Stávka jezdců přerušila druhý podnik tuzemského mistráku v enduru

Druhý závod letošního, celkem pětidílného mistrovství České republiky v enduru, konaný nedaleko severočeské Bíliny (u obce Hrobčice), byl předčasně ukončen stávkou. Tu vyvolali samotní startující závodníci.

Protest byl směřován vůči organizaci závodu, kterou měl na starosti tamní Motoklub Bílina. Ten, ačkoli již za sebou pořádání závodů na podobné úrovni má, svoji úlohu tentokrát, diplomaticky řečeno, ne zcela zvládl. Výsledkem bylo v sobotu několik jezdců, kteří na trati v bažinách doslova utopili svoje motorky. V neděli pak, jízdě, díky nesjízdným úsekům tratě spíše orientační , vyhlásili jezdci bojkot a po prvním kole hromadně odstavili své stroje přímo před časomírou.
Na závodě, který si jinak jezdci po sobotě pochvalovali za jeho pěkný cross i enduro test, byly zmiňované bažiny pouze jednou z více částí temné stránky podniku. Jak sám v sobotu řekl devátý v  absolutním pořadí (mezi juniory šestý a ve třídě E2 druhý) David Mühlfait: „Řádně našponovaný časy od pořadatele mi nevadily, ale zcela neoznačená halda velikých balvanů v místě, kde jsem jel 130 a navíc přímo za horizontem, to už bylo horší…“

Mühlfaitovi kolegové a zároveň konkurenti jeho slova dál rozšiřují. „V neděli sem vyrážel mezi prvními, hned v druhé minutě. S vidinou, oproti sobotě, zcela přeznačené trati jsem se těšil na pěkné závody. Ale co se nestalo. Trať nás opět zavedla do bažin! Každý si to pak různě zkracoval a z enduro závodu se tak stal nejen závod spíš orientační, ale hlavně totálně neregulérní!“, řekl Lukáš Hádek, v sobotu mezi juniory desátý.
„Po prvním nedělním kole nastal bojkot. Ne snad kvůli počasí nebo blátu. Jedeme enduro, takže s něčím takovým počítáme a z předchozích letošních závodů jsme i na takové podmínky zvyklí. Sabotáž byla především kvůli neregulérnosti závodu, která plynula ze špatné organizace. Dohodli jsme se, zastavěli motorkama průjezd hodin a sami to tak po prvním kole ukončili.“ Tak shrnul improvizované řešení nedělní situace Lukáš Kučera, v sobotu šestý nejrychlejší muž třídy E3.

Oproti například nedávno odjetému Drapák Rodeu, na jehož organizaci se názory velmi různily (což bylo vidět i pod článkem zde na serveru), jsou ohlasy na tento závod víceméně jednotné. Na stránkách jednotlivých jezdců se objevují komentáře ve stylu: Organizačně nejhorší závod za mou kariéru, takovým pořadatelům závody už nikdy, a další, i mnohem horší dojmy a pojmy.
Co se týče výsledků, v sobotu si nejlépe se všemi nástrahami závodu poradil liberecký talent Patrik Markvart. I přes, oproti svým nejbližším pronásledovatelům, absenci nějakého toho koně výkonu, si dokázal se svou KTM 125 povodit celý zbytek startovního pole a v cíli tak slavil další ze svých vítězství. Absolutně druhým byl vítěz třídy E3 Radek Toman. V součtu časů ztratil na Markvarta čtyři vteřiny. O dalších pět vteřin za ním se umístil Jakub Horák.
Další a doufejme bez komplikací odjetý závod mistrovství České republiky v enduru je naplánován na druhý srpnový víkend do polského Walzbrychu.

Sobotní výsledky MMČR enduro Hrobčice 2013

E1
Markvart Patrik – KTM
Helmich Ondřej – Husaberg
Borák Marek – KTM

E2
Engel Milan – Husaberg
Mühlfait David – KTM
Kadleček Michal – Husaberg

E3
Toman Radek – Husaberg
Horák Jakub –Husaberg
Balaš Honza – KTM

JUNIOŘI ABSOLUTNĚ
Markvart Patrik – KTM
Helmich Ondřej –Husaberg
Balaš Honza – KTM

V průběžném pořadí po třech závodech vede třídu E1 Markvart před Helmichem a Borákem (v pořadí 75, 64, 62 bodů). V E2 je prozatím, se 75 body první Engel, před Šefrem (60 bodů) a Mühlfaitem (56 bodů) a E3 vládne Toman před Horákem a Balašem (72, 69, 60 bodů).

Informace o redaktorovi

Tomáš Zouhar - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist