GP Španělska: Velký návrat Ivana Cervantese

Třetí závod endurového mistrovství světa přinesl velký comeback bývalého šampiona Španěla Ivana Cervantese (KTM), který v domácím prostředí vyhrál oba závody třídy E2. V silnější kategorii E3 dvakrát naplno zabodoval obhájce titulu Francouz Christophe Nambotin (KTM).

Seriál Maxxis FIM Enduro World Championship 2013 pokračuje po úvodních dvou podnicích v Jižní Americe dvěma rychle po sobě jdoucích závodech na Pyrenejském poloostrově. První z nich byla GP AMV Seguros of Spain v Puerto Lumbreras, už nastávající víkend následuje GP Cross Pro of Portugal v Torres Vedras. Španělsko přivítalo jezdce hodně teplým a slunečným počasím a kamenitými, prašnými terény. Velmi obtížná trať dala jezdcům zabrat už první den, hlavně šílené stoupání do jednoho kopce v rámci Extreme Testu, které zastavilo i některé favority. Třída Enduro 1 připravila v sobotu nečekaná překvapení. Hned na začátku dne totiž chybovali mistři světa Fin Juha Salminen (Husqvarna) a Francouz Antoine Meo (KTM), oba hodně ztratili a to připravilo živnou půdu pro boj o vítězství mezi dalšími dvěma Finy: Salminenovým továrním kolegou Matti Seistolou a Eero Remesem (TM). Prvně jmenovaný měl nakonec v závěru více sil i štěstí a zajistil si svůj první triumf od roku 2011. 
„Vydělal jsem sice díky smůle jiných, ale i tak to byl skvělý den. Jel jsem na hranici pádu až do konce a teď jsem strašně šťastný,“ řekl v cíli Seistola, který se před vedoucího Remese dostal po zhruba polovině závodu. Třetí místo bral Španěl Cristobal Guerrero (KTM), který tak snad už konečně překonal bolesti ve zraněném rameni. Salminen dokončil den jako čtvrtý, Meo po těžkém pádu bral body alespoň za páté místo. Druhý den se ale všechno vrátilo do starých kolejí, když vyhrál vedoucí muž klasifikace a obhájce titulu Meo. Francouz byl nejrychlejší v úvodních třech speciálech a potom se už jen soustředil na udržení svého tempa. Triumfoval v pátém závodě sezony. „První den byl strašně těžký, spadl jsem hned několikrát. V neděli jsem chtěl vyhrát, abych získal zpět body, ktëré jsem den předtím ztratil. Už od rána jsem do toho šlapal naplno a pak jsem se už jen snažil vyvarovat se chyb,“ uvedl Meo. Extrémně prašné terény opět seděly Remesovi, který na druhém místě ztratil 17 sekund. Salminen opět nemohl najít svůj rytmus a byl rád alespoň za poslední místo na bedně.
Skvělá podpora fanoušků a znalost místních tratí přivedla znovu po dlouhé době na vrchol domácího oblíbence Ivana Cervantese, který vyhrál třídu E2. Tovární jezdec KTM přiznal, že se cítil na trati velmi pohodlně a nemusel řešit příliš problémů. „Byl to těžký den. Většina jezdců udělala hodně chyb, já se jich naštěstí vyvaroval. Jel jsem na hraně, je to nepopsatelný pocit vyhrát doma ve Španělsku. Musím poděkovat celému týmu KTM za to, že jsem letos dostal důvěru. Věřím, že moje největší výkony teprve přijdou,“ nechal se slyšet Cervantes, vloni čtvrtý celkově na Gas Gasu, který naposledy vyhrál jízdu vloni v Argentině. Za začátku dne ale nevedl Španěl, ale Ital Alex Salvini (Honda). Ten ale zůstal viset v jednom zvlášť záludném kopci, nakonec mu to na druhé místo přesto vyšlo. Další z favoritů Francouz Pela Renet (Husaberg) aspiroval na třetí pozici, ale udělal chybu v posledním kole. Zůstal zaseknutý ve stoupání na Extreme Testu a musel ho jet napodruhé. Ztratil tak 50 sekund a ponechal pomyslný bronz svému krajanovi Johnny Aubertovi (KTM), který se zrána jen obtížně dostával do tempa, ale pak už jel excelentně. Druhý den si Cervantes své vítězsví zopakoval. Vedl sice od úvodního speciálu, ale vítězsví musel jistit až v posledním stoupání závodu,. Nebyl v něm sice rychlejší než Salvini, ale náskok nasbíraný za celý den udržel. Pela Renet se tentokrát vyvaroval chyb a dojel třetí před Aubertem.
Také třídu Enduro 3 rozhodovaly chyby a nejméně jich udělal obhájce titulu Francouz Christophe Nambotin. Tovární jezdec KTM navzdory zlomenému prstu na ruce vyhrál první den s náskokem 44 sekund. Za ním zuřila bitva mezi trojicí Manuel Monni (ITA - KTM), Aigar Leok (EST - TM) a Joakim Ljunggren (SWE - Husaberg). Prvně jmenovaný nakonec v závěru vydřel druhé místo, což je jeho zatím největší úspěch v kariéře. Leok skončil třetí navzdory jednomu hodně tvrdému pádu. Nambotin svůj triumf zopakoval i v neděli. „Jsem spokojený s celým španělským víkendem. Tratě tady byly opravdu neskutečně těžké, nebylo na nich jediné místo, kde by se dalo trochu vydechnout,“ řekl. Oproti prvnímu dni si na druhé místo polepšil zlepšeným výkonem Švéd Ljunggren, v bolestech dojíždějící Leok zopakoval třetí příčku. Poprvé po přechodu od juniorů se do první pětky dostal mládežnický mistr světa Mathias Bellino (Husaberg), který svůj talent potvrdil čtvrtým místem. Španělé slavili po Cervantesovi ještě jednou, protože soutěž žen se stala kořistí Laiy Sanz (KTM). Mezi junory se doublem blýskl Australan Mathew Phillips na Husqvarně. 

 Výsledky GP Španělska

E1

Sobota:

1 SEISTOLA Matti FIN HVA
2 REMES Eero FIN TM
3 GUERRERO Cristobal ESP KTM
4 SALMINEN Juha FIN HVA
5 MEO Antoine FRA KTM 

Neděle:

1 MEO Antoine FRA KTM
2 REMES Eero FIN TM
3 SALMINEN Juha FIN HVA
4 GUERRERO Cristobal ESP KTM
5 SEISTOLA Matti FIN HVA 

E1, stav MS průběžně


1 MEO Antoine FRA KTM 111  
2 SALMINEN Juha FIN HVA 90 
3 SEISTOLA Matti FIN HVA 89   
4 REMES Eero FIN TM 79
5 OLDRATI Thomas ITA HUSABERG 64 

E2

Sobota

1 CERVANTES Ivan ESP KTM
2 SALVINI Alex ITA HM HONDA
3 AUBERT Johnny FRA KTM
4 RENET Pierre Alexandre FRA HUSABERG
5 MENA Oriol ESP HUSABERG 

Neděle

1 CERVANTES Ivan ESP KTM
2 SALVINI Alex ITA HM HONDA
3 RENET Pierre Alexandre FRA HUSABERG
4 AUBERT Johnny FRA KTM
5 MENA Oriol ESP HUSABERG

E2, stav MS průběžně

1 SALVINI Alex ITA HM HONDA 109   
2 CERVANTES Ivan ESP KTM 100 
3 RENET Pierre Alexandre FRA HUSABERG 93   
4 AUBERT Johnny FRA KTM 88 
5 MENA Oriol ESP HUSABERG 58   

E3

Sobota  

1 NAMBOTIN Christophe FRA KTM
2 MONNI Manuel ITA KTM
3 LEOK Aigar EST TM
4 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG
5 CORREIA Luis PRT BETA 

Neděle

1 NAMBOTIN Christophe FRA KTM
2 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG
3 LEOK Aigar EST TM
4 BELLINO Mathias FRA HUSABERG
5 CORREIA Luis PRT BETA 

E3, stav MS průběžně

1 NAMBOTIN Christophe FRA KTM 110 
2 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG 97
3 LEOK Aigar EST TM 87
4 CORREIA Luis PRT BETA 72
5 MONNI Manuel ITA KTM 71  
 
 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist