Meo a Nambotin obhájili v Řecku světové tituly

Jak se dalo čekat, francouzští jezdci továrního týmu KTM Antoine Meo a Christophe Nambotin obhájili už s předstihem své světové tituly ve třídách E1 a E3. Stalo se tak v rámci předposlední endurácké Grand Prix sezony v Řecku. V nejvyrovnanější kategorii E2 je před posledním závodem nejblíže k titulu Ital Alex Salvini na Hondě.

Velká cena Řecka se jela uplynulý víkend jako šestý podnik seriálu Maxxis Enduro World Championship na tratích okolo města Kastoria. V úporných vedrech okolo 38 stupňů závody každý den sledovalo okolo 5000 diváků. Týden předtím v Rumusku se hodně posunuli ke splnění svého cíle, obhajobě světových titulů Meo a Nambotin, a tak se čekalo, jak si oba skvělí Francouzi s toutu výzvou na zajímavých tratích okolo jezera Orestiada poradí. 
Ale Meo začal víkend otřesně. Havaroval totiž už na pátečním krátkém zahájovacím Super Testu. Ale v sobotu od rána už jel jako z partesu. Úlohu měl Meo lehce zjednodušenou, protože jeho největší tři tradiční soupeři nebyli schopni podat své obvyklé výkony. Finům nějak nesedly místní tratě. Několikanásobný mistr světa Juha Salminen (Husqvarna) se ani jeden den nebyl schopný vlézt do první pětky, jeho týmový kolega Matti Seistola navíc pořád bojuje se zraněnou nohou. Ani v Rumunsku tolik úspěšnému Eero Remesovi (TM) se tentokrát tolik nedařilo. Za těchto okolností se v sobotu dostali na bednu další jezdci. Až do druhého kola překvapivě držel druhou pozici Francouz Nicolas Deparrois (Yamaha), ale pak ho zastavila mechanická porucha. Jeho smůly využili Španěl Cristobal Guerrero (KTM), který bral stříbro, a ještě donedávna úspěšný junor Francouz Jeremy Joly (Honda). Ten dojel třetí a získal tak své vůbec první podim mezi dospělými. „Ten pád na Super Testu mě mrzí, pak jsem musel o to víc bojovat o vítězství. K obnovení sebedůvěry mi hodně pomohlo vítězství na prvním sobotním testu, a když už jsem se jednou dostal do čela, nenechal jsme si další triumf vzít,“ uvedl v cíli Meo. 
Neděle už kompletně patřila Meovi. Vyhrával jeden test za druhým a v cíli si připsal jedenácté vítězství v sezoně. Získal si tak v čele mistrovství světa takový náskok, že už v posledním závodě ve Francii nemůže být nikým bodově přestižen. „Až na některé malé chybičky se mi dnes jelo skvěle. Byl to perfektní den a ze zisku dalšího titulu jsem pochopitelně velmi šťastný. Vůbec celá sezona to byla parádní a já velmi tvrdě pracoval pro tento jedinečný moment - zvednout nad hlavu pohár,“ řekl spokojený Meo, který má teď na své kontě čtyři světové tituly v řadě za sebou. Asi minutu za ním skončil v neděli ve třídě E1 Cristobal Guerrero a třetí byl Ital Maurizio Micheluz (Suzuki), který naposledy stál na podiu během Velké ceny Itálie v roce 2008! 
Ve třídě E2 je ještě kandidátů na titul víc. První řecký den proměnil ve vítězství, teprve své druhé v této sezoně od triumfu v úvodním závodě v Chile, obhájce Pela Renet (Husaberg). Šlo o velký boj mezi dvěmi bývalými znamenitými motokrosaři a Francouz nakonec porazil Itala Alexe Salviniho (Honda) o pouhé dvě sekundy. „Jsem tak šťastný, že se mi zase podařilo vystoupit na nejvyšší stupínek. Byl to s Alexem opravdu velmi těsný souboj. Dal jsme ale do toho úplně všechno a dnešní vítězství patří mně,“ radoval se Renet. Vedoucí muž šampionátu Salvini zřejmě přišel o další vítězství v seriálu pádem zhruba uprostřed závodu. Zbytek startovního pole nestíhal tempo vedoucího dua, navíc se nedařilo Španělu Ivanu Cervantesovi (KTM). Třetí místo tak spadlo do klína jeho stájovému kolegovi Johnny Aubertovi z Francie. Nejlepší výsledek své dosavadní kariéry v E2 zaznamenal čtvrtým místem Španěl Lorenzo Santolino se svou Husqvarnou. 
Druhý den se závod E dvojek odvíjel jako přes kopírák, ale výsledek byl nakonec opačný, zato ještě těsnější. Salvini porazil Renta o tři desetiny sekundy! Ital si vítězství vydřel až v závěrečném Extreme Testu. „Byl to celodenní boj s Renetem. Když jsme přijížděli na start posledního testu, byli jsme na tom stejně. Štěstěna se nakonec díky Bohu přiklonila ke mně, ale musím říct, že to byl jeden z nejzajímavějších závodů, co jsem kdy zažil,“ uvedl Salvini, který jde do posledního dvojzávodu ve Francii s náskokem 33 bodů na Reneta. Do bojů o titul ještě teoreticky mohu zasáhnout i Cervantes s Aubertem, ale to by museli mít první dva jezdci průběžného pořadí ve Francii o víkendu 7. až 8. září totální smůlu.
Třída E3 bývala kdysi výkladní skříní světového endura, ale teď patří mezi k nejnudnějším kategoriím. Zasloužil se o to svou absolutní dominací Francouz Christophe Nambotin. Tovární jezdec KTM udělal v Řecku další double. Vyhrál suverénně už v sobotu a v neděli by mu k zisku dalšího titulu stačilo dojet na čtrnáctém místě. Francouz ale jel od rána jako k ohni. Od konce prvního kola převzal vedení, vyhrál devět z 12 vypsaných speciálních testů a bylo vymalováno. „Je to neuvěřitelné, mám další titul. Věděl jsem, že nemusím v Řecku vyhrávat, ale já neumím spekulovat, a tak jsem jel tak rychle, jak jsem zvyklý. Také jsem si chtěl titul zajistit vítězstvím, to ej vždy hezčí. Jsem opravdu velmi šťastný,“ uvedl v cíli Nambotin v obležení členů svého týmu KTM Factory Racing. V sobotu bral překvapivě druhé místo ve třídě E3 Francouz Fabien Planet na Shercu. O den později vybojoval stříbro navzdoru tvrdému pádu na závěrečném cross testu bývalý skvělý junior Francouz Mathias Bellino (Husaberg).

Výsledky z Řecka

E1, 1. den

1 MEO Antoine FRA KTM
2 GUERRERO Cristobal ESP KTM
3 JOLY Jérémy FRA
4 SEISTOLA Matti FIN HVA
5 TARROUX Jeremy FRA SHERCO

E1, 2. den

1 MEO Antoine FRA KTM
2 GUERRERO Cristobal ESP KTM
3 MICHELUZ Maurizio ITA SUZUKI
4 SEISTOLA Matti FIN HVA
5 TARROUX Jeremy FRA SHERCO

E1, stav MS průběžně

1 MEO Antoine FRA KTM 231
2 SALMINEN Juha FIN HVA 169
3 SEISTOLA Matti FIN HVA 167
4 REMES Eero FIN TM 143
5 GUERRERO Cristobal ESP KTM 124 

E2, 1. den


1 RENET Pierre Alexandre FRA HUSABERG
2 SALVINI Alex ITA HM HONDA
3 AUBERT Johnny FRA KTM
4 SANTOLINO Lorenzo ESP HVA
5 GUERRERO Victor ESP KTM

E2, 2. den

1 SALVINI Alex ITA HM HONDA
2 RENET Pierre Alexandre FRA HUSABERG
3 CERVANTES Ivan ESP KTM
4 AUBERT Johnny FRA KTM
5 GUERRERO Victor ESP KTM

E2, stav MS průběžně

1 SALVINI Alex ITA HM HONDA 223
2 RENET Pierre Alexandre FRA HUSABERG 190
3 CERVANTES Ivan ESP KTM 183
4 AUBERT Johnny FRA KTM 179
5 GUERRERO Victor ESP KTM 121

E3, 1. den

1 NAMBOTIN Christophe FRA KTM
2 PLANET Fabien FRA SHERCO
3 BELLINO Mathias FRA HUSABERG
4 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG
5 LEOK Aigar EST TM

E3, 2. den

1 NAMBOTIN Christophe FRA KTM
2 BELLINO Mathias FRA HUSABERG
3 LEOK Aigar EST TM
4 CORREIA Luis PRT BETA
5 PHILIPPAERTS Deny ITA BETA

E3, stav MS průběžně

1 NAMBOTIN Christophe FRA KTM 230
2 LEOK Aigar EST TM 171
3 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG 161
4 CORREIA Luis PRT BETA 143
5 BELLINO Mathias FRA HUSABERG 113

Junioři, 1. den

1 PHILLIPS Matthew AUS HVA
2 REDONDI Giacomo ITA KTM
3 LARRIEU Loïc FRA HUSABERG
4 ROMAN Mario ESP HUSABERG
5 KVARNSTROM Robert FIN BETA

Junioři, 2. den

1 LARRIEU Loïc FRA HUSABERG
2 REDONDI Giacomo ITA KTM
3 PHILLIPS Matthew AUS HVA
4 MCCANNEY Daniel GBR GAS-GAS
5 MORI Nicolo ITA BETA

Junioři, stav MS průběžně

1 PHILLIPS Matthew AUS HVA 215
2 REDONDI Giacomo ITA KTM 186
3 MCCANNEY Daniel GBR GAS-GAS 151
4 ROMAN Mario ESP HUSABERG 149
5 LARRIEU Loïc FRA HUSABERG 134

Ženy v Řecku nejely

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist