Enduro odstartovalo sezonu úvodním podnikem v Hrobčicích

Pořádání první soutěže letošního čtyřdílného seriálu Mezinárodního mistrovství České republiky 2015 a Přeboru České republiky 2015 v enduru se ujal Motoklub Bílina. Jsou to zkušení pořadatelé v přípravách endurových závodů, protože zde každým rok pořádají řadu závodů jak v klasickém enduru, tak v endurosprintu.

Depo pro jezdce se nacházelo v obci Hrobčice v blízkosti fotbalového stadionu a uzavřené parkoviště pro motocykly bylo vzdáleno 300 metrů. Na start první soutěže se postavilo přes sto jezdců jak mistrovství ČR, tak z přeboru ČR. V sobotu i v neděli vyrazili na trať v devět hodin jako první jezdci českého mistráku a protože kolo na běžnou klasickou soutěž endura bylo dost krátké, dali si ho celkem pětkrát.
Jedno kolo mělo čtyřicet kilometrů a bylo složeno ze dvou měřených rychlostních zkoušek, cross testu, enduro testu a dvou časových kontrol. Oba testy pořadatel začlenil do areálu Chotovenka a byly kousek od sebe, což uvítali jak diváci, tak doprovod jezdců. V tomto areálu byla umístěna i časová kontrola, kterou jezdci využili k odpočinku, dotankováni a menší údržbě na svých strojích.

Co se týče samotné trati, tak přejezdy mezi testy a časovými kontrolami vedly převážně po tvrdých prašných polních cestách, z části po silnici a pár břízových lesíků. Chyběly klasické lesní endurové pasáže v podobě náročných výjezdů a sjezdů, nicméně letos pořadatel obohatil trať o jeden extrémní výjezd, na kterém měla v prvních kolech spousta jezdců v sobotu nemalé problémy. Kameny byly po ráno ještě mokré a než vyschly a vyjela se pořádná stopa hodně závodníků své stroje zahazovala a vyjet se jim podařilo až po několikáté. V neděli už nikdo žádné větší problémy na tomto výjezdu neměl.
Jako první test jeli endurový. Ten byl v prvním kole neměřený a trval tři a půl minuty. Struktura tohoto testu byla hodně členitá. Jílový povrch střídal povrch písečný, hliněný a kamenný. Také na něm nechybělo pár sjezdů výjezdů. Test byl rychlý a jezdci si ho pochvalovali.

Cross test byl o něco delší a jezdil se kolem pěti a půl minuty. Tento test měl také různé povrchy. Písek, kamení, bahno. Součástí testu byl malý extrém z umělých překážek v podobě pneumatik a kamenů. Test byl sice hodně namotaný, ale podle slov jezdců byl pěkně rytmický.
V sobotu byl velkým překvapením jednadvacetiletý Jiří Hádek, kterému trať sedla ze všech nejvíc a od začátku soutěže udával tempo. První pětice jezdců Hádek, Kadleček,Toman, Kuklík a Balaš mezi sebou sváděli boj až dokonce. Rozdíly mezi nimi byly v každém kole pár vteřin a každý čekal na zaváhání soupeře. V závěru z toho nejlépe vyšel Radek Toman třída E3, který z pátého místa po prvním kole pomaličku zrychloval, až připravil v posledním kole Jiřího Hádka ve třídě E1 o první místo v absolutním pořadí. Třetí místo patřilo Michalu Kadlečkovi E2.

V neděli se vedení ujal Michal Kadleček E2 a každým kolem navyšoval svůj náskok před druhým Radkem Tomanem E3 a třetím Jiřím Hádkem E1. Po úrazu na Dakaru se poprvé v letošní sezoně představil Milan Engel, kterému již zdravotní problémy dovolily start na první soutěži. Ve třídě E3 si vyjel třetí místo v celkovém pořadí obou dní.
Tato sezona je sezonou pádů a úrazů. Do soutěže se na start pro zranění nepostavil Patrik Markvart, Adolf Živný, Nikola Pěnička a Jakub Koucký. Zdravotní problémy v podobě zlomené patní kosti nezabránily ve startu Ondřeji Helmichovi. Před startem odhodil berle, nasedl na motorku a dojel si pro mistrovské body.

„Pořadatelé připravili poměrně pěknou soutěž,“ konstatoval Jiří Hádek. „Sice na poměry klasického endura poměrně krátká kola, ale obsahovala všechny prvky co do endura patří. Enduro test se mi osobně moc nelíbil. Byl moc zamotán a nepasoval mi do jízdy. Za to cross test se pořadatelům povedl. Sice byl namotaný, ale jelo se mi na něm dobře a sedl mi do jízdy. Celkově bych tento víkend zhodnotil za velmi vydařený.“
Bílinští pořadatelé připravili opravdu pěknou trať a je nutno je pochválit. Podle jezdců došlo oproti předešlým soutěžím ke zkrácení přejezdů s vypuštěním zbytečných a nezáživných pasáží. Zrychlily se testy a tím soutěž dostala nový kabát, nabrala lepší směr a to enduru v Hrobčicích hodně pomohlo. Líbil se i nově zařazený extrémní výjezd, který v sobotu jezdce potrápil. Letos se do areálu Chotovenky ještě jednou podíváme na začátku července a to na třetí podnik ze seriálu endurosprintu.

Fotogalerie - ZDE

VIDEO



VÝSLEDKY

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist