Vysoká Pec – MMČR a Přebor ČR v endurosprintu

Druhý podnik Mezinárodní Mistrovství ČR a Přeboru ČR endura 2016 odjeli minulý víkend ve Vysoké Peci jako endurosprint. Ti jezdci, jenž se účastní seriálu Autoklubu České republiky v Cross country si v této lokalitě vyzkoušeli terén už v květnu, pro ostatní to byla novinka.

Pořadatelem tohoto podniku byl AK RAC Sedlčany pod vedením Miroslava Harudy a jeho týmu. Připravili pěknou trať, která se skládala ze dvou testů. Cross test byl namotaný převážně na motokrosové trati s výjezdy, sjezdy, tobogány a parádními skoky. Byl hodně rychlý a jezdcům se velice zamlouval. Ti nejrychlejší jej zajížděli pod tři minuty.

Enduro test jezdci zajížděli okolo šesti minut a charakterem byl spíše krosový. Byl namotaný na louce, ale nechyběly zde výjezdy, sjezdy, kde si ti odvážnější v těchto úsecích nahnali pár vteřinek k dobru tím, že tyto úseky odskakovali.

Předpověď počasí nebyla pro jezdce moc příznivá. Rtuť teploměru v pátek šplhala hodně vysoko, a tak prohlídku trati jezdci odkládali do podvečerních hodin, kdy už nebylo takové teplo.

V sobotu začalo depo ožívat již brzo. V pátek se jury rozhodla o posunutí startu z deváté hodiny na osmou. Rozprava s jezdci proběhla o půl osmé a už se vše připravovalo ke startu druhého podniku endurosprintu. Jako první se na start postavili jezdci mezinárodního mistrovství ČR a Veterán 1. Na jezdce mistráku čekalo 7 kol a na veterány 6 kol. V každém kole absolvovali dva již zmíněné testy. V prvním kole se cross test neměřil, aby si jezdci osahali terén a převážně skoky, kterých tu bylo poměrně dost. Nejdelší skok tohoto testu měřil necelých 40 metrů.


V třídě E1 šel do vedení Patrik Markvart, ale ve čtvrtém kole ho potkala smůla a musel pro technickou závadu na svém motocyklu ze soutěže odstoupit. Martin Kulhánek a Jakub Šefr jezdili celý den vyrovnané časy, a tak se o vítězi této třídy rozhodovalo do posledního testu. O vítězi, kterým se stal Martin Kulhánek, rozhodly čtyři vteřiny. Druhé místo má Jakub Šefr a třetí byl Adolf Živný.

V třídě E2 nastoupil hned od prvního testu Jaromír Romančík a s každým kolem pomaloučku navyšoval náskok ve vedení a třídu nakonec vyhrál. O druhé místo se přetahovali Michal Kadleček a Radek Toman.V tomto souboji byl o pouhé dvě vteřiny lepší Radek Toman, jemuž tak patří druhé místo. Michal Kadleček si připsal body za místo třetí.

Ve třídě E3 se prvního místa ujal Ondřej Helmich a udržel si jej až do konce. O druhé místo se přetahovali Vít Kuklík a Jan Balaš. Z tohoto souboje vzešel lépe Vít Kuklík.

Po odjetí jezdců MMČR se na trať vydali ti nejmenší. Tak jako při prvním podniku v Bílině se také tady odjel vložený podnik dětí, který je podporovaný Autoklubem ČR a Českým olympijským výborem. Celkem se na start postavilo šest dětí z toho čtyři chlapci a dvě děvčata. Zajeli si dvě rozjížďky po deseti minutách, což bylo v tropických teplotách až dost.

Po nich se už na start začali řadit jezdci Přeboru ČR, na které čekalo šest kol a také v jejich případě nebyl v prvním kole cross test měřený. Během závodu se začala zatahovat obloha a nevypadalo to moc dobře. S prvními kapkami deště se náhle trať stala kluzkou a nebezpečnou, a tak se pořadatel rozhodl pro ukončení po pátém kole. Během tohoto závodu přistál v depu vrtulník, ale zranění jednoho z jezdců nebylo po pádu naštěstí tak vážné.


V 16:00 hodin měli jet závod jezdci kategorie Hobby, ale ten již byl pro nepřízeň počasí zrušen! Déšť ustal až v podvečerních hodinách a opět vysvitlo slunce. Nicméně než stačilo zalézt za kopečky, tak znovu pršelo.

V neděli v devět startovali jako první jezdci Přeboru ČR. Některým se moc nechtělo a někteří se naopak do bláta těšili. Trať v prvních dvou kolech dala jezdcům opravdu zabrat, ale slunce, které od rána svítilo, jezdcům hodně pomohlo a ve třetím kole již byl povrch trati naprosto ideální pro závody. Odjeli celkem šest kol a z toho bylo celé první neměřené.

Ve 12:30 hodin se na start začali řadit jezdci mezinárodního mistrovství ČR a Veterán 1.
Slunce trať vysušilo a na jezdce čekalo sedm kol, z toho první komplet neměřené. Ve třídě E1 se vedení hned od startu ujal Patrik Markvart, který svůj motocykl stihl v sobotu opravit. Na druhém místě jezdil Martin Kulhánek, který však v posledním kole chyboval a pád znamenal propad na třetí místo. Druhé místo si připsal Jakub Šefr.

Ve třídě E2 se opět hned od začátku ujal prvního místa Jaromír Romančík a s každým kolem svůj náskok jen navyšoval. O druhé místo sváděli souboj až do konce tři jezdci Michal Kadleček, Radek Toman a Jiří Hádek. Nejlépe z tohoto souboje vzešel Michal Kadleček a patří mu druhé místo. Třetí a čtvrté místo dělila jedna setina vteřiny. Ze třetího místa se tak mohl radovat Jiří Hádek, který pasoval Radka Tomana na místo čtvrté.


Třída E3 skončila ve stejném pořadí jako v sobotu. Vedení se hned od startu ujal Ondřej Helmich a navyšoval si s každým kolem náskok před druhým Víťou Kuklíkem a třetím Janem Balašem. Ve čtyři odpoledne jsme už znali všechny vítěze jednotlivých tříd a mistrovské body druhého podniku našly své majitele.

Teď začínají prázdniny a s nimi i menší závodní pauza. Pár jezdců se na konci července vydá sbírat mistrovské body do Lotyšska a v polovině srpna již zavítáme na první klasickou soutěž do Liblína.

A zda čekáte, že už končím se psaním, tak omyl! Nesmím zapomenout vyzdvihnout kluky z Haruda týmu Radka Tomana, Ondřeje Helmicha a Roberta Šípa za dobře odvedenou práci. Hodně potu v těch teplotách vypotili, ale připravili Vám i sobě opravdu pěknou trať .... hlavně tu krosovou … tam bylo vidět, že jste si to někteří hodně užívali a myslím si, že i diváci, kteří vás na těch skocích viděli, měli pěkný zážitek.

Kluci díky!!!

Kompletní výsledkový servis - ZDE

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist