GP Chile: Antoine Meo bral double

Úvodní Grand Prix MS enduro máme za sebou. V Chile v neděli završill double obhájce titulu ve třídě E1 Francouz Antoine Meo (KTM), v prostřední kategorii se překvapivě prosadil Ital Alex Salvini na Hondě a v E trojkách vrátil porážku ze soboty Švédu Joakimu Ljunggrenovi favorizovaný Francouz Christophe Nambotin (KTM).

Chvilku to vypadalo, že se ve třídě E1 bude opakovat sobotní souboj obhájce titulu Francouze Antoine Mea na KTM s osminásobným mistrem světa Finem Juhou Salminenem. Tovární jezdec Husqvarny po prvním testu prohrával s Meem o čtyři sekundy, po druhém, který vyhrál Salminenův krajan i týmový spolujezdec Matti Seistola, o sedm sekund. V následném speciálu dokonce Salminen vyhrál, ale zradil ho pátý test, kdy ztratil , a pak už to s ním šlo z kopce. Co nezvládl on, podařilo se Seistolovi, Italu Thomasi Oldratimu (Husaberg) a v závěru neděle také dalšímu Fimovi Eero Remesovi (TM), kteří se poprali o druhé místo za ideálně jedoucím Meem. Ten nakonec vyhrál stejně jako v sobotu a po první Grand Prix se usadil ve vedení průběžné klasifikace s plným počtem 40 bodů. Z trojice kohoutů za ním nejlépe zvládl koncovku bývalý juniorský mistr světa Oldrati, poslední místo na bedně bral Remes. Čtvrtý a pátý skončili Seistola a Salminen, který už měl na Mea ztrátu hodně přes minutu.   
Třída E2 opět ukázala, proč patří k divácky nejpřitažlivějším kategoriím posledních let. Je nabitá hvězdami i mladými talenty, nesmírně vyrovnaná a vyhrát Grand Prix tady může s nadsázkou každý. Důkazem byl druhý závod chilské Grand Prix, ve kterém triumfoval Alexandre Salvini na HM Hondě, jenž před sezonou absolutně nepatřil mezi favority. Ital změnil v zimní přestávce barvy, vloni jezdil Husqvarnu v týmu CH Racing. Už v sobotu předvedl velmi kvalitní výkon, který vítězstvím v závěrečném extreme testu korunoval třetí místo. To mu dodalo tolik sebevědomí, že v neděli na trati doslova letěl. Vyhrál hned první speciál před bývalými mistry světa Španělem Ivanem Cervantesem (KTM) a Britem Davidem Knightem (Honda), stejně tak se mu dařilo i ve druhém a třetím. Vytvořil si tak základní náskok, který už pak v pohodě udržoval až do cíle. Naopak špatný start  do dne zaznamenal sobotní vítěz a obhájce titulu Francouz Pela Renet (Husaberg) a dá se říci, že již pak až do konce nenašel své optimální tempo. Toho využili oba jezdci na továrních KTM Cervantes a Francouz Johnny Aubert, kteří brali druhé a třetí místo. Na páté za Reneta klesl po skvělém začátku a vyhraném čtvrtém testu Knight (na menším snímku vlevo). Celkově je pořadí v E2 vyrovnané, když mezi prvními čtyři jezdci je rozdíl pouhých pět bodů. Po první GP sezony vede Salvini před Renetem.    
Ve třídě E3 se v neděli všechno vrátilo do starých kolejí, když vítězství získal loňský suverén Francouz Christophe Nambotin na tovární KTM, ale tak jednoduché to zase neměl. V úvodu se dostal do čela sobotní překvapivý vítěz Joakim Ljunggren na Husabergu  a za něj se zařadil nováček ve třídě Francouz Rodrig Thain na Gas Gasu. Nambotin sice vyhrál test číslo dvě, ale v dalším speciálu mu to zase obrovitý Švéd vrátil. Francouz se definitivně dostal do čela od poloviny závodu, ale Ljunggren mu i nadále zdatně sekundoval, což je příslibem do dalších závodů. V cíli bylo mezi nimi 18 sekund rozdílu, třetí Thain už dostal téměř minutu. Sobotní poslední muž na bedně Estonec Aigar Leok (TM) tentokrát vyhořel a do cíle dorazil až jako jedenáctý. Do další Grand Prix, která se jede už za týden v sousední Argentině, tak půjdou Nambotin a Ljunggren jako spoluleadři se shodným ziskem 38 bodů.  V juniorech si vítězství ze soboty zopakoval Ital Giacomo Redondi na KTM.       
Video z první dne:


GP Acerbis of Chile, den druhý 

E1

1 MEO Antoine FRA KTM ENDURO FACTORY RACING 1:03:47.40 
2 OLDRATI Thomas ITA HUSABERG FACTORY TEAM  +6.54 sek.
3 REMES Eero SF TM FACTORY RACING +37.61
4 SEISTOLA Matti SF MONTER ENERGY HUSQVARNA CH-RACING +39.72 
5 SALMINEN Juha SF CH RACING HUSQVARNA + 1:14.39
6 JOLY Jeremy FRA JOHANSSON MPE HONDA +1:35.51
 
E2

1 SALVINI Alexandre ITA HM ZANARDO HONDA 1:03:32.62
2 CERVANTES Ivan ESP KTM ENDURO FACTORY RACING +14.98
3 AUBERT Johnny FRA KTM ENDURO FACTORY RACING +24.92 
4 RENET Pierre Alexandre FRA HUSABERG FACTORY TEAM + 26.39  
5 KNIGHT David GBR HONDA +29.58
6 MENA Oriol ESP HUSABERG FACTORY TEAM +1:28.44 

E3

1 NAMBOTIN Christophe FRA KTM ENDURO FACTORY RACING 1:04:20.28
2 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG FACTORY TEAM  +18.27 
3 THAIN Rodrig FRA GAS GAS FACTORY PONS TEAM +50.78 
4 CORREIA Luis POR BETA FACTORY  +1:30.43 
5 MONNI Manuel ITA KTM ENDURO SUPPORTED TEAM  +1:58.53 
6 PLANET Fabien FRA SHERCO FACTORY + 2:32.77

Junioři

1 REDONDI Giacomo ITA TEAM IRON RACING KTM 1:05:10.39
2 ROMAN Mario ESP HUSABERG FACTORY PONS TEAM +17.49
3 PHILIPS Mathew AUS HUSQVARNA +37.67

Průběžný stav MS po první Grand Prix

E1

1. Meo 40 bodů, 2. Salminen 29, 3. Seistola 28, 4. Oldrati a Remes oba 24, 6. Jolly 23

E2

1. Salvini 35, 2. Renet 33, 3. Aubert 32, 4. Cervantes 30, 5: Knight 22, 6. Mena 20 

E3

1. Ljunggren a Nambotin oba 37 bodů, 3. Thain 28, 4. Correia 24, 5. Leok 20, 6. Monni a Kehr oba 19

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist