Ve Francii hráli hymnu Romančíkovi, Markvart udržel vedení

Po úvodním kole evropského seriálu, které před čtrnácti dny uspořádali v Itálii, vyrazili jezdci z České republiky bojovat o evropské body do Francie, kde byl na programu druhý podnik tohoto šampionátu. Ten se jel o víkendu 26/27. března v oblasti města Brioude.

Depo bylo rozděleno do dvou částí. Jedno se nacházelo přímo v centru města na náměstí a druhé na parkovišti pod náměstím. Mezi nimi bylo veškeré zázemí soutěže. Sekretariát, uzavřené parkoviště pro motocykly a startovací brána.

Tento startovní prostor začal ožívat vždy před devátou hodinou. V tu dobu si začali jezdci z parkoviště vyzvedávat své stroje a v devět hodin se na trať vydala první trojice jezdců v čele s Patrikem Markvartem.

Pořadatel soutěže nešetřil kilometry a po oba dva dny jezdci absolvovali 240 kilometrů dlouhou trať francouzským hornatým terénem. V městečku Brioude se jela v 80.letech šestidenní motocyklová soutěž a několikrát již mistrovství světa, a tak zde mají pořadatelé obrovské možnosti na vytvoření pěkné soutěže v kamenitém a skalnatém terénu.

Letošní soutěž mistrovství Evropy byla středně obtížná, i když zde byly zařazeny těžké výjezdy a technicky náročnější úseky. Obtížnost trati byla znásobena téměř osmi hodinami jízdy jak v sobotu, tak v neděli. Jezdci absolvovali tři kola po 80 kilometrech a v každém z nich byly tři měřené testy.

Cross test se jel převážně po posekaném kukuřičném poli proložený technickou pasáží v lese, kde nechyběly výjezdy, sjezdy a přejezd přes potok. Extrém test připomínal svým charakterem motokrosovou rychlostní zkoušku na šikmé louce s vysokou technickou náročností. Výjezdy na skálu, průjezdy bažinami, desetimetrový skok přes cestu. Tento test svoji obtížností přilákal velké množství diváků. Enduro test se jel po rychlých lesních kamenitých cestách. Byl velice obtížný a nebezpečný. Nebyla zde nouze o pády, na což doplatilo několik jezdců. V neděli, následkem ošklivé nehody francouzského jezdce Antonia Dieu, který narazil do stromu a musel vrtulníkem do nemocnice, byl tento test v posledním kole zrušen.


Z našich jezdců sedl místní terén nejlépe Jaromíru Romančíkovi. V sobotu se ve své třídě E2senior ujal hned od začátku vedení, které mu vydrželo až do posledního testu. Zde dojel pomalejšího jezdce, který mu prášil a značně českého závodníka zbrzdil. V závěru Romančík skončil na třetím místě s časovou ztrátou pouhých necelých čtyř vteřin na prvního jezdce Toma Sagara. V neděli Romančík znovu dominoval od startu a první pozici držel od startu až do cíle. Druhý podnik sezony a znovu byla slyšet česká hymna, tentokrát v ulicích města Brioude.

Ondřej Helmich měl v sobotu smolný začátek. Na extrém testu dojel v jedné z technicky náročnějších pasáží jezdce, který startoval do testu před ním. Bohužel došlo k tomu, že se jezdci před ním nepodařilo výjezd vyjet, a tak musel zvolit objízdnou trasu a tím ztratil poměrně dost času. V tomto testu došlo ještě k dalšímu zaváhání na jedné skalnaté pasáží a časové ztrátě. Po tomto testu byl Helmich hluboko v poli poražených. Během dne však časovou ztrátu stahoval a v závěru z toho bylo sedmé místo. V neděli jel Ondřej pěkně a připsal si cenné body za čtvrté místo. Po druhém evropském podniku je ve své třídě E3senior na průběžném čtvrtém místě.

Ve čtvrtek, tedy v době testování motorek, upadl na tréninkové trati Patrik Markvart a pádem si způsobil poranění zápěstí a vykloubení palce. Na jeho jízdě to bylo znát. Patrikovi do třídy E1junior pro tento podnik přibyli francouzští jezdci. Ty zde jeli z tréninkových důvodů, před nadcházejícím prvním podnikem Mistrovství světa endura. Nebýt těchto francouzských jezdců, tak by Patrik v sobotu i v neděli vystoupil na stupeň nejvyšší, neboť jeho hlavní soupeř ve třídě Mateo Rosi v sobotu prorazil karter motoru a jelikož je to označený díl, tak nenastoupil na start ani v neděli. Patrik tím získal bodový náskok v průběžném pořadí a vede před druhým Erikem Ljungbergem.

Jiří Hádek nebyl v sobotu ve své kůži. Nevolnost a respekt z místního terénu ho v sobotu stálo pěkné umístění. V neděli se mu jelo lépe a vyjel si pěkné šesté místo. V průběžném pořadí si připisuje páté místo ve třídě E2/E3junior. Na průběžné čtvrté místo se i po druhém evropském podniku dostal český jezdec Jakub Šefr ve třídě E1senior.

Ostatním českým jezdcům se v sobotu moc nedařilo. V neděli se jim jelo lépe a stejně tak výsledky byly lepší, což znamenalo příděl evropských bodů.

Výsledky - European Enduro Championships - France, Brioude - ZDE

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist