MMČR Enduro – Plný počet bodů vybojoval Ondřej Helmich

Mšeno (Mělník) - O velikonočním víkendu se odjel druhý podnik seriálu MMČR Enduro 2017, pro některé ze startujících první podnik seriálu Endurosprint 2017. Pro vysvětlení, závody endurosprintu se jedou jako součást seriálu MMČR Enduro a zároveň jako samostatný seriál Endurosprint. Po těžkém víkendu při klasické soutěži v Uhlířských Janovicích se po týdnu sjelo do městečka Mšeno celkem hojný počet jezdců.

Pořadatelem endurosprintu byl místní enduroklub Mšeno. Připravil zkrácenou verzi endura. Délka jednoho kola byla 13 km s dvěma měřenými testy s krátkými přejezdy mezi nimi. Depo a veškeré zázemí se nacházelo na mšenském plochodrážním stadionu, kde se na první porci kilometrů, v osm hodin ráno, vydala první trojice jezdců Mistrovství ČR. Novinkou tohoto druhého podniku bylo to, že se startovalo podle absolutního pořadí z Uhlířských Janovic. Takže první lajna byla v obsazení Ondřej Helmich, Kryštof Kouble a Radek Toman.

Na jezdce čekalo 6 kol a časový limit na kolo bylo 35 minut. Po startu, přijeli jezdci krátkým přejezdem lesním terénem k enduro testu, který se však v prvním kole neměřil. Jeho délka byla okolo sedmi minut a jezdci si jej tak mohli projet v klidu na oči. Jel se částí po motokrosové trati a nechyběly lesní pasáže.

Krátký přejezd po polní cestě a lesíkem jezdce přivedl ke druhému testu. Ten byl namotaný na louce a byl poněkud krátký, avšak rychlý. Délka testu byla něco málo přes dvě minuty a ten se jel již na plný plyn. Nejvíc plynu držel Ondřej Helmich třída E3, který opět získal plný počet mistrovských bodů. Druhý se ztrátou 28 vteřin skončil Kryštof Kouble třída E1 a třetí místo se ztrátou dvanácti vteřin na Kryštofa obsadil Radek Toman.


Další novinkou letošního roku je, že v rámci MČR Endurosprintu 2017 byla zařazena nová dětská třída 85ccm ve věku 11-16 let, kde si mohou mladí závodníci vyzkoušet jízdu v terénu. Endurosprint se jede na uzavřeném okruhu, tudíž děti nepotřebují řidičské oprávnění. Ve Mšeně se účastnilo sedm dětí, převážně motokrosařů, kteří se pravidelně účastní MČR motokrosu. Nejúspěšnějším mladým závodníkem byl Matěj Škuta, druhý skončil David Vondrák a třetí místo si připsal Martin Balatka.


Po odjetí MČR se ve dvanáct hodin na svůj první start sezony 2017 postavily ty nejmenší. V rámci seriálu endurosprintu se jede dětský závod podporovaný Českým olympijským výborem a Autoklubem ČR. Děti závodily na uzavřeném cross testu ve formě dvou rozjížděk na deset minut.
První místo připsal David Šťastný, druhé Lukáš Balatka a třetí místo obsadil Vítek Tomeš.

V jednu odpoledne vyrazili na pět kol a devět měřených testů jezdci Přeboru ČR. Po prvním dni byla trať po průjezdu cca 180 jezdců poměrně rozbitá, a protože celý týden před závody bylo deštivé počasí a zem hodně promočená, vyjížděly se hluboké koleje.

V neděli v ranních hodinách se na start postavili jezdci Přeboru. Pořadatel jim pokrátil počet kol z pěti na čtyři a jezdci Mistrovství ČR, kteří se postavili na start ve 13.00 hodin ze sobotních šesti, jeli kol pět a všechny testy byly měřené. Pořadí prvních dvou příček se nezměnilo a zůstalo stejné jako v sobotu. Ondřej Helmich si dojel pro čtvrté vítězství a plný počet bodů. Drží si tak první příčku v absolutním pořadí. Kryštof Kouble, nováček této disciplíny, opět ukázal svoji sílu a patří mu druhé místo v absolutním pořadí a první místo absolutní junior. Po skvělém výkonu na třetím místě skončil domácí jezdec Adolf Živný ml. a posunul tak Radka Tomana na neoblíbené čtvrté místo.


Mistrovské body byly rozdány a pořadatelům patří velké díky za přípravu pěkného sprintu.
Dalším podnikem bude endurosprint a to v Dolním Hradišti o víkendu 13.-14.května 2017.

Výsledkový servis - ZDE

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist