým jezdců ze světové špičky. Těm kterým se nepodařilo vyjet toto prudké stoupání museli volit objízdnou trasu, která byla na čas poměrně delší a naskočila tak značná časová ztráta. Před koncem tohoto testu byl skok z kamenné skály a následoval průjezd potokem.
Tento test byl velice divácky atraktivní.


Posledním testem byl cross test, který měl start a cíl na jiném místě. I tato zkouška se jela při Šestidenní v roce 2012 a pořadatelem byla označena jako cross a enduro. Start do tohoto testu byl do dlouhého prudkého kořenitého kopce, poté vedl po kamenité cestě podél kamenolomu a přivedl jezdce na menší motokrosovou trať, kde nechyběly skoky. Test byl zakončen
na přilehlé louce.

Jak si vedli Češi?

Z českých jezdců nejlépe zajel Kryštof Kouble. Tento jezdec je letos nováčkem této disciplíny a v seriálu evropské soutěže si vyjel titul vícemistra třídy E1 junior a ani zde se neztratil v přesile mladých továrních jezdců. V sobotu si vyjel pěkné deváté místo, kde rozdíl čtrnácti vteřin ho dělilo od místa pátého. Po celonočním dešti byla nedělní trať i rychlostní zkoušky poměrně dost rozbahněné. I na tomto těžkém terénu se neztratil a bral body za desáté místo.

Druhým juniorským reprezentantem, který okusil atmosféru soutěže Mistrovství světa byl Adolf Živný, který se pravidelně zúčastňoval soutěží mistrovství Evropy. Sobotní den skončil na 17. místě a získal první světové body. Druhý den svůj sobotní výsledek zopakoval a připsal si na konto stejný počet bodů.

Ve třídě Enduro 2 nastoupil na svůj první světový start Jiří Hádek. V sobotu skončil osmnáctý a v neděli pro poruchu svého motocyklu po prvním kole odstoupil ze soutěže.

Robert Friedrich jel ve třídě U21 a vyjel si první světové body jak v sobotu, tak v neděli. V sobotu ve své třídě skončil na osmém místě a v neděli si o jednu příčku polepšil.


Všichni naši reprezentanti si okusili atmosféru světové soutěže a nabrali cenné zkušenosti z velice těžké trati okolí Zschopau do příští sezony. Letošní sezonu tento závod ukončil a nastává soutěžní volno. První světová soutěž startuje ve Finsku v březnu 2018. Uvidíme, zda se ve startovní listině objeví české jméno.

Kompletní výsledkový servis – ZDE

Fotogalerie - ZDE

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist