Getzenrodeo 2021 rozhodlo o mistru světa!

A ne tak ledajakém mistru, letos měl být dekorován historicky první šampion nově vypsaného seriálu závodů Mistrovství světa hard enduro pod hlavičkou FIM (Mezinárodní motocyklové federace). Dosavadní průběh a stav mistrovství byl komentován v předchozím článku, připomenu jen, že o titulu se mělo rozhodnout mezi britským dravcem Billy Boltem (Husqvarna) a německým mladíkem Manuelem Lettenbichlerem (KTM), jež zde triumfoval v posledních dvou ročnících.

O čem tenhle závod je:

  • náročná trať situovaná na malé ploše (divácky velmi vděčné)
  • tisíce nadšených fanoušků, kteří ženou dopředu každého bez rozdílu
  • účast většiny hvězd aktuální hard enduro scény
  • unikátní atmosféra
  • nádherná a téměř kontaktní podívaná, jezdci jsou od diváků často jen desítky centimetrů (a pokud se něco nepovede, i výrazně blíž)
  • všudypřítomné lahváče a sekaná nebo klobása v housce :)
  • vzdálenost z Prahy slabých 150 kilometrů … a to je výzva

Oba výše zmíněné borce a 56 dalších přivítalo malé městečko Griesbach , jež se nachází co by kamenem dohodil od Zschopau, což je zásadní místo na mapě německého endura. Fanouškovská základna motosportu je v regionu opravdu silná a znát to bylo třeba i na frontách diváků vinoucích se k závodišti. A také na zapálení pořadatelů téhle vypečené akce, jež dostala (zaslouženě!) tu výsadní a čestnou pozici posledního závodu sezony.

Koncept akce je následující – dopoledne se jede jakési dvouhodinové crosscountry Getzen Race, které se vyznačuje maximálně 60ti piloty, relativně krátkou délkou okruhu a extrémní náročností. Odpoledne pak 15 nejrychlejších absolvuje Getzen Champ - identickou trať v protisměru . Stabilním účastníkem finále bývá David Cyprián, letos jsme ho ovšem ve startovním poli neviděli a české barvy tak hájili Vašek Nedvěd, Roman Körber a Rudolf Stutz.

Výstřel historického děla odstartoval dopolední závody přesně v deset hodin a na čele se usadila dvojice aspirantů na titul, jež si měnila pořadí podle toho, komu se zrovna povedlo najít lepší stopu v houfech pomalejších jezdců ucpávajících problematická místa. Více štěstí měl mladý Letti, jemuž dodavatel oblečení připravil speciální design ve stylu bavorského kroje.

Jeho lederhose a kostkovaná košile tedy měly výsadní právo prvního startujícího hlavního závodu, v němž je 15 borců pouštěno na trať v několikavteřinových intervalech. Během krátké chvíle byl dojet svým rivalem na Husqvarně a vypadalo to, že se bude opakovat dopolední scénář a bitva kolo na kolo. Díky Billyho chybě v jednom z výjezdů a několika dalším během dohánění vzniklé ztráty si utvořil Mani náskok, který udržel až do cíle závodu. Billy Bolt se prokousal soustředěnou jízdou na druhé místo, které mu zaručovalo titul mistra světa. Manuel tak slavil na této trati třetí vítězství v řadě, druhé místo v celkovém pořadí světového šampionátu a Billy Bolt premiérový titul. Třetím v cíli bylo Sherco vedené Mario Romanem, ze stejného místa v celém šampionátu se radoval jeho týmový kolega Wade Young.

A k našim klukům – nejlépe dojel Vašek Nedvěd a jeho Husqvarna na 24. pozici s deseti odjetými koly, Roman Körber zajíždějící novou KTM dosáhl na 34. místo a Ruda Stutz dokončil na 51. místě.

Tahle show se musí vidět, tlumočit ji věrně slovy je poměrně problematické . Proto je zde několik linků na videa ze soboty 30. října v Griesbachu:

Záznam celého přenosu RedBullTV - ZDE

Kousek finálového závodu z kamery na motorce vítěze - ZDE

Nejlepší slow motion záběry z GetzenRodea 2021 - ZDE

A v neposlední řadě nabízíme velmi bohatou fotogalerii. Případně máte možnost za dva roky zvednout zadek a jet tuhle nádheru shlédnout na vlastní oči – doporučuji!

01-getzenrace.pdf 
04-getzenchamp.pdf

Autoři článku obdrželi prémie 6 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
blracing přispěl 3 Kč
Richard přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist