GP Katalánska: První den patřil KTM

Prvními vítězi letošního endurového mistrovství světa se stali Francouzi Christophe Nambotin (E1), Antoine Meo (E2) a Španěl Ivan Cervantes (E3). Úvodní den AMV Grand Prix of Catalunya na tratích okolo španělské Solsony se tak stal totálním triumfem rakouské fabriky KTM, jejíž jezdci vyhráli všechny hlavní třídy.

Seriál 2014 FIM Maxxis Enduro World Championship začal Velkou cenou Katalánska, jezdce přivítaly v Solsoně ideální povětrnostní podmínky a krásné, náročné tratě. Loňský mistr světa nejsilnější třídy E3 Christophe Nambotin dal hned první den na trati všem na vědomí, že po přestupu hodlá ve své převaze pokračovat i v nejslabší kubatuře E1. Celou sobotu neustále a tvrdě bojoval se svým týmovým kolegou u KTM Cristobalem Guerrerem (malý snímek vpravo), který využil domácího prostředí a zajel po delší době úžasný závod. Nambotin v půlce závodu havaroval, ale rychle znovu nasedl na motocykl a stihl ještě vyhrát se 14sekundovým náskokem.
“Jsem šťastný, že se mi zadařilo hned v prvním závodě a dokázal jsem vyhrát. Je skvělé takhle zahájit sezonu. Zjišťuju, že třída E1 je hodně vyrovnananá a otevřená a tvrdé souboje nás budou zřejmě provázet celý rok,” uvedl v cíli Nambotin. Guerrero vyhrál také páteční SuperTest a v sobotu skončil druhý s náskokem 13 sekund na Francouze Jeremy Tarrouxe (Sherco). Velmi uspokojivý debut zažil v E1 zažil Španěl Jaume Betiu (Husqvarna), který v boji o čtvrté místo překvapivě porazil favorizovaného Fina Eera Remese (TM). V cíli mezi nimi nebyla ani jedna sekunda.
Také Antoine Meo (KTM) přestoupil po zisku loňského titulu z E1 do E2 a hned první závod v nové třídě vyhrál. Byl nejrychlejší v šesti z desíti speciálních testů a konec dne už mohl lehce vypustit. „Bylo pro mne důležité zkusit vyhrát hned na začátku, ale jednoduché to určitě nebylo. Na Extreme Testu jsem upadl a to mne stálo dost času. Protože jsem pak jel uprostřed pole, polykal jsem místy dost prachu. Ale je fantastické začít sezonu tak skvělým výsledkem, moc mne to potěšilo,“ říkal Meo. Jeho největším soupeřem byl Francouz Johnny Aubert, který v zimě přešel z KTM na Betu. Ani jeho sebevědomý výkon ale na Mea nestačil. Stačil ale na dalšího francouzského bývalého mistra světa. Pela Renet (Husqvarna) vyhrál závěrečný Enduro Test, ale jinak mu to zase tak dobře nešlo a den dokončil se ztrátou 12 sekund na Auberta. Daleko za nejrychlejším triem skončil čtvrtý domácí Španěl Lorenzo Santolino (Sherco), který si během dne často měnil pozici s nakonec pátým Španělem Oriolem Menou (Beta). Obhájce titulu Ital Alex Salvini (Honda) bojoval víc se svým zraněním a bolestí než s tratí a dojel šestý.
O vítězství v kategorii Enduro 3 se poprali velice zkušený Španěl Ivan Cervantes a naopak ještě loňský junior Matt Phillips z Austráie. Mezi oba jezdci KTM rozhodl až závěrečný Enduro Test, který se stal kořistí Cervantese. „Byl to neuvěřitený souboj s Phillipsem – moc jsem si to užíval,” smál se v cíli Cervantes. “Šlapali jsme do toho fakt hodně, naštěstí já měl v koncovce více štěsttí. Je to super vyhrál první závod v nové třídě a navíc před domácími fanoušky.” Také o poslední místo na podiu se porvali dva jezdci – Francouz Mathias Bellino (Husqvarna) a a Portugalec Luis Correia (Beta). Prvně jmenovaný toho druhého porazil jen o osm sekund. Pátou pozici bral Francouz Jeremy Joly (KTM), který také v třídě E3 debutoval. Mezi juniory vyhrál Brit Danny McCanney (Beta) a mezi ženami královna endura Španělka Laia Sanz (Honda).

Velká cena Katalánska, den 1

E1
1 NAMBOTIN Christophe FRA KTM
2 GUERRERO Cristobal ESP KTM
3 TARROUX Jeremy FRA SHERCO
4 BETRIU Jaume ESP HVA
5 REMES Eero FIN TM
6 BOISSIERE Anthony FRA SHERCO
7 OLDRATI Thomas ITA HVA
8 DEPARROIS Nicolas FRA HM HONDA
9 ROHMER Kévin FRA YAMAHA
10 MORONI Rudi ITA KTM
E2
1 MEO Antoine FRA KTM
2 AUBERT Johnny FRA BETA
3 RENET Pierre Alexandre FRA HVA
4 SANTOLINO Lorenzo ESP SHERCO
5 MENA Oriol ESP BETA
6 SALVINI Alex ITA HONDA
7 GRITTI Mirko ITA KTM
8 BOURCARDEY Romain FRA TM
9 MONNI Manuel ITA HVA
10 LEWIS Jamie GBR HVA
E3
1 CERVANTES Ivan ESP KTM
2 PHILLIPS Matthew AUS KTM
3 BELLINO Mathias FRA HVA
4 CORREIA Luis PRT BETA
5 JOLY Jérémy FRA KTM
6 SEISTOLA Matti FIN SHERCO
7 LEOK Aigar EST TM
8 PLANET Fabien FRA SHERCO
9 BASSET Antoine FRA GAS-GAS
10 ALBERGONI Simone ITA KTM

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist