Enduro: Republikový šampionát pokračoval v Bílině

Třetí podnik seriálu Mezinárodního Mistrovství České republiky a Přeboru České republiky v endurosprintu 2015 uspořádali během prvního červencového víkendu ve známé bílinské lokalitě Chotovenka. Pořadatelem tohoto podniku nebyl nikdo jiný než Enduro klub Bílina v čele s Pavlem Nuskem a Květoslavem Sedláčkem.

Endurosprint je většinou o dvou měřených testech, a tak tomu bylo i v Bílině. Cross test se nacházel ve spodní části depa a enduro test v horní části Chotovenky. Mezi testy byl rovněž krátký přejezd. A aby testy nebyly stejné jako při jarní klasické soutěži, kde se testy jely právě zde, tak se pořadatel rozhodl pro změnu směru jízdy a přidal i kamenitý výjezd tzv. Red Bull nebo pro někoho znám jako Aubertův výjezd ( Johny Aubert při testování motocyklu značky KTM, ukázal všem přítomným, jak se tento kamenitý výjezd jezdí nahoru a dolů). Někteří jezdci ho už absolvovali při jarní soutěži a byl v rámci přejezdu mezi testy. Za mokra by nejednoho jezdce potrápil, ale za sucha byl dobrým technickým prvkem testu a zajímavou částí pro diváka.

V sobotu v devět hodin odstartoval závod MMČR a PČR Veterán. Prvních šest kol absolvoval mistrák a na kolo měli 30 minut. Pět kol veteráni a čas na kolo měli 30 minut. Ve 12:30 hodin se na start postavili jezdci Přeboru. Účast jezdců zřejmě kvůli počasí, které na tento víkend bylo hlášeno, nebyla moc hojná, a tak se na start postavilo okolo 100 jezdců.

Sobotní sprint ovládl Patrik Markvart ve třídě E1 před druhým Michalem Kadlečkem třída E2 a třetím Milanem Englem třída E3. Na čtvrté místo se pasoval Ondřej Helmich ve třídě E2, který v posledním testu chyboval a nevyhnul se pádu. Krásné páté místo patří Jiřímu Hádkovi.

Nedělní počasí mělo být podobné sobotě a rtuť teploměru měla stoupat opět vysoko. Pár jezdců odpadlo a nebo odjelo, tak došlo k dohodě mezi pořadateli i jezdci, že se nedělní start Mezinárodního Mistrovství ČR a Přeboru ČR spojí v jeden a v devět hodin odstartovali všichni najednou. Čas na kolo měli všichni stejný a to 35 minut. Jezdci si tak mohli více odpočinout, nabrat sílu, doplnit potřebné tekutiny, dotankovat a provést servis na svých strojích.

Pro jezdce mistrovství České republiky došlo ke změně enduro testu. Přebor ČR neabsolvoval v sobotu kamenitý výjezd, ale měli tam výjezd tzv. Tomanův ( jen pro info … Tomanův proto, protože před dvěma roky se tam Radek na tři pokusy snažil dostat na vrchol, ale vždy skončil pod ním). Výjezd s písčitým povrchem v dolní části s nastrouhaným prachem. Sebemenší zaváhání znamenalo neúspěch, pád a ztrátu drahocenného času, ale hlavně ztrátu sil, neboť tento víkend jezdci sváděli boj hlavně s velkým vedrem.

V neděli z tohoto boje nejlépe vyšel Patrik Markvart třída E1 a vyjel si opět první místo v absolutním pořadí. Druhá příčka patřila Ondřeji Helmichovi třída E2 a na třetím místě skončil neustále se zrychlující jezdec Jiří Hádek ve třídě E1. Na nepopulárním čtvrtém místě skončil Michal Kadleček třída E2, který se nevyhnul dvěma pádům a tak zaznamenal propad v pořadí. Páté místo si vyjel Jakub Horák ve třídě E3.

A jak shrnout tento víkend? Pro jezdce a jejich doprovody byl hodně náročný díky počasí, které v žádném případě nebylo vhodné pro závody. Díky pořadatelům za uspořádání toho tohoto sprintu a díky všem jezdcům, kteří i přes tuto předpověď se i tak vydali na endurosprint do Bíliny.

Za čtrnáct dní se chystá další enduro a to v Liblíně v termínu 18.-19.7.2015. Pořadatel slibuje pěknou klasickou soutěž, tak neváhejte a dorazte se o tom sami přesvědčit. Buď jako jezdci nebo diváci.

MMČR a PČR endurosprint Bílina (4.- 5. července 2015)

Sobota, 4.července 2015

E1

1. Markvart Patrik - KTM
2. Hádek Jiří - KTM
3. Kuklík Vít - KTM

E2

1. Kadleček Michal - Beta
2. Helmich Ondřej - Husqvarna
3. Císař Jiří - Husaberg

E3

1. Engel Milan - KTM
2. Horák Jakub - Husqvarna
3. Kučera Lukáš - KTM

Absolutní junior:

1. Markvart Patrik
2. Hádek Jiří
3. Slischka Jiří

Absolutní pořadí bez rozdílu tříd:

1. Markvart Patrik
2. Kadelček Michal
3. Engel Milan
4. Helmich Ondřej
5. Hádek Jiří
6. Kuklík Vít
 

Neděle, 5.července 2015

E1

1. Markvart Patrik
2. Hádek Jiří
3. Kuklík Vít

E2

1. Helmich Ondřej
2. Kadleček Michal
3. Císař Jiří

E3

1. Horák Jakub
2. Engel Milan
3. Pěnička Nikola

Absolutní junior:

1. Markvart Patrik
2. Hádek Jiří
3.Kulhánek Martin

Absolutní pořadí bez rozdílu tříd:

1. Markvart Patrik
2. Helmich Ondřej
3. Hádek Jiří
4. Kadleček Michal
5. Horák Jakub
6. Engel Milan

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist