V Bílině zahájili sezonu jezdci endura MMČR a Přeboru ČR

Mezinárodní mistrovství ČR a Přebor ČR v endurosprintu zahájil sezonu víkendovým podnikem v Bílině. V roce 2013 se endurosprint stal samostatnou disciplínou a letos pro malý počet klasických soutěží endura se opět tento seriál sloučil a pojede se společně. V tomto roce tak bude složen z tří endurosprintů a tří klasických soutěží.

Bílinská Chotovenka tento víkend přivítala okolo 150 jezdců, kteří se přijeli poprat o první mistrovské body letošní sezony. Pořadatel připravil celkem dva testy. Cross test, který byl namotaný ve spodní části depa, měl převážně písčitý podklad a jezdci ho zajížděli okolo pěti minut. Enduro test byl v horní části Chotovenky a povrch tohoto testu byl písčito-kamenitý se strmými výjezdy a sjezdy. Jezdci tento test zajížděli okolo tři a půl minuty. Mezi oběma testy následovaly krátké přejezdy.

V sobotu ráno začalo depo ožívat okolo osmé hodiny a před devátou hodinou již v depu burácely motory a jezdci začali zahřívat své stroje před prvním startem této sezony. Start měl být v devět hodin, ale zdržením sanitního vozu u nehody byl o dvacet minut posunut. Pak už vše běželo dle plánu.

Jezdci mistráku absolvovali šest kol a čas na jedno kolo měli třicet minut. První test, do kterého se jezdci pustili krátce po startu, byl cross test a jezdci si jej dali hned naostro. Poté následoval krátký přejezd k enduro testu, který byl v prvním kole neměřený. V sobotu se sváděl boj o první místo v absolutním pořadí mezi pěticí Jaromír Romančík, Michal Kadleček, Patrik Markvart, Ondřej Helmich a Radek Toman. Bylo to jak na houpačce, ale od poloviny závodu začal vteřinu po vteřině navyšovat svůj náskok Jaromír Romančík a ujal se tak vedení před Michalem Kadlečkem a Patrikem Markvartem.

O čtvrté a páté místo bojovali týmový kolegové Ondřej Helmich a Radek Toman. Ondřej z tohoto boje vzešel lépe a patří mu tak čtvrté místo v absolutním pořadí. Šesté místo patří Jiřímu Hádkovi, sedmý skončil Milan Engel, osmá příčka Jakub Horák, devátá Jan Baláš a desítku uzavřel Vít Kuklík

Po skončení závodu MČR se poprvé konal přípravný podnik dětí, kde se na start postavilo celkem sedm mladých závodníků. Pět kluků a dvě děvčata se utkali ve dvou rozjížďkách po deseti minutách. Konečné pořadí je následující: 1.Balatka Lukáš, 2.Uher Jakub, 3. Plucha Přemysl, 4.Mařáčková Kristýna, 5. Šikola Ondřej, 6.Klimešová Kateřina a 7.Tomeš Vítek. Pro všechny zúčastněné děti byla připravena hodnotná cena a poháry v podobě numerické tabulky s řídítky.

Po dětech se na start začali sjíždět jezdci Přeboru ČR a ve dvě hodiny odpoledne se do bojů o body vydala první trojice jezdců. Celkem na ně čekalo pět kol s deseti testy. V prvním kole se jim též nezapočítával enduro test. Po přeboru na start přijelo ještě pár jezdců vloženého hobby závodu.

V neděli se starty Přeboru a Mistrovství ČR otočily a tak se jako první v devět hodin vydali jezdci PČR a po nich jezdci MČR, kterým pořadatel pokrátil časy na kolo a to o pět minut. V neděli se již od prvního testu v absolutním pořadí usadil na prvním místě Jaromír Romančík a co test, tak navyšoval svůj náskok. Druhý opět skončil Michal Kadleček před třetím Patrikem Markvartem, kterému pády zabránily v dosažení lepšího výsledku. Čtvrtý skončil Ondřej Helmich. Radku Tomanovi chyběly tři vteřiny na čtvrté místo, takže znovu pátý. Šestá příčka patřila stejně jako v sobotu Jiřímu Hádkovi.

Za zmínku stojí, že jak v sobotu, tak také v neděli se na prvních šesti místech srovnali všichni jezdci českého trophy týmu z loňské šestidenní v Košicích. Na sedmé místo se dostal Jakub Šefr a odsunul Milana Engla na místo osmé. Na deváté místo se dostal Jiří Slischka a desítku opět uzavřel Vít Kuklík.

Dobojováno !!! První mistrovské body připsány a za čtrnáct dní pokračuje seriál endura druhým podnikem v polské Bogatynii.


Bílinská Chotovenka je každému jezdci endura dobře známa, ať už ji jezdci hodnotí záporně či kladně, je třeba poděkovat bílinským pořadatelům, že zde každoročně uspořádají dva podniky ... , třebaže již každoročně naposled :-)

Kompletní výsledkový servis - ZDE

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist