Enduro GP – Jezdci KBS Teamu závodili ve Švédsku

Čtvrtý podnik seriálu mistrovství světa a „skandinávské turné“ je minulostí. Ve Švédsku čekal na jezdce GP i třídy Open opět náročný terén. Na dlouhých a prašných měřených testech vybojovali reprezentanti KBS TEAMu a České republiky opět cenné body do průběžného hodnocení světového šampionátu ve svých třídách.

Úvodní prolog Švédské GP se odehrál netradičně již ve čtvrtek v podvečer, pořadatelé připravili tento test vedle hlavní servisní zóny paddocku. Druhý den v pátek startovali první jezdci GP v devět hodin, absolvovali tři kola, celkem sedm a půl hodiny v sedle a v servisních kontrolách si najížděli “jen” kolem pěti až osmi minut. Navíc měřené testy, kde bylo mnohdy obtížné v prachu, písku a kamení najít ideální stopu, měly nakonec v součtu 12 testů, včetně úvodního čtvrtečního prologu, cca 90 minut !!!

Kryštof Kouble v páteční etapě a v tomto náročném prašném terénu, vybojoval po velmi solidním výkonu hlavně v posledních dvou kolech ve třídě GP E2 8.místo. Matěj Škuta ve třídě GP Junior2, který se ze začátku dne trochu ještě vyrovnával s poraněním kolene a kotníku z předešlé GP ve Finsku, pak také zlepšeným výkonem v posledních dvou kolech vybojoval 9.místo.

Jezdci třídy Open startovali v pátek až ve 12:30 a čekaly na ně dvě kola ve stejně náročném terénu. Třídu Open 2s vyhrál v pátek Jiří Hádek a Robert Friedrich dojel hned za ním na 2.místě.

Třetí den v sobotu absolvovali jezdci třídy GP opět jako v předešlé páteční etapě celkem přes sedm hodin v sedle motocyklu. Měřené testy (celkem 11), byly už neskutečně rozjezděné, prašné s hlinito-písčitým a kamenitým povrchem. I třetí den byl celkový součet časů všech měřených testů třídy GP opět 90 minut !!! Díky rozbitému terénu i na přejezdech se do servisních časových kontrol najíždělo méně času, a tak to bylo jen na rychlou výměnu vzduchového filtru, drobné opravy a občerstvení.

Kryštof Kouble rozjel sobotní den opět s vidinou alespoň osmého místa ve třídě GP E2, případně tento páteční výsledek ještě vylepšit. Ve druhém kole měl ale na edurotestu II ošklivý pád, čímž vznikla ztráta necelé minuty. To znamenalo odsun až na 12.místo a k tomu bolestivě naražené zápěstí. Po solidním výkonu v následujících měřených testech, i s bolestivým zápěstím, jsou z toho nakonec „alespoň“ cenné body za 10.místo. Ve třídě GP Junior2 startoval do sobotní etapy s odhodláním vylepšit svůj páteční výsledek i Matěj Škuta. V prvním kole se ještě pohyboval kolem osmého místa. V náročném terénu bral nakonec body do hodnocení seriálu třídy GP Junior2 za 10.místo, ale hlavně i cenné zkušenosti z takto náročných a dlouhých soutěží.

V náročném terénu se nevyvarovali ošklivým pádům ani top jezdci jak například Brad Freeman, který díky pádu přišel v sobotu o vítězství. Na endurotestu šel v plné rychlosti přes řídítka i ve Švédsku do té doby suverénně jedoucí Josep Garcia, který nakonec skončil v nemocnici s pravděpodobně zlomenou klíční kostí.

Třídu Open 2s, stejně jako v pátek, vyhrál i v sobotu Jiří Hádek. Robert Friedrich dojel opět hned za ním na 2.místě.

V průběžném hodnocení seriálu 2023 třídy GP E2 figuruje po čtyřech odjetých podnicích ze sedmi Kryštof Kouble na 8.místě a Matěj Škuta pak ve třídě GP Junior2 na 7.místě. Ve třídě Open 2s je Jiří Hádek na 2.místě a Robert Friedrich na 3.místě. Ve třídě Open 4s je v průběžném hodnocení Jakub Hroneš, který ve Švédsku nestartoval, na 4.místě.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist