Francouzi zkazili Skandinávcům jejich GP

Po čtyřech letech se do Švédska vrátila endurová Grand Prix a skandinávští fanoušci se těšili na skvělé představení svých favoritů. Pořádně jim ale vypálili rybník Francouzi, kteří dominovali ve všech třídách. Pouze v sobotu se v kategorii E2 prosadil nestárnoucí Fin Juha Salminen.

Seriál Maxxis FIM Enduro World Championship po dlouhé letní přestávce zamířil na sever na skandinávskou tour, kde pole jezdců čekaly krátce po sobě oblíbené podniky ve Švédsku a Finsku. Velké ceny Švédska, která se jela pod oficiálním názvem Grand Prix Husaberg of Sweden, se zúčastnilo 115 jezdců. Mezi nimi bylo pár zajímavých jmen, například švédská legenda a sedminásobný mistr světa Anders Eriksson, který před třemi roky odešel do endurového důchodu. Jel na yamaze ve třídě Enduro 1. Další zajímavostí byl v juniorech Estonec Martin Leok, mladší brácha hvězdného Aigara Leoka, továrního jezdce TM. Švédové opět dokázali, že enduro milují a už během pátku se okolo trati KTM Super Testu postavilo 5000 fanoušků. Jelo se na tratích u Karlsborgy, 300 kilometrů jihozápadně od Stockholmu, s tím, že depo bylo umístěno přímo v centru města. Sedmdesátikilometrový okruh se jel v sobotu i v neděli vždy třikrát. Naposledy se jelo endurové MS ve Švédsku v roce 2008 v Ostersundu.
Už v sobotu se ale ukázalo, že ani domácí prostředí nepomůže Skandinávcům proti totálnímu nástupu Francouzů. Ti vyhráli tři třídy a pouze v E2 se prosadil sedminásobný mistr světa, Fin Juha Salminen (Husqvarna). Úvodní závodní den byl také korunován první letošní šampion, když mistrem světa v doprovodném Enduro Youth Cupu byl vyhlášen Ital Giacomo Redondi (KTM) poté, co dosáhl desátého vítězství v řadě. Oči všech se ale upíraly do prestižní třídy E3. V ní se během pátku na KTM Super Testu totálně nedařilo vedoucímu muži šampionátu a továrnímu jezdci KTM Christophe Nambotinovi. Ten ale v sobotu nastoupil v úplně jiné formě, nasadil pekelné tempo a brzy od rána se ujal vedení ve své třídě. Zajel nejrychlejší časy v Cross Testu i v Enduro Testu, který se jel v odlehlých lesích, a do cíle dorazil jako první. „Byl to hrozně těžký den. Musel jsem se otřepat po tvrdém pádu na Super Testu. Naštěstí jsem brzy pochopil, že jsem v pořádku a můžu jet hodně rychle. Rozhodující pro vítězství byl můj nejlepší čas na Eduro Testu,” řekl v sobotním cíli Nambotin. Výborně sedly písečné tratě Estonci Aigaru Leokovi (TM), který druhým místem vyrovnal svůj nejlepší výsledek sezony z úvodu MS v Chile. Leok udělal po celodenní bitvě 13 sekund na domácího favorita Joakima Ljunggrena (Husaberg), který se před svými fanoušky musel nakonec spokojit s třetím místem. Ljunggren litoval zejména několika chybiček, které udělal během druhého Cross Testu. Překvapením dne bylo čtvrté místo Itala Manuela Montiho (KTM), který na pátou příčku odsunul Fina Marka Tarkkalu (Beta).
Třídu E1 ovládl Francouz Antoine Meo (KTM), který se až těsně před závodem zbavil následků otravné chřipky. Fyzicky ještě nebyl úplně fit, a proto začal den pomalejším startem, ale brzy se začal probíjet dopředu. Stoupajícím tempem si nakonec zabezpečil i deváté vítězství v sezoně. „Musím moc poděkovat svému týmu, který se postaral o to, abych měl úplný komfort. Od rána jsem se cítil nějak slabě a nemohl jsem jet úplně podle svých schopností. Naštěstí mí soupeři toho nevyužili,“ uvedl Meo. Švédské podmínky neskutečně sedly Francouzi Fabienu Planetovi na továrním Shercu, který dosáhl na stříbro, což je jeho nejlepší letošní výsledek. Musel ale odrážet neustálé útoky Itala Thomase Oldratiho (KTM), ale Planet ho nakonec setřepal dvěma druhými místy na Extreme Testech. V cíli měl na Mea ztrátu 19 sekund. Jeden z velkých favoritů třídy Eero Remes (FIN - KTM) doplatil na pády v Extreme Testu a skončil až pátý.
Čest Seveřanů tak zachránil Fin Juha Salminen (Husqvarna), který suverénně vyhrál třídu E2. Byl nejrychlejší v pěti z deseti speciálních testů a o jeho vítězství nebylo pochyb. Vyhrál o 40 sekund před Francouzem „Pelou“ Renetem (Husaberg). „Neměl jsem dnes žádné velké problémy a mé časy na Enduro Testech byly fakt špičkové,” uvedl potěšený Salminen a dodal: „Trať byla docela vlhká a kluzká, hlavně na spojnicích mezi testy, kde bylo i bahno. Šlo o dost fyzický závod. Čekám, že zítra to bude ještě drsnější, ale věřím, že to zvládnu a zase vyhraju.“ Třetí místo si zajistil Španěl Cristobal Guerrero (KTM), který měl ráno velmi pomalý rozjezd, a dlouho mu trvalo, než se dostal do špičky závodu. Třetí místo původně patřilo dalšímu jezdci KTM, Francouzi Johnny Aubertovi, ale ten dostal trestnou minutu a propadl se o příčku níž.
Neděle už kompletně patřila Francouzům, když své třídy vyhráli Antoine Meo (E1), Pela Renet (E2), Christophe Nambotin (E3) a dokonce i v juniorech dominoval Francouz Mathias Bellino (Husaberg). Ve třídě Enduro 3 jen chvíli po startu vedl Estonec Aigar Leok, ale pak se před něj přehnal Nambotin a bylo vymalováno. Na konci prvního kola už vedl o sedm sekund, a ačkoli Leok byl pořád na dosah, nikdy už Nambotina opravdu neohrozil. „Mezi námi to byl opravdu moc hezký a tvrdý souboj. Musel jsem do toho šlapat až do úplného konce, nebyl vůbec čas ani na krátký odpočinek, ale moc jsem si to užil,” komentoval Nambotin poté, co si zajistil už jedenácté vítězství v sezoně a svůj první titul může dobýt už nastávající víkend na předposledním závodě MS ve Finsku. Na Švéda Joakima Ljunggrena zbylo opět jenom třetí místo, dobře si tentokrát vedl i bývalý mistr světa Brit David Knight (KTM), který se probil pořadím o šest míst a končil jako čtvrtý.
Vítězství Antoine Mea v neděli patřilo mezi ta snadnější. Do vedení třídy E1 se dostal na konci prvního kola, pak zajel nejrychlejší Enduro Test a další triumf měl v kapse. „Chtěl jsem začít rychle a vybudovat si náskok, protože jsem věděl, že ke konci dne to půjde s mojí fyzičkou kvůli té chřipce z kopce. Můj plán vyšel a z depa mi signalizovali, že bezpečně vedu,“ řekl Meo. Druhým místem opět přesvědčil Ital Thomas Oldrati, že se s ním stále musí počítat. Oproti sobotě si na třetí místo polepšil Fin Eero Remes. Šampionát vede s dostatečným náskokem 46 bodů Meo před Remesem. Salminen vítězství v E2 v neděli neobhájil, lepší byl tentokrát Pela Renet na Husabergu, který podle svých vlastních slov našel nové a rychlejší stopy, které se daly na některých obtížných úsecích jet, hlavně na Enduro Testu. Francouz vyhrál o 22 sekund před Salminenem, s ještě větším rozestupem přijel do cíle třetí Ital Alex Salvini. První pětku uzavírali Guerrero a Aubert.  „Dneska jsem podal mnohem lepší výkon, včera jsem Juhovo tempo absolutně nestíhal. Bylo to velmi důležité vítězství, hlavně kvůli dalšího průběhu šampionátu,“ řekl Renet. Ten vede průběžně šampionáttřídy E2 o pět bodů před Guerrerem.

Výsledky ze Švédska:

E1, sobota:

1 MEO Antoine FRA KTM
2 PLANET Fabien FRA SHERCO
3 OLDRATI Thomas ITA KTM
4 SEISTOLA Matti FIN HVA
5 REMES Eero FIN KTM

E1, neděle:

1 MEO Antoine FRA KTM
2 OLDRATI Thomas ITA KTM
3 REMES Eero FIN KTM
4 PLANET Fabien FRA SHERCO
5 SANTOLINO Lorenzo ESP HVA

MS E1 průběžně:

1 MEO Antoine FRA KTM 200
2 REMES Eero FIN KTM 154
3 THAIN Rodrig FRA HM HONDA 149
4 OLDRATI Thomas ITA KTM 140
5 SEISTOLA Matti FIN HVA 136

E2, sobota:

1 SALMINEN Juha FIN HVA
2 RENET Pierre Alexandre FRA HUSABERG
3 GUERRERO Cristobal ESP KTM
4 AUBERT Johnny FRA KTM
5 SALVINI Alex ITA HVA

E2, neděle:

1 RENET Pierre Alexandre FRA HUSABERG
2 SALMINEN Juha FIN HVA
3 SALVINI Alex ITA HVA
4 GUERRERO Cristobal ESP KTM
5 AUBERT Johnny FRA KTM

MS E2 průběžně:

1 RENET Pierre Alexandre FRA HUSABERG 188
2 GUERRERO Cristobal ESP KTM 183
3 SALMINEN Juha FIN HVA 174
4 CERVANTES Ivan ESP GAS-GAS 127
5 AUBERT Johnny FRA KTM 122

E3, sobota:

1 NAMBOTIN Christophe FRA KTM
2 LEOK Aigar EST TM
3 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG
4 MONNI Manuel ITA KTM
5 TARKKALA Marko FIN BETA

E3, neděle:

1 NAMBOTIN Christophe FRA KTM
2 LEOK Aigar EST TM
3 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG
4 KNIGHT David GBR KTM
5 MONNI Manuel ITA KTM

MS E3 průběžně:

1 NAMBOTIN Christophe FRA KTM 237
2 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG 172
3 LEOK Aigar EST TM 167
4 KNIGHT David GBR KTM 162
5 MENA Oriol ESP HUSABERG 143

MS juniorů průběžně:

1 BELLINO Mathias FRA HUSABERG 229
2 MANZI Jonathan ITA KTM 178
3 MCCANNEY Daniel GBR GAS-GAS 162
4 BENAVIDES Kévin M. ARG KTM 136
5 MORONI Rudi ITA KTM 112

MS žen průběžně:

1 SANZ Laia ESP GAS-GAS 117
2 PUY Ludivine FRA GAS-GAS 105
3 ROSSAT Audrey FRA KTM 66
4 DUFRENE Blandine FRA HUSABERG 50
5 WILSON Jemma AUS YAMAHA 48

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist