V Estonsku zajel výborně Kryštof Kouble

Druhý podnik evropského šampionátu v enduru uspořádali v Estonsku poblíž města Paikuse. Na jezdce čekala tři kola o celkové délce 186 kilometrů s devíti měřenými testy, dva cross testy a jeden enduro test. Nejlepším jezdcem české reprezentace byl Kryštof Kouble, jemuž teď v průběžném hodnocení kategorie E1 Junior patří druhá pozice.

První cross test byl namotaný na travnaté louce s písčitým podkladem. Nebyl rychlý, ale technicky náročný, neboť na sebe navazují zatáčky v rychlém sledu za s sebou. Jízdní doba byla pod čtyři minuty. Po projetí tohoto testu jezdci jeli po písčitých cestách, po kterých se po přibližně 55 minutách dostali do první časové kontroly a ta se nacházela před startem do enduro testu. Enduro test jezdci zajížděli okolo sedmi minut. Charakter tohoto testu byl převážně písčitý proložený záludným rašeliništěm, které se po průjezdu cca 200 jezdců v každém kole měnilo v neprůjezdné bažiny. Zde rozhodovala zkušenost a okamžitá reakce jezdce na změněnou trať.

Přejezd z tohoto testu na cross test číslo dvě se jel převážně po šotolinových cestách a asfaltové silnici. Třetí test byl namotaný celý na jemném písku (pláži). Jeho délka byla okolo čtyř minut. Poté se jezdci dostali na asfaltovou hlavní silnici, po které dojeli do cíle celého kola, kde byla druhá časová kontrola a depo celé soutěže. Přejezdy této soutěže nebyly nějak zvlášť obtížné, ale po průjezdu velkého počtu jezdců se každé kolo hodně měnilo. Vyjely se velké koleje a díry.

Z českých jezdců se s jemným plážovým pískem nejlépe popral Kryštof Kouble. Kryštof dokonce dvakrát zajel na prvním cross testu absolutně nejrychlejší čas. V sobotu skončil na pátém místě a v neděli na místě třetím. V součtu bodů mu to dalo na třetí místo celkově a nováček této disciplíny podruhé vystoupal na stupně vítězů. Po dvou podnicích se Kryštof dostal na druhé místo v celkovém pořadí třídy E1 junior.

Ostatním českým jezdcům zdejší terén moc nesedl. Ondřej Helmich, který byl po prvním evropském podniku na čtvrtém místě ve třídě E3 senior, svůj výkon popsal slovy: „Trať byla převážně písčitého povrchu a hlavně dost jemného plážového písku. Upřímně jsem se šíleně trápil a nemohl jsem se srovnat a dělal jsem dost chyb. Dost jsem padal a v sobotu z toho bylo ne příliš lichotivé desáté místo. Nedělní závod jsem rozjel vcelku obstojně, ale opět přišly pády vcelku zbytečné a bylo z toho deváté místo. Ne každý den je posvícení, přeci jen jsem nebyl ve stoprocentním stavu a to mi moc nepřidalo, ale to jsou závody. To vše k tomu patří a do příštích závodů se snad dám kompletně dohromady a bude to lepší.“


Estonský terén je pro jezdce hodně obtížný. Písek a samý písek proložený zrádným rašeliništěm se u nás bohužel nedá natrénovat. Naši jezdci do toho dali maximum a poprali se s místním terénem, jak nejlépe to šlo.

Třetí podnik, který se koná na začátku srpna v Německu, bude opět na písku. Nebude to však plážový písek, ale ten, na kterém se již dá trénovat i u nás. Tak snad si tam naši jezdci spraví chuť a výsledky budou veselejší.

Kompletní výsledkový servis - ZDE

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist